Hovedbilde

20 års tidløshet

Antonio Stasi Classic Cameras er en praktfull liten skatt rett ved Fløibanen. Det er et paradis for enhver som har lagt sin elsk på fotografi. Her bugner det i analoge kameraer og andre skatter. Det er den eneste butikken i Norge som kun holder på med analog fotografi. Det er som å reise tilbake i tid. Mannen bak butikken, Antonio Stasi, har til tross for all kynisme drevet i 20 år. Han er fastsatt på å drive i hvertfall 10 år til.

Av: Maren Myrseth

– Jeg har drevet i Norge i ca 23 år. Jeg bestemte meg fra begynnelsen at jeg kun skulle selge profesjonelt og mekanisk utstyr. Dette ble kjent ganske raskt over hele landet, og nå leverer alle som har fotoapparat og bra utstyr til meg.

Det hele startet da Stasi og konen bestemte seg for å flytte til Norge.

– Jeg er Italiensk og kom til Bergen fordi jeg giftet meg med en bergensk jente. Vi fikk barn mens vi ennå bodde i Italia. Da bestemte vi oss for å flytte til Norge for å gjøre det lettere for konen min å få jobb. Hun hadde vanskeligheter med å få arbeidstillatelse i Italia fordi slik var det på den tiden. Jeg kunne derimot jobbe hvor som helst. Derfor flyttet vi.

– Jeg har jobbet som frilanser og laget en del utstillinger. Men, jeg måtte begynne å tenke mer på å tjene penger fordi jeg fikk en familie. Butikken ga meg også sjans til å fortsette i samme felt så jeg tenkte det var en god løsning.

Stasi har vært opptatt av foto og kunst siden han var barn så det var noe han visste at han ville gjøre. Han startet i Norge fordi han følte at det var rom for en ordentlig klassisk kamera butikk i Norge. Venner og kjente holdt ikke tilbake hva de syntes om ideen hans.

– Det var ingen andre som drev med det. Det var noe jeg følte jeg måtte gjøre. Mange av vennene mine sa jeg var gal og de påstod at det var umulig å omsette «gamle» kameraer.

– Jeg svarte; «Gi meg tre år så skal jeg omsette minst 600 000 kr». Dette var over 20 år siden.

– I dag er omsettingen stabil, vi har faste og nye kunder stadig vekk og nå har vi holdt på i 20 år.

Det har i tillegg vært enormt med omtale om butikken rundt om i verden. Mange kjente fjes har også vært innom.

  Jeg har hatt mange fantastiske minner i butikken. Guiseppe Tornatore, en av de største regissørene i Europa kom innom en dag. Han kom inn hit klokken 10 og var her i tre timer. Han ville se hele butikken. Han var veldig engasjert og opprømt på grunn av kameraene. Vi har skrevet en del og sendt utstyr og lignende til hverandre. Vi har blitt ganske gode venner.

Stasi tror det er nysgjerrighet som har laget gnisten rundt polaroid hos den yngre garde. Stasi var også en av de første som importerte instax kameraene til Norge og har nå solgt Polaroid i 12 år.

– Ungdommene nå har vokst opp i en digital verden og vet ikke hva analoge kamera er. Da blir de  nysgjerrige på det og bruker det for å se om de liker det eller ikke. Polaroid har i mine øyne aldri sluttet å være gøy.

Det er også Polaroid han bruker til sitt prosjekt «To bee».

– Jeg liker å fotografere mennesker. Jeg har jobbet i fem år med et prosjekt som heter «to bee». Hvor jeg tar bilder av mennesker ved siden av en graffitti som står på en vegg utenfor butikken med et polaroid kamera.

Stasi forteller at han ikke har så mye tid til å ta bilder på grunn av butikken.

– Når jeg stenger så er det som regel mørkt ute og så skal man få i seg litt mat og hvile litt. Eneste sjanse for å kunne fotografere noe jeg liker er ved å fortsette å gjøre dette prosjektet. Nå har jeg holdt på i fem år og har over 700 bilder av folk på samme sted. Jeg blir inspirert av vakre fjes.

Stasi understreker at det skal mer til enn et kamera for å bli en fotograf.

– Mange tror at når de har kjøpt et kamera så er de fotografer. Hvis noen da spør de spørsmål rundt ordentlige ting så vet de ingenting. De tror de kan fikse bildet i photoshop, men bildet skal være bra når man tar det. Ferdig med det.

– Lær de grunnleggende prinsippene. Kan du ikke det så kommer du ingen vei. Det finnes selvsagt folk som har et eksepsjonelt naturtalent for dette, men det er ganske få. Men, vanlige mennesker må lære det fundamentale. Beste måten å lære på er av de gamle mesterne.

Stasi forteller oss at han har oppnådd drømmen min.

– Jeg har klart å overleve i en digitaliserende bransje i motsetning til mange andre fotografer. 

– Det er ikke så lett å selge kamera for å være helt ærlig. Det er ofte billigere å kjøpe her enn på finn og lignende. Folk har ikke peiling å prøver å selge brukte kameraer til en astronomisk høy pris. Siden det er på nett så finner man alltid en som er villig til å kjøpe kameraet for den uvirkelige prisen fordi de ikke vet bedre. Man må vite hva man driver med.

Til tross for dette så har Stasi sterk tro på hva fremtiden måtte bringe.

– Jeg skal være her i hvertfall ti år til.

Kommentarer

kommentarer