collage

Vi testet online dating

Fremmede menn med løken i hånden, røde og gule hjerter, match-tre med blader og virtuelle leiligheter. Vi testet nåtidens online dating.

Journalist: Martine Onstad
Foto: Illustrasjon

«Fint bilde :)»

….

«Tulla :)»

Idet «rebbe», uten profilbilde, ikke fikk svar i løpet av kvelden, trakk han tilbake komplimentet dagen etter for å få en reaksjon.

Online dating har lenge vært et virkemiddel folk har brukt for å komme i kontakt med hverandre, enten for å finne kjæreste, være utro eller bare for å sjekke om man fremdeles har tekke. Det største problemet med å finne en potensiell partner på nett er at det er mange svindlere og menn med uærlige hensikter.

700 000 i måneden

En markedsundersøkelse gjort av norske nettdating-eksperten.no hevder at 700 000 norske single besøker nettdating portaler hver måned. Det burde med andre ord ikke være tabubelagt å finne den rette på nettet lenger. Men er det ikke det likevel da? Hvor flaut synes du ikke det er å innrømme at du er på en datingside?

Å finne noen over tastaturet kan definitiv fungere for noen, til tross for det ugresset man kan finne. Her får man personligheten deres på et sølvfat, istedenfor å kaste bort tid på å havne i et forhold hvor dere egentlig ikke har noe til felles. Jeg har likevel mine reservasjoner til det hele. For eksempel; er ikke det ganske desperat? Er det ikke bare for hook-ups? Det var lite jeg visste om online dating før jeg skrev brukernavnet mitt og meldte meg inn på sukker.no.

Skjermbilde 2014-05-26 kl. 13.40.22

På sukker.no kan du få mange beilere, men det er viktig å ha på «sorteringsfunksjonen» på når du blir «sjekket opp».

Hvor man tidligere bare hadde et profilbilde med valgfri tekst om seg selv, må man nå svare på nesten hundre spørsmål når man oppretter datingprofil på nett. Dette er for at siden skal vite matchen deres så nøyaktig som mulig. På profilen har man nå både et tre hvor bladene viser hvor godt dere matcher, en utfyllende tekst om problemområder og viktigheter dere imellom. På nettsiden kan man også innrede en virtuell leilighet. Der kan du dele hvilke matretter du liker, favorittavisene og tv-kanalene. Samt spørsmål om hva du liker på soverommet, haha, ingen grenser lenger.

Foreslår å få barn

Selv om du kan melde deg inn og lage profilen din uten å betale på sukker.no, må du likevel dra kortet om du vil at noen som ikke er en såkalt «superbruker» skal se hele profilen din, og for å ha muligheten til å sende meldinger. Du kan svare på meldinger fra superbrukere, men du kan aldri starte en samtale selv. Det eneste du kan sende er flørtemeldinger, som er ulike setninger med et fast bilde. Det burde hete komplisert.no. Ikke sukker.

Det er flere beilere som melder sin ankomst med gule og røde hjerter på profilen min, og et variabelt innhold av meldinger på innboksen. Noen synes det holder å skrive blinkefjes for å få oppmerksomheten min, andre våger seg med å hinte til at vi bør få barn sammen. En annen beordrer meg nærmest om å fortelle mer om meg selv, fordi profilen min ikke sa stort. Jeg fikk bakoversveis den dagen jeg fikk tilbud fra en gift mann som «savnet kos i hjemmet», men innså raskt at dette helt sikkert er normalt.

Du har selv valget om å blokkere de du ikke vil ha på siden din, men vedkommende får likevel en automatisk, klein avvisende melding når de prøver å besøke deg. Nettsiden prøver så pent å forklare at vedkommende helt sikkert bare ville rydde opp i listen sin, og at det er flere fisk i havet ala brukere.

«Vær deg selv»

Reglene man må følge på nettet tipper jeg gjelder på samme måte som i det virkelige liv. Det gjelder vel å være kostbar og la menn jakte? Nettdating-eksperten.no tipser blant annet om å ikke gi fra deg anonymiteten for raskt. Er det deres måte å si at man må holde mystikken i live? For å bli bedre utstyrt til å overleve nettdatingen, skaffet jeg meg lydboken «Make a man want you more» av Amy Waterman. Med løfter på kapitlene om «How to be irrisisteble now» og «Keys to instant attraction.», blir både nysgjerrigheten og skepsisen min pirket på.

Damen fra lydboken forteller meg at jeg skal være meg selv for å vinne en mann, fordi «forkledningen» uansett blir avslørt om forholdet utvikler seg. Waterman snakker videre om disse reglene hun fulgte for å få menn, som gjorde at de ble helt oppslukt, men at hun ikke klarte å få det til å vare. Vi får likevel ikke vite hva disse såkalt reglene er.

Ifølge Waterman må man virkelig være interessert i det mannen sier, snakke om noe som engasjere deg og sette pris på hva de forteller. Det er også feile måter å spørre han om noe, og man skal tydeligvis ikke spørre om hvilke ambisjoner han har, fordi det kan høres ut som et avhør. Man skal heller stille spørsmål om stedene han har vært eller hva han brenner for. Det er mye å lære, men om alt hun sier er riktig, er en annen sak. Hun prater også om at noen menn bare går etter isdronninger og de som er utilgjengelige og frekke, men at det bare er rundbrennere som faller for dem. Og de vil vi jo ikke ha, vel?

Istedenfor å tenke på morgendagens plikter når du er på date eller prater med en mann, skal du virkelig lytte. Vi kvinner har tydeligvis en tendens til å la tankene drifte, skal vi tro Waterman.

Ikke bruk hele navnet ditt

«Du var ganske nydelig. Er du kul også?» det popper inn en melding på innboksen. Selv om gutten bare er 22 år gammel, har han skjønt hvordan man skal få oppmerksomhet fra en jente.

Jeg prøver å ta i bruk tipsene fra Amy Waterman om å være seg selv fra begynnelsen og svarer med; «Haha, takk for det! Det var ganske hyggelig sagt. Du var ikke så verst du heller! Om jeg er? Selvfølgelig er jeg det! Er ikke du det da?»

En nybegynnerfeil fra min side var kanskje å bruke mitt fulle navn i brukernavnet. Det resulterte i meldinger på Facebook fra menn som hadde felles bekjente med meg, og som spurte om jeg var på en dating-nettside. Man føler virkelig at man blir avslørt i å gjøre noe ulovlig. Selv om det er harmløst, kjente jeg at flauheten fikk meg til å skifte brukernavn så fort fingrene klarte å bevege seg over tastaturet.

Hvorfor er vi flaue over nettdating? Er du på Facebook, har du mest sannsynlig lagt til en person du ikke kjenner, men er interessert i. Er ikke det noenlunde det samme? Facebookprofilen er jo en retusjert reklameplakat av deg selv. Forskjellen er at vi blir vurdert ut ifra antall likes og kommentarer fra familie, venner og halvveis bekjente, istedenfor røde og gule hjerter fra totalt fremmede.

Jeg forventet aldri å finne min fremtidige mann på nett, selv om det har blitt en helt vanlig måte å treffe hverandre på. Faktisk like vanlig som å sjekke opp noen på byen. Jeg innser sakte men sikkert at jeg ikke klarer å svare på en melding uten å dra meg i håret før jeg trykker «send». Så med en kortfattet samling av kleine samtaler med fremmede menn, hvor jeg har måttet dykke dypt i meningsarkivet mitt for å svare på spørsmål om personligheten min. Tar jeg med meg mine 73 gule og røde hjerter, og sjekker ut av den virtuelle leiligheten min fra pc-skjermen og tilbake til virkelighetens dårlige sjekkereplikker på byen.

Har du hørt om?

Victoria Millian

På den kontroversielle nettsiden victoriamillian.no, som har slagordet «Gjør livet levende – ha en affære», blir du oppfordret til utroskap. Siden tilbyr deg full anonymitet, hvor du kan logge inn, ha sladdet bilde og bruke «panikk knappen» om din kjære dukker opp uventet. Panikk knappen er rød og ligger tydelig øverst til høyre. Den logger deg ut og viderefører deg til en tilfeldig nettside. Om denne nettsiden er etisk riktig eller ikke, kan du bedømme selv.

Vil du date noen online?

Nettdating-eksperten.no tipser deg om hva du bør tenke på.

– Beskytt personvernet: Ikke bruk svært privat informasjon, som hvor du bor. Ikke gi bort ditt fulle navn eller kontaktinformasjon. Vi anbefaler alltid å sette opp en ny e-postadresse som du kun bruker for online datingsider.

– Vurder å lage et sikkert passord, og ulike mulige passord for hver datingside du registrerer deg på.

– Før du kjøper et premium-medlemskap, les nøye generelle forretningsmessige vilkår på siden. Pass på at abonnement avtalene ikke prøver å lure deg. De er vanligvis automatisk forlenget, hvis du ikke avbestiller når betalt tid er over.

– Hvis du velger å ha et stevnemøte med din internett-dating partner, prøv å møtes på et offentlig sted først og informer venner om det for sikkerhetsskyld.

– Alle kan forbedre sannheten så mye som han eller hun ønsker. Mennesker har en tendens til å pynte på sannheten på profilen sin. Når det kommer til alder, utseende, status og interesser. Vær obs på dette hvis dere går på stevnemøte.

– Online dating nettsteder gjør det enkelt for svindlere å finne og angripe deg. De lager selv falske profiler med falsk informasjon og bilder. De kan også tilbringe uker på å vinne din tillit. De lover å betale deg tilbake når de løser situasjonen, bare for å forsvinne etter at du har sendt dem penger.

Kommentarer

kommentarer