IMG_4452 (1)

Vil hjelpe mennesker og miljø

Hilde Øvreeide og Anita Bui savnet et sted hvor de kunne handle emballasjefritt. Derfor startet de opp butikken Råvarene, hvor de selger husholdningsartikler og råvarer i løsvekt. Du kan kjøpe akkurat så mye eller lite du trenger, og etterpå sitter du igjen uten avfall. 

Av: Michelle Kleveland 

I Norge kaster vi 25 prosent av maten vår. I løpet av et år bruker vi over 930 millioner plastposer fra dagligvarebutikkene, og 800 millioner tonn med plast går ut i havet. Hvis vi fortsetter som nå kommer det til å være mer plast enn fisk i havet i 2050.

Råvarene-eierne Anita Bui og Hilde Øvreeide ønsker en forandring.

– Vi savnet egentlig et sted hvor vi kunne handle emballasjefritt, så ville vi også bidra. Da fant vi ut at vi skulle åpne Råvarene, og dermed gjøre det enkelt for folk å handle. Vi ville egentlig bare gi noe tilbake til samfunnet, forteller Anita.

Ta med egen beholder og fyll på så mye du trenger.

Økologisk og emballasjefritt

Det var stor pågang da butikken åpnet i Skostredet i oktober.

– Da vi åpnet dørene første gangen var vi litt svett begge to. Vi hadde jo ikke drevet butikk før, og så var det jo kø ute og inne – det var helt stappfullt. Det var en pangstart, og det har egentlig gått over all forventning, sier Anita.

­– Råvarene skal være som et showroom, hvor vi viser frem at man enkelt kan bytte ut en plasttannbørste med en bambustannbørste og hvordan man på mange måter kan redusere avfallet sitt.

De selger blant annet ris, pasta, linser, bønner, müsli, havregryn, krydder, frukt, egg, eplechips, smør, såpe, vaskemiddel, tannbørster, gjenbrukbare kopper og handlenett. Alt uten emballasje.

– Måten vi prioriterte varene på var først og fremst å redusere avfall. Vi kjøper inn varer i store papirsekker, men drømmen er jo å få en sirkulær gang på det, å ha beholdere som man kan bruke om og om igjen. Den neste prioriteringen er at varene skal være økologiske, forteller Anita.

– Hvordan fungerer det når man handler her? 

– Man kan ta med seg egne beholdere – glass, poser eller hva man har hjemme. Deretter veier man beholderen, fyller på så mye man trenger og går til kassen. Så lett som én, to, tre, sier Anita.

– Det er jo egentlig ikke vanskeligere å vaske emballasjen og ta den med til butikken for påfyll, enn å vaske emballasjen og ta den med til gjenvinning, legger Hilde til.

Vil engasjere 

Hilde forteller at de ønsker å gi folk en annerledes handleopplevelse på Råvarene. De vil ikke at folk skal stresse med å handle, men heller oppleve noe nytt og spennende.

– Vi vil engasjere folk til å gjøre en endring. Vi skal ikke peke fingeren, vi skal bare vise at det går an, og at vi har gode alternativer til blant annet plastsugerør og engangskopper.

– Det veldig mange sier og tenker over når de kommer innom er: «oi, dette her var jo så smart!» Man kan spare både penger og miljø ved for eksempel å ha tanntabletter på reiser i stedet for en stor tannkremtube, sier Anita.

– Tanntablettene har vi akkurat fått inn, og det var faktisk det første jeg kjøpte da jeg var på en Zero Waste-butikk i Berlin. Det var liksom det første jeg falt for, ler Hilde.

– Vi håper at dette trigger noe i folk og at man begynner å tenke seg litt om når man handler. Drømmen er jo at de store kjedene som Rema og Norgesgruppen skal slutte med å gi ut gratis plastposer til frukt og grønt, at det rett og slett blir umulig å bruke det, sier Anita.

– Frankrike og Rwanda har forbudt plast og engangsbestikk. Det er jo fantastisk, så kanskje en dag er også Norge plastfritt. Men man må begynne med de små tingene, så vi ønsker også å kunne jobbe mot aktører som bedrifter, universiteter og festivaler.

Råvarene har også vært med som case i innovasjonsstudiet Design Thinking, og resultatet av studiet var Rå Fest! Nå håper de to gründerene å realisere Norges første søppelfrie festival.

«Zero Waste» 

Råvarene er en Zero Waste-kolonial. Zero Waste er en filosofi og minimalistisk livsstil med praktiske løsninger for å minske avfallsmengden. Som navnet sier, er målet null avfall.

– Zero Waste handler om mer enn bare å handle på en annerledes måte. Det handler også om å bidra til å endre måten vi produserer ting på, bygge under det med sirkulær økonomi og redusere avfall fra start til slutt, forteller Anita.

– Alle mennesker ønsker jo å bidra og kunne være en del av et fellesskap. Grunnen til at det blir mer og mer viktig nå er jo mye på grunn av ekstremvær og plasten som vi ikke helt vet hva vi skal gjøre med. Det er den hjelpeløsheten som gjør at vi faktisk må handle .

Det finnes strandryddedager og lignende tiltak, men Hilde og Anita mener at vi må ta steget før og ikke skape dette utgangspunktet i det hele tatt.

– Det er presirkulering i stedet for resirkulering – man produserer ikke noe avfall i utgangspunktet, og det er jo det å stenge kranen for all den overfloden av plast som kommer ut, sier Hilde.

– Det blir jo litt cheesy med disse sitatene «be the change you want to see in the world», men det er en sannhet i det, at man starter med seg selv. Zero Waste handler jo om å gi praktiske løsninger til hvordan man kan minimere avfall i sin hverdag, sier Anita.

– Også på en artig og smart måte, som å lage egen deodorant – mikse natron og kokosolje så har man deodorant. Superenkelt og veldig gøy, så lukter man god kokos også, ler hun.

Tanntabletter var det første Hilde falt for da hun var i en Zero Waste-butikk.

En karriere med mening 

– Hvordan fikk dere idéen til å starte en butikk som dette? 

– Du kan jo si det med ketchupflasken, ler Hilde.

Anita begynner å fortelle.

– Etter bachelor og master lette jeg etter en karriere med mening. Jeg solgte penner i Dublin, så fikk jeg en fantastisk thai-massasje, som gjorde at jeg ville dra til Thailand. Der møtte jeg en munk på gaten, og tenkte: hmm, kanskje det er det enkle liv som er veien til en karriere med mening? Jeg kom på en mediteringsretreat hvor det var ti dager i stillhet, og da innså jeg at en karriere med mening for meg er å hjelpe mennesker og miljø.

Da hun kom hjem igjen spurte moren hennes om hun kunne kaste en ketchupflaske.

– Akkurat da jeg holdt ketchupflasken i hånden tenkte jeg: Hvorfor kaster vi den? Kan ikke vi bare gjenbruke den, fylle på den og bruke den om igjen? Jeg betaler jo for emballasjen hver eneste gang.

Deretter dro hun til Sveits, hvor hun begynte å pitche idéen. Tilbake i Norge var hun med på en forretningsplankonkurranse og var medlem av The Hub, som er et felles kontorlandskap for gründere i Bergen. Der møtte hun Hilde, og de fant ut at de skulle starte Råvarene sammen.

– Anita er ung og sulten og jeg er bare sulten, ler Hilde.

Hilde har bakgrunn med grafisk design og jobbet med havplast i bacheloroppgaven sin.

– Jeg lagde en samling av denne plasten og syntes det var spennende å tenke på hvor den kom fra – det var spor etter mennesker. Jeg så at naturen som betydde mye for meg var truet, men jeg klarte ikke å trekke en linje til mitt eget forbruk og problemet da. På en reise i Asia kjøpte jeg en kokosnøtt og da hørte jeg min nye turkompis si «no straw, please» og det var da jeg innså at det er deg og meg som kan gjøre en forskjell, forteller Hilde.

– Barn gjør det jo automatisk. De ser på denne hvalen med plast inni magen og tenker at da må vi jo ikke handle matvarer innpakket i plast. Jeg tror at når vi er voksne har vi vanskelig for å se den sammenhengen. Det kan føles så utrolig vanskelig å gjøre en endring. I en vanlig dagligvarehandel er jo alt innpakket i plast. Hvordan kan vi klare å minske emballasjen i en travel hverdag?

Det var det Anita og Hilde savnet – et sted hvor de kunne handle emballasjefritt. Så hoppet de i det, og det var slik Råvarene ble til.

 

Lurer du på hvordan du kan bli litt mer miljøvennlig? Her er Anita og Hildes tips:

  • Ta med handlenett
  • Bytt ut vannflasken med stålflasker eller gjenbrukbare flasker
  • Kutt ut engangskoppen
  • Ta et standpunkt – si nei til sugerør og ekstra serviett
  • Kjøp gjenbrukte klær 

 

Hilde og Anita.

 

Kommentarer

kommentarer