fløyen

Fløyens skjulte perle

På toppen av Fløyen ligger en liten, kubeformet hytte midt i skogen med utsikt over byen.

Av: Michelle Kleveland

For å komme deg til denne hytten må du først og fremst komme deg opp på Fløyen. Du kan enten gå opp eller ta Fløibanen til toppen. Deretter må du gå til høyre og fortsette innover i skogen. Der finner du Tubakuba – en hytte på bare 14 kvadratmeter, som man i tillegg kan leie helt gratis.

Startet som skoleprosjekt

Det hele startet som et prosjekt for andreklassestudenter på Bergen Arkitekthøyskole. De fikk en oppgave om å lage «en klimatisert overnattingssituasjon på Fløyen». I prosjektet var det fokus på tre, alternative metoder for bruk av tre og bøying av materialet. Dette resulterte i Tubakuba, som sto ferdig våren 2014. Navnet «Tubakuba» kommer enkelt og greit av at hytten ser ut som en tuba inni en kube.

Nå er Tubakuba en overnattingsplass, spesielt tilpasset barnefamilier. Silje Flugeim fra Bymiljøetaten forteller at de ønsker å gi barn en mulighet til å oppleve friluftsliv på en enkel og tilrettelagt måte.

– Det er et lavterskeltilbud som skal gjøre at det ikke er så vanskelig å komme seg ut i naturen. Det er et rom der du ikke kommer til å fryse, det er jo vedovn og isolert, så det er ikke den samme risikoen som å dra på telttur.

For å overnatte i hytten må man sende inn søknad til Bergen kommune. Målgruppen til Tubakuba er barnefamilier, men søkere som faller utenfor målgruppen, kan likevel få bruke hytten hvis den er ledig og hvis de har mulighet til å gjøre en booking på kort varsel. Hvis man får innvilget søknaden, kan man overnatte én natt i hytten per halvår.

For å komme deg inn i hytten må du krype inn gjennom «tubaen». 

Minimalistisk innredning

Inne er det minimalt med ting. Det er vedovn og kost, men liggeunderlag, sovepose og utstyr til matlaging må man ta med selv, akkurat som om man skulle dratt på telttur. Det er også et par regler man må følge – matlaging skal foregå ute, og det er for eksempel ikke lov å drikke alkohol eller tenne stearinlys i hytten.

– Man må først og fremst å oppføre seg. Siden dette er et tilbud til barnefamilier er vi ganske strenge på at det både skal være barnevennlig og brannsikkert, forteller Flugeim.

Hun sier at folk er veldig flinke til å ta vare på hytten.

– Nå har hytten stått der i tre år, og man ser jo at det er litt slitasje, men det er ikke veldig mye til at den har vært så mye i bruk. Så det er veldig bra, sier hun.

Det er plass til to voksne og tre barn i hytten. 

Innendørs er det kun vedovn og kost – resten må du ta med selv. 

Stor etterspørsel

Flugeim forteller at de får inn mange hundre søknader hver måned.

– Vi åpner for nye søknader den første i måneden. Første juli åpnet vi for søknader til september. Da vi behandlet søknadene for september, tipper jeg det kom inn kanskje 250 søknader – til nå.

Siden hver familie kan overnatte én natt, er det altså snakk om 250 døgn. Kommunen har måttet stramme inn reglene siden i fjor, da det gikk an å booke hytten et år i forveien. Folk dukket rett og slett ikke opp.

– Sommeren 2015 sto hytten ledig ganske mye. Jeg tror det var nesten 40 prosent av nettene hvor folk ikke hentet nøklene. Da kunne man jo booke lang tid i forveien, så glemmer man det eller så blir det regn. Så glemmer man å si ifra og da fikk jo ikke andre muligheten.

– Nå når det er kortere frister skjønner folk litt alvoret og er flinkere til å gi beskjed hvis de ikke får brukt hytten, så det er nesten ikke noen netter den er ledig.

Utsikten fra hytten. 

Respekt for privatlivet

Til tross for den store etterspørselen og de gode tilbakemeldingene, har ikke alt vært som ønsket. Flugeim forteller om en som hadde vært i hytten med barna sine. På kveldstid hadde det vært mellom 12 og 14 forskjellige grupper av folk utenfor hytten etter at barna hadde lagt seg.

– De banket på og kikket inn vinduet. Plutselig sto det fire tyskere inne i hytten. Det er jo litt dumt.

Hun sier at kommunen ønsker at folk skal respektere de som leier hytten og deres privatliv.

– Man skal jo slappe av og nyte naturen. Hytten har blitt såpass populær både blant turister og alt, så det er kanskje vanskelig å unngå det, men vi ønsker at folk skal ha litt respekt for at det ligger barn der og sover, og ikke sniker rundt hytten på kveldstid.

Hvis man er nysgjerrig og vil se på hytten, oppfordrer hun til å dra opp mellom klokken 12 og 15 på dagen.

Kommentarer

kommentarer