Hallaisen 11

Ta det kuli med Hallaisen

Bergens svar på Hennig Olsen finner man i Bergens koseligste gate: Skostredet. Det er She Fah Szetu (39) som eier og driver is-butikken ved hjelp av flinke medarbeidere.

Av:  Kumba bonga

She Fah vokste opp i Bergen, men har brukt de siste 18 årene i blant annet London, Sydney, New York og Malaysia. Hun tok beslutningen om å flytte tilbake i fjord, med en tanke om å gjøre noe nytt og gøy.

– Min kjæreste i Malaysia driver en is-bedrift der, og det har hun gjort i fem år. Da jeg foreslo til henne at vi kanskje kunne flytte til Norge, tenkte jeg det var gøy å gjøre noe hun allerede kunne.

Paret kom til Bergen en sommer for to år siden. I begynnelsen hadde de pop-ups på Landmark og jobbet fra kjøkkenet på Lysverket.

– Dette var en fin mulighet til å teste ut konseptet vårt. Folk var superpositiv og mente at Bergen trengte en iskrembutikk. I grunn var det en helt crazy ide og drive iskrembutikk i regnbyen, så jeg syns det var vanskelig å ta en avgjørelse.

Hvorfor Hallaisen?

– Det første jeg tenkte var at det måtte være litt Bergensk. Første navnet som slo meg var Bergensis, men navnet ble for formelt, og dessuten heter Universitetet dette. Plutselig poppet Hallaisen opp i hodet mitt, og da tenkte jeg at vi nesten bare måtte gjøre dette.

Hvorfor endte valget opp på  Skosredet?

–  Det er jo tusen år siden, men da jeg gikk på skolen var hele dette området  helt dødt. T-Michael var eneste som var her med butikk. Jeg har alltid likt denne gaten, og under startfasen så traff jeg noen, som kjente noen som igjen kjente noen. Da vi fikk tilbud om å få lokalet her i Skostredet så tenkte jeg «shit, det er jo beste stedet å være i byen». Vi var i Hanoi på nyttårsaften, og etter et glass vin tok vi beslutningen!

De var heldig, men samtidig uheldig på grunn av forsinkelser forteller She Fah. De skulle egentlig åpnet opp i mai 2016, men endte opp med oktober.

– Da var det vinterstid noe som gjorde det tøffere å åpne en iskrembutikk.

Var det ikke tøft med kunder om vinteren?

–  Jo absolutt! Vi fikk liksom de «hardcore isomanene» som ikke bryr seg om været. De fleste ungene gir jo en god F, de vil jo ha is hele tiden. Det er kaldt ute, men det er varmt inne hos oss.

Til en ny kunde, hva anbefaler du?

–  Jeg pleier å anbefale Skillingsbolle fordi det er ikonisk for Bergen. Den har en skikkelig bollesmak. Også anbefaler jeg Foxy som inneholder sitron og lakris, noe som er mer Norske smaker. Den har en sitronbase med lakris sirup på innsiden. Så har vi en del smaker fra Asia som mango og kokos også.

She Fah Szetu forteller videre at de har totalt 15-16 smaker å tilby. Det er sjokolade, vanilje, jordbær, bringebær, foxy, skillingsbolle, kokos og lime, mango, øl og espresso, baileys, rom og rosin, multebær og Earl grey.

– Jeg kan dessverre ikke røpe hvordan isen blir laget. Det er en hemmelighet, ler hun.

–  Men min personlige favoritt er Earl grey som vi har hatt siden starten.

Annet enn is, hva finnes på menyen?

–  Vi har cocktails, et par mikro-øl på tapp, kaffe og en lunsjrett om hverdagene.

She Fah forteller at alt blir laget inne i butikken.

– Det tar rundt to dager totalt å lage isen vi serverer. Først må du pasteurisere og lage røren, så tilsetter du smak. Om det er sjokolade så må den smeltes og helst lagres over natten sånn at smaken får utviklet seg. Neste dag kan du kverne den i maskinen, for så å lagre den igjen i en fryser sånn at den stivner. Is lager vi hver dag.

Hvordan skiller Hallaisen seg ut?

– Vi er internasjonale. Jeg er jo oppvokst i Norge, min partner er Malaysisk, mens bartenderen, Matt Cowen, er fra England. Han flyttet over her for å hjelpe meg å starte butikken. Derfor vil jeg si vi har globale referanser. Så har vi Marcus Bolstad som er nevøen til min bestekompis.

En av medarbeiderne på Hallaisen er den unge Bergenseren Marcus Bolstad. Han sier at noe av det beste med jobben, er at atmosfæren alltid er så avslappende.

Medarbeidere Marcus Bolstad til venstre og Matt Cowen til høyre.

Har vi noen nye smaker i vente?

– Vi skifter litt smak etter sesongen. Vi har hatt bringebær, som er ganske ny. Bærene kommer fra Voss og varer noen uker til. Så planlegger vi å lage en smak til Vill Vill Vest som begynner neste helg. Isen kommer til å matche fargene deres som er lilla og rosa. Så vi har blåbær og bringebær. Isen kommer til å være under festivalen og serveres ikke noe mer etter den er over. Det blir en limited edition, sier Szetu og ler.

– Vi har mye etterspørsel og leverer is til andre restauranter og caféer. Dette er steder som Escalon, Royal gin bar, Bien og den nye restauranten på KODE 1. Der lager vi ordentlig gelato, Italiensk stil. Vi vil gjerne gjøre mer, men vi har litt liten plass. Derfor må vi tenke på om vi skal få ett til lokale for å produsere mer. Men det er dyrt å kjøpe ny maskin, så vi får se…

Kommentarer

kommentarer