dwell mat

«Get well» hos Dwell

Dwell har hele individet i fokus, og har som en visjon å legge til rette for en kompleks utvikling både på individnivå og i felleskap. Det helhetlige tilbudet på Dwell-huset spenner fra yoga på morgenkvisten til electronica-party og livemusikk på kveldstid. Samme sted, men ny lokasjon – mer plass å boltre seg på.

Av: Susann Hellesnes
Foto: Camilla Aasen og Susann Hellesnes

Dwell-konseptet har fra første stund vært høyt verdsatt hos bergenserne. Mye fordi de hadde et unikt tilbud som var ikke-eksisterende i rekken av utesteder i Bergen. Det har de fortsatt, bare i nye lokaler ved Korskirkeallmenningen. Nå håper de at de kan inspirere flere til å bli en del av Dwell-kulturen.

 Og hva er egentlig den, lurer kanskje du?

 – Vi er mer enn en restaurant og en bar. Intensjonen er å skape et samhold hvor vi legger til rette for å bli mer sentrert inni oss selv. Mer spirituell. Her skal man kunne utvikle seg både innvendig og utvendig, sier Pedro Maneira (31), en av syv eiere på Dwell.

Der hvor andre restauranter fokuserer på å være nettopp restaurant, har Dwell mer å sysle med. Dwell-huset er ved hjelp av håndsnekret interiør delt inn i flere avskilte sektorer, hvor man blant annet finner spisested, alkoholholdig bar, helsebar og et loungeområde.

 – Mange kommer til oss for å kunne oppleve én spesifikk sektor. Noen kommer kun for maten og noen kommer kun for drinkene. Fellestrekket er at folk etterhvert finner det vanskelig å holde seg til én sektor så fort de er inne. Alt skjer mer eller mindre på ett sted og vi ender opp med å spres ut over alt, ler Pedro, og sender en bestilling til helsebaren. Han følte rett og slett behov for sin daglige dose ingefærshot.

Loungeområdet er innredet med puter og behagelige sittegrupper.

 – Vi tilbyr en service som er sunn og god

 Pedro var bare 17 år da han forlot hjemlandet Portugal, og la ut på en reise alene. Ferden endte i Sverige hvor voksenlivet startet brått. Det førte med seg en bartenderjobb, og i baren står han fortsatt – også på Dwell –  men denne gang som sin egen sjef.

– Det har vært en gøy reise. Jeg har alltid ønsket å være fri og gjøre det jeg tror på. Heldigvis fant jeg folk støttet den visjonen, forteller 31-åringen.

Ønsket om å starte business bunnet først i egoistiske grunner, men i takt med at han vokste på det personlige plan, og med bedriften, har også intensjonene endret seg.

– Denne livsstilen er veldig fokusert på oss selv. Vi tilbyr en service som er sunn og god for alle individer. Derfor er vi ikke her for å tjene penger. Vi tilbyr en ny måte å leve på, som vi så gjerne ønsker å dele med de rundt oss, fastslår han.

 Allsidig meny
Denne «nye måten å leve på» inkluderer alt fra drop-in yogaklasser og meditasjon til en rikholdig økologisk meny med både drikkevarer, lunsj- og middagsretter.

– Vi har i hovedsak organisk og økologisk mat på menyen. Fellesnevneren her er at alt skal være sunt og godt. Vi har også kjøtt og fisk for de som liker det, men store deler av utvalget er vegetarmat, forteller Andre Dalen, medeier og kokk.

Råvarene er kortreist og nøye vurdert.

– Vi bruker de lokale bøndene vi har, så grønnsakene våre kommer fra Finnegården på Voss. Vi har også vært rundt på lokale gårder og sett på produksjonen. Sjekket at dyrene har det bra, forsikrer han oss om.


Skal det være en helseshot på festen?

 Husets helsebar har som har som formål å forebygge sykdom ved å gi immunsystemet en saftig boost. Denne holder åpent så lenge Dwell er åpen, noe som vil si at man også kan bestille ferske juicer på kveldstid. Det kan komme godt med når man skal danse så svetten renner på et av Dwells mange eventer.

– Vi liker å være crazy og leke med drinkene. Vi har jo våre hovedsmaker som vi liker, også tar vi det derfra. Vi sørger for at alt er ferskt, for kvalitet er det viktigste, vil jeg si. Det estetiske er også ganske viktig, ler Pedro, og legger til at siden øyet spiser før munnen, er det viktig at drinkene er flott presentert med diverse pynt.

At det skal smake godt er en selvfølge, mener han, og får støtte fra bookingmanager og alt-mulig-dame, Mallika Yndestad. Hun har blant annet ansvar for arrangementene på huset.

– Ja, eventer har vi mye av! Vi har show, exhibitions, konserter og Dj’s. Tanken med det er å ha noe som kan passe de fleste. Det er viktig med valgmuligheter, men vi fokuserer mye på elektronisk musikk, og har store internasjonale bookinger.

– Har du noe favorittevent her på huset?

Jeg elsker jo «psy-trance»-musikk, så kanskje det. Ellers har vi kjempe bra technoarrangementer, reaggefester og kvelder med liveband. Vi har også hatt klubb-Kaya, og noe som heter Liquid Moon, som er mitt eget event. En annen favoritt er trommejammen som vi har annenhver søndag

– Det blir travelt på deg nå?

– Ja, og nå får vi jo også jam hver onsdag. Vi har mye kontakter i Berlin, Israel, Sverige og Sør-Amerika, faktisk. Så det kommer litt av hvert fremover. Blant annet kommer reagge-legendene Horace Andy og Macka B med band og holder konsert mot høsten.


Dwell er en start

 Med en spirituell livsstil følger også et behov for balanse, skal vi tro gjengen på Dwell. Dette har de inkludert i konseptet ved å ha kontraster som tunge kvelder med techno, fulgt opp med morgenyoga dagen derpå. Dette tror jeg de er alene om. Enn så lenge.

– På noen søndagmorgener har vi yoga, danser eller mediterer. Yogaen er beregnet på alle, jeg ser litt an hvem som kommer, men det finnes jo mange måter å gjøre de ulike øvelsene på, så kompetansenivå har ikke noe å si, forteller Mallika, som også er yogainstruktør.

– Hvilke typer yoga er det snakk om?

– Vi har noe som heter Morning Dance Meditation som vi holder i helgene, og så har vi morgenyoga før åpning på tirsdager og torsdager. Vi skal også begynne med «Chillers Yoga» på mandagskveldene. Da blir det mye avslapping til psykedelisk og meditativ chillout-musikk kombinert med behagelige pusteøvelser. Ingen forhåndskunnskaper er påkrevd for å kunne delta, smiler hun.

Gjengen på Dwell håper flere har lyst til å dele visjonen med dem, og at flere, spirituell eller ei, kommer og tester ut tilbudene på huset.

– Jeg håper også at folk blir mer bevisst og behandler hverandre bedre. Dwell kan i alle fall være en start, avslutter Pedro.

Les om sist gang vi besøkte Dwell her.

Kommentarer

kommentarer