Header gategalleriet

Verneverdig vandalisme

I et sjarmerende mintgrønt lokale i Steinkjellergaten ligger det et sted hvor beundrere av urban kunst og gatekunst kan forenes i en hyggelig atmosfære. I galleriet møter man en tidligere IT-mann som er en tydelig racer på å kurere kunst, men som ikke trodde han kom til å være der han er i dag.

Av: Maren Myrseth

Veggene er fulle av intelligente, fargerike og vittige kunstverk. Ved kaffetrakteren står en velkledd mann som møter oss med et stort smil og to kaffekopper med urbane kunstmotiv.

Christer Holm, kurator/kunstkonsulent, har drevet Gategalleriet siden 2015.

– Det er veldig kjekt å drive med dette fordi man møter så mange ulike typer mennesker. Man treffer kunder og kunstnere og får et mer personlig forhold til de man møter.

Holm forteller at alle typer mennesker kommer innom Gategalleriet.

– Dette er ikke et formelt galleri slik man kanskje forbinder galleri med. Her favner omfanget veldig bredt. Folk kommer innom med treningsklær på vei ned fra Fløien.

Holms affeksjon for kunst begynte da han flyttet for seg selv og fant ut at han ikke ville ha IKEA-kunst på veggene. I 2012 kjøpte han det første kunstverket som ble starten på kunstsamlingen som begynte det hele.

– Da jeg begynte å samle kunst i 2012 var noe av det første jeg kjøpte et Dolk-print. Jeg hadde sett «Dolk» på gaten og han har lenge vært en storfavoritt. Jeg fant ut at det var veldig gøy å kjøpe kunst.

Det hele begynte der og Holm oppdaget etterhvert flere kunstnere. Han fant ut at han kunne kjøpe kunst i utlandet og selge det til en litt dyrere pris her i Norge. Dermed kunne han da kjøpe mer kunst igjen.

– Jeg kom i kontakt med flere og flere i kunstmiljøet og så i 2015 følte jeg at jeg hadde tilegnet meg såpass mye kunnskap og kontaktnettverk at dette ble noe jeg ville satse på.

Holm begynte med et pop-up galleri hvor han stilte frem utstillingen «Verneverdig vandalisme». Noe som gikk veldig bra og ble etterhvert til noe fast han gjorde ved siden av jobb.

– Åpningsdagen, 21.august 2015, er nok den mest minneverdige dagen jeg har hatt i galleriet. Jeg hadde invitert mange folk, fått med meg alle gatekunstnerne jeg ville og leid meg et kjempefint lokale. Alt ble veldig godt mottatt. Folk hadde kledd seg litt opp, var i god stemning og solen skinte. Jeg kunne ikke fått en bedre start.

Gatekunst er, ikke overraskende, Holms favoritt kunstsjanger. Derfor mente han også at Bergen var det rette stedet å åpne galleriet.

– Bergen er veldig åpen for gatekunst. Man kunne kanskje ikke gjort dette i Trondheim. Det er en del kultur rundt det her og byen har mange gatekunstnere. Det føles som rett tid og sted.

Holm formidler blant annet for AFK, Joy, Skurk, Newton, Canivel.

– Noe som er viktig for meg med å drive galleriet er å formidle for de lokale gatekunstnerne. Det er utrolig kjekt at man kan ha en relasjon til kunstnerne og se at det går bra for de.

– Jeg liker veldig godt gatekunst som har en snert, gjerne en politisk snert eller kanskje er humoristisk. Jeg liker de motivene som får meg til å tenke og oppdage nye ting hver gang jeg ser på det. Det må også være visuelt tiltalende.

De fleste vet at det har også vært en del kontrovers med gatekunst tidligere. Det har blitt sett på som hærverk, men har nå blitt en verneverdig kunstform. Holm mener at det nå skjer en positiv vridning mot gatekunst. Det har blitt mer akseptert.

– Nå er det en del fokus på store verk på lovlige vegger. Det er fordi det har blitt mer akseptert. Det har blitt mer trendy ute på gaten. Gatekunst er mer populært enn noensinne.

– Det var en baby som var sprayet, av AFK, under Smørsbroen som folk syntes var veldig flott. Da denne ble fjernet ble folk veldig opprørsk. De fine tingene engasjerer folk, så jeg synes det er utrolig positivt at det er mer åpenhet rundt gatekunsten.

Å drivet et gatekunst-galleri var likevel ikke noen livslang drøm som Holm hadde fra barndommen av. Den store interessen i ungdomstiden var IT. Han forventet nok ikke at det var denne stien han skulle gå.

– Hvis du hadde spurt meg før jeg ble tretti om jeg ville drive et galleri hadde jeg svart at du var helt gal. Jeg spilte fotball, gikk på befalskole i sjøforsvaret, utdannet meg innen IT og jobbet deretter i IT-bransjen i ti år. Det var det som var drømmen tidligere.

– Jeg har heller ikke noen foreldre som var interessert i kunst eller noen annen ballast fra barndommen. Jeg gikk fra å mene at kunst var helt teit til å være noe som jeg syntes var veldig kjekt selv.

I november 2016 ble flere og flere sagt opp ved Holms arbeidsplass. Holm tenkte at dette egentlig ikke ville berøre han så mye og begynte dermed å jobbe med galleriet fulltid.

– Dette er drømmen i den forstand at jeg hadde lyst å gjøre noe annet enn det jeg er utdannet til og har indre motivasjon for. Så nå er jeg i en heldig situasjon hvor jeg kan leve av det jeg har lyst å gjøre.

– Man endrer seg som person og får interesser man ikke visste man hadde. Så for min del så er det ikke én ting som er konstant. Jeg tror man oppdager nye ting med seg selv hele tiden.

Holm understreker at det ikke alltid har vært like lett å drive galleriet.

– Man må ha engasjement for å gjøre dette. Det er ingen som forteller deg hva du skal gjøre eller gir deg råd nødvendigvis. Man må gjøre dette fordi man synes det er gøy. Man kan helt sikkert skaffe seg en bedre betalt jobb med mindre risiko. Det er vanskelig og man må brenne for det man gjør og aldri være redd for å feile.

Holm vet ikke om det er dette han kommer til å pensjonere seg fra.

– Jeg tror jeg tar ting som det kommer. Kanskje dette er en døråpner til noe nytt igjen. Så nå koser jeg meg med hvordan situasjonen er ,og så får jeg se hva som kommer.

Kommentarer

kommentarer