Instrgraaammm

Instagrams uskrevne regler

Sånn fungerer Instagram, sa hvem?

Av: Susann Hellesnes

Vi tar for oss bilde-appens uskrevne regler, på godt og vondt. Vi er flere i samme båt, men med en liten påminnelse kan vi alle oppføre oss som voksne folk – også på Instagram.

På bildedelingstjenesten «Instagram» er det  nemlig mye man skal gjøre og være, for ikke å snakke om: dele og like. Det kan nesten virke som at internettsamfunnet kollektivt har fått innprogrammert en mystisk kontrakt med uskrevne regler for bruk av bilde-appen. Og disse følger vi til punkt og prikke for å unngå semikriser som for lite følgere og for lite likes. Eventuelt for å takle den  byrden det er å  være klar over at man potensielt fungerer som et irritasjonsmoment i feeden til noen. Gud forby.

Med andre ord – vi ser noen leie tendenser.  Dette må frem i lyset og vi tar på oss jobben. Føler du deg truffet var det nok meningen.


1. Ikke dele mer enn ett bilde om dagen

For det sa en eller annen person, et eller annet sted, på et eller annet tidspunkt var helt uhørt. Det kan med unntak bli sett forbi om dobbeltpostingen skjer på merkedager som juleaften og bryllup.

Vårt svar: Gjør det du vil, når du vil. Vil du dele 10 bilder om dagen, så gjør du det. Det har seg nemlig slik at smartingene i Instagram har utstyrt appen med en avfølgingsknapp. Du derimot, er utstyrt med fri vilje. Legger du de to sammen får du et regnestykke som blir noe som «jeg som et fritt individ, kan velge å avfølge denne personen som irriterer meg + utføre den faktiske handlingen = problem løst.  Ferdig arbeid, og det kostet deg ikke en kalori en gang. Verden har sett større problemer…


2.Avfølge de som avfølger deg

Denne er stygg, og barnslig. Men hvorfor skal Per ville følge Lise lenger, når Lise ikke ville følge Per? Hvorfor ligger den kinesiske mur i Kina?

Vårt svar: For oss på sandkornet er sandkornet det viktigste i verden.


3.Ikke være den første til å like et bilde

Noe sier oss at denne gjelder samtlige. Vi er mange som ikke liker å ta det første steget.

Vårt svar: Det er jo som regel litt ubehagelig å være førstemann ut, men hey, noen må jo gjøre det også!


4. Se noe du liker, men la være å like det – bare fordi.

Og dette punktet har nok flere enn ett svar. Det gjelder for så vidt de andre punktene også, men dette punktet skiller seg litt ut ved at det er det er ett av få  punk på listen som krever fravær av handling.

Vårt svar: Det kan være vanskelig å stå for det man liker av og til, men ett sted må man starte, så hvorfor ikke i dag? Ser du en palme, en katt eller et tre du liker på Instagram? Lik det! La følgerene dine se hvilken naturglad skjønning du er!


5.Stoppe å like bilder av det motsatte kjønn – hvis i forhold.

Denne er ganske forståelig, samtidig som den er totalt uforståelig på samme tid.

Vårt svar: Her må man bare føle seg frem på hva som er greit og ikke i det aktuelle forholdet, men en liten ting å huske på, er at en like ikke er synonymt med «dette mennesket er jeg interessert i», eller en seksuelt ladet handling for den saks skyld. En annen ting å tenke på, om dette så skulle være tilfellet, er at hemmeligheter er best skjult i offentligheten. Der har du den igjen!


Konklusjon: Vi må slutte å la andre mennesker og deres meninger, eventuelt våre egne projiseringer av andres meninger, få lov til å ha en for stor innvirkning på våre liv. Vi må slutte å lage andre mennesker spesielle. Vi er alle bare mennesker, som prøver å gjøre vår ting på denne kloden. Så ta makten din tilbake, og bruk likerknappen i takt med hjerterytmen. For det finnes ingen grunn til å være sparsommelig på likes, det er bare smålig. Tenk heller at Instagrammen din skal brukes som om du var den eneste som kunne se den!

Kommentarer

kommentarer