IMG_5742

Loddefjord blir til kortfilm

Loddefjord, drabantbyen som vokste frem tidlig på 70-tallet, har på beundringsverdig vis alltid bergensernes søkelys rettet mot seg. Nå blir det kortfilm om det som en gang var en egen bydel.

 Av: Susann Hellesnes

 Loddefjord var platen med hakk i, som spilte vakker musikk likevel. Kjent for sine belastede miljøer, var det det første stedet i Norge hvor politiet gikk med skuddsikker vest. Det var slagsmål og knivstikkinger – men det var også kjærlighet, samhold og glede. Håp for bedre tider, og da kommunen gikk inn for en opprydning av drabantbyen, ble det kanskje nettopp det.

Mange av scenene er spilt inn på kjente plasser i Loddefjord.

Man kan velge å se svart-hvitt på det, eller man kan se alle nyansene av farger som ligger imellom. Dette spekteret vil to avgangsstudenter fra Høyskolen Kristiania skildre i sin kortfilm om Loddefjord, som like så fullt handler om det å være ungdom, og problemstillinger knyttet til den turbulente og fornøyelige tiden.

– I og med at dette er en kortfilm vi lagde på skolen, er det responsen vi fikk i ettertid som gjorde at vi ønsket å arbeide videre med det, etter vi var ferdige som studenter, forteller de to.

– Rus og dop er en del av filmen

 Charlotte Benedicte Bergflødt og Valentin Raphael Pellegrino som står bak filmen som har fått navnet «Fjorden 7:05», forteller at navnevalget var alt annet en enkelt.

– Vi har vært litt i tenkeboksen om vi har kopiert noen som har gjort dette før oss, men kom frem til at det ikke er dét dette handler om. Loddefjord blir kalt for Fjorden, og er et navn som folk har et forhold til, forklarer Charlotte og referer til andre som har brukt navnet «Fjorden» i prosjektene sine, deriblant Loddefjord-bandet Fjorden Baby!

 Det er langt ifra tilfeldig at valget falt på nettopp Loddefjord som handlingssted. Filmen er inspirert av den franske filmen «La Haine», hvor man følger livene til tre unge gutter i en drabantby utenfor Paris. Fjorden 7:05 tar opp mye av den samme tematikken, og har hovedvekt på tre mannlige karakterer.

– Handlingen dreier seg rundt det å vokse opp i en drabantby som hindrer deg i å oppnå det du ønsker med livet ditt, men også om å være ung, finne sin identitet og motstå press fra miljø, forklarer de.

Filmen dreier seg rundt tre mannlige karakterer.

Drabantbyen Loddefjord var et resultat av at mange ulike etnisiteter ble plassert på samme plass, og dermed tvunget til å fungere sammen.

– Naturligvis ble det en stor krasj og hele miljøet eksploderte. Det ble gjenger og forskjellige hindringer som folk levde med hver dag.

Valentin forteller at Loddefjord før i tiden, var preget av en stor overvekt av alenemødre som fikk sosialstønad og bodde i høyblokker. Med lite penger å rutte med kunne slag av alkohol og sigaretter til mindreårige bidra til en form for inntjening.

Da mye av handlingen i Fjorden 7:05 dreier seg rundt ting som har skjedd for tiår siden, har regissørene gjort strategiske valg av  innspillingsteder til de ulike scenene i filmen. For å skildre det som var realiteten best mulig, uten å glorifisere eller forskjønne innhold, er rusmidler en naturlig del av filmen.

 – Ja, dette med rus og dop er en del av filmen, men det er ikke det filmen handler om. Det skal handle om det å leve rundt Loddefjord og det som skjer her, sier Charlotte bestemt.

Det er spesielt én scene i filmen som fanger den stemningen de ønsker å vise til publikum.

– Den stemningen er egentlig dette med at du går til kompisen din og henger der for å være med kompisene dine, men like mye fordi du ikke har noe annet sted å være, og det er jo på en måte litt trist, sier Charlotte med et skjevt smil.

For å få filmen til å føles så ekte som mulig, har de valgt å bruke amatørskuespillere og folk fra Loddefjord i filmen. Ifølge de to filmstudentene kunne det ikke blitt gjort på en annen måte.

 – Amatørskuespillere har en åpen og ekte tilnærming til det å drive skuespill. Det at de er herfra gjør også at de har en helt egen tilknytning til steder i filmen, forteller Charlotte.

– Det at vi har brukt håndholdt kamera gjør også at det føles mer ekte. Det føles som at du er der det skjer, legger Valentin til.

 Stolthet og fordommer

En omdiskutert plass som Loddefjord tiltrekker seg stolthet fra innbyggernes side, men også fordommer fra utenforstående. Werner Eriksen, lillebror av Loddefjord-rapper Angelo Reira og en av hovedskuespillerne i filmen, forteller om en skuespillerdebut som har gitt mersmak, men forespørselen om å spille i en film om hjemstedet var han overhodet ikke forberedt på.

– Jeg fikk en telefon fra min bror midt på natten. Jeg sa bare «få se manuset», sjekket det ut, og lovet å gi en lyd dagen etter. Det lille jeg så var nok til at jeg tenkte at jeg ville være med.  Jeg så til og med at jeg måtte freestyle i en scene, forteller han.

Føler du at folk har et feil bilde av Loddefjord?

– Ja, veldig. Folk tror vi er gangster, men vi gjør ting fra hjertet.

Han kjente ingen andre i casten fra før av, men har fått seg gode venner.

– Samholdet mellom skuespillerne har vært utrolig kjekt å se på, sier Charlotte.

Når det kommer til kommunens opprydning av Loddefjord mener Werner at han ikke har sett så mye til resultatene av opprenskningen. Det er fortsatt mye rus, kan han fortelle.

– Ingenting er endret, men de har klart å skjule ting, på en måte. Rus holder jeg meg unna, jeg har fått beskjed av min bror om å ikke drive med sånt, men jeg kan fortsatt respektere de som gjør det, så lenge det er ute av mitt syn, ler han.

Undergrunnsmusikk utgjør soundtracket

Filmens soundtrack har nesten utelukkende med artister fra Loddefjord. Black O og Angelo Reira er to artister fra Loddefjord som gjør det bra om dagen. Begge er med i filmen.

 – Vi har møtt flere artister som er ganske kjent som har fortalt oss litt om miljøet i Loddefjord.

Før i tiden, post-Loddefjordsuksess, var det ifølge Charlotte vanlig å velge mellom idretten, musikken eller trøbbel.

– Det var mange som ikke hadde lyst til å være med i gjenger eller gå hele veien og bli rusmisbrukere, og da vokste undergrunnsmusikken opp. Dette kan man jo se over hele verden, men det var et tidsfordriv for dem, og mange har jo lykkes, også.

Hun har selv mange forbilder fra Loddefjord, og nevner både Girson fra A-laget, John Olav Nilsen og Fjorden Baby! som en bølge fra Loddefjord som virkelig har fått det til innen musikken.

– Når John Olav begynte å få suksess var det noe rått og uslipt ved det. De kaller han jo den uslipte diamanten. Jeg tenker at det er utrolig at ingen hadde gjort dette før.

Valentin og Charlotte synes samarbeidet har gått smertefritt.

 Klar til høsten

De to er både overrasket og fornøyde med gjestfriheten de har møtt under arbeidet med filmen.

–  De vi har lånt leilighet av, familien til en av skuespillerne og artistene. Alle har vært utrolig imøtekommende og inspirert oss, sier de samstemt.

Nå ønsker de å sette i gang med en oppfølger.

– Vi brenner for dette og har arbeidet veldig tett sammen under filmen. Vi håper at dette er noe vi kan bygge videre på og dermed kunne perfeksjonere story, og forhåpentligvis skaffe mer ressurser, slik at kvaliteten øker, for responsen gir oss drivkraften til å fortsette med dette, avslutter de.

Les også om Nam fra Fjorden Baby!

Kommentarer

kommentarer