IMG_4597

Fra gatefest til årlig festival

Lørdag 5. august arrangeres Dragefjellet Minifestival for tredje gang. De frivillige jobber for fullt med å få alt klart, og arrangørene lover flere overraskelser utover dagen. 

Av: Michelle Kleveland 

I august 2015 arrangerte Benjamin Alexander Knutsen og Jo Torgersen Dragefjellet Minifestival for første gang. Festivalen tar sted i Dragesmauet på Høyden, og scenen ligger på toppen av Dragefjellet (10 moh.).

Glad i hjemstedet 

Jo og Benjamin er naboer, og Jo sier at han er en sosial type, som liker å holde på med prosjekter.

– Hvordan startet dette prosjektet? 

– Jeg så at Benjamin ruslet mye rundt her og det så ut som han pønsket på et eller annet. Så spurte jeg hva det var for noe, og da sa han at han hadde tenkt å lage en slags bitteliten festival. Jeg sa at det hørtes veldig gøy ut og spurte hva jeg kunne gjøre for å bidra, sier Jo.

– Jeg tror at alle som bor i Bergen i et smau som har noe sjarmerende ved seg, tenker «hadde det ikke vært kult å gjøre et eller annet her?», og da noen tok det initiativet, så syntes jeg det var så fantastisk.

På den første festivalen var det Kristina Skyberg, Ganezha, Delario, Living, Tellef Raabe, Camilo Beltran, Shakanaka, Simon Alejandro, Hester V75 og Hvitmalt Gjerde som spilte.

– Første året var litt som en gatefest som bare vokste og ble større og større og større, ler Jo.

– Hvorfor ville dere arrangere festival akkurat her i Dragesmauet? 

– Jeg har jo vokst opp her, og vi har alltid lekt og løpt rundt på haugen, hatt 17. mai-feiringer i gaten og styrt på her oppe. Jeg tror at mange av naboene går rundt og tenker at det hadde vært gøy å gjøre noe. Så for oss var det at det er i nærheten og at man blir glad i stedet sitt.

I fjor var det konserter med Katarina Lunde, PederPederMayne, Johannes Holtmon, Lamark, Marinius, Millions, Kjartan Lauritzen, Hvitmalt Gjerde, Sushi x Kobe og Kakkmaddafakka.

Arrangørene bak festivalen: Jo Torgersen og Benjamin Alexander Knutsen.

Overraskelseskonserter 

Begge gangene festivalen har vært arrangert, har det vært overraskelseskonserter. Første året var det Hvitmalt Gjerde, og i fjor var det Kakkmaddafakka som spilte – på gitaristens egen platting.

– Vi kjenner jo Pål fra Kakkmaddafakka, han bor rett nede på baksiden her. Han hadde akkurat bygget seg ny platting, og da hørte vi om de ikke kunne ha et liten konsert der.

– Vi syntes jo det var veldig gøy, så etter det har vi gått rundt og lett etter andre steder det kunne vært en overraskelseskonsert. Nå har vi funnet årets scene. Det blir fantastisk, smiler han.

– Planen er å vokse så sakte som vi kan. Vi prøver å holde det smått, men bra, og at vi skal greie å ha band som er så kule at folk tenker at det kan man ikke få på en liten, gratis festival.

Artistene som er sluppet så langt til årets festival er Boy Pablo, Ganezha, Soft Ride, Kropp, Shakanaka, Verdensrommet og Svømmebasseng, pluss et par overraskelser.

– Jeg føler vi står litt i fare for å bli Dragefjellet Surprise-festival, ler Jo.

– Vi har en del som vi ikke kan si før dagen før eller på dagen, men det blir en blanding av de vi kjenner og de som vi bare digger.

– Hvordan velger dere ut artistene som skal spille på festivalen? 

– Det starter gjerne med at vi sitter hjemme i stuen min og hører på musikk, og drikker litt pils og snakker om hva som hadde vært gøy. Så satser vi høyt og spør de vi syns er kulest, og så har vi vært veldig heldig og fått ja fra de fleste.

Festivalcrewet sikrer gaten i tilfelle regn.

For hele familien 

Første gangen festivalen ble arrangert, var det Benjamin sine feriepenger som ble brukt. Jo forteller at de ønsket å gjøre det litt mer skikkelig i år. Nå har Dragefjellet Minifestival også blitt en egen organisasjon.

– Første året var det en knøttliten, hjemmesnekret scene, og alt var mye mer tilfeldig. I fjor ble det enda større og litt proffere. Etter første året lurte vi på om vi skulle ha to scener, men fant ut at vi må holde på det vi vet er kvaliteten.

Nå har de fått støtte fra både Bergen Kommune og Sparebankstiftelsen SR Bank. I tillegg får de sponset både is, sushi og engangstatoveringer, og god hjelp fra både naboer og rundt 40 frivillige.

I tillegg til konsertene skal Simon Alejandro, Erlend Klette og Flora Scofano være DJs, Absence Crew skal danse, og det blir både fiskedam, ansiktsmaling og engangstatoveringssjappe. Det er med andre ord en festival for hele familien.

– Grunntanken bak det er at alle skal ha hatt en veldig fin sommerferie og ha gjort noe gøy i ferien som de kan være litt stolt av. Det er ikke alle som kan reise til Syden og gjøre kjempegøye ting i ferien – det samme gjelder studenter som jobber eller har dårlig råd.

– Dette er noe som er gratis, så alle kan gå på det, og det skal være så kult at det er en ting man har lyst å snakke om.

Både frivillige, naboer, store og små hjelper til.

Det er også dette overskuddet fra festivalen skal gå til. De forrige årene har overskuddet gått til Røde Kors sitt arbeid med barn, og i år ønsker arrangørene at det skal bidra til at alle skal få en fin sommer.

Dagsprogrammet er litt mer rettet mot barn, og på kvelden blir det også etterfest på Landmark, hvor det blir DJs og livekonsert med Millions.

– Barn er jo sånn at bare det er noe liv og voksne og det er musikk og det skjer ting, så trives de med å bare fly rundt. Og når de kan spise gratis is og få seg engangstatoveringer, så er jo livet så godt som det kan være.

Kommentarer

kommentarer