_MG_6793

Action The Man: tar et oppgjør med egne fordommer på ny plate

Kjent for å være ydmyk, og kjent for å gi alt på mikken. Selim Mutic (31) har i 2017 gitt seg selv såpass mye studiotid at et nytt album blir eneste sannsynlige utfall for den produktive bergensrapperen. Vi tok oss derfor en prat om albumet, hiphopkultur og hans møte med egne fordommer.

Av: Susann Hellesnes
Foto: Kumba Bonga

Jorden har dreid rundt solen mer enn 1000 ganger siden sist vi møtte Action The Man. Nå, et dusin låter senere (kun et fåtall av dem utgitt), møter vi en enda mer reflektert og voksen versjon av rapfenomentet fra Nesttun (på helt «feil» side av byen). Vi lokket med andre ord med oss Selim opp på en takterrasse i Sandviken, for å utfordre både fordommer og høydeskrekk.For Selim, som nå begynner å få noen år på baken, har utvilsomt vokst i takt med musikken. Sist gang vi snakket med han hadde han akkurat gitt ut gladlåten «Goe Vibbar», som igjen ble fulgt opp av følelsesladde «Fest/Rusproblem» – en R&B-låt som skilte seg godt ut fra resten. I låten, som er smekkfull av metaforer, gir han lytteren mulighet for fri tolkning. Låten har likevel sin naturlige forklaring.

Denne låten skiller seg jo veldig fra dine tidligere utgivelser. Jeg husker du sendte skissen for over et år siden. Hvorfor er sounden så annerledes på den, og alt som har kommet etter den?

– Det har nok mye å gjøre med at jeg har utforsket dette med å synge mer. Jeg har alltid hatt lyst til det, men så har jeg vært redd, innrømmer han. 

– Det er jo som å begynne å rappe på nytt igjen. Jeg er ikke helt trygg på det enda.

Selim er ikke fremmed for å gi seg selv en utfordring. På sine siste prosjekt er det hans egne fordommer han har møtt i døren. I stedet for å smelle igjen, har han satt døren vidåpen for gjennomtrekk. På Fest/Rusproblem var det et av rap-sjangerens mest ambivalente virkemidler han måtte ta et oppgjør med.

– Jeg hadde jo en ide om at autotune var synonymt med sell out. De eksemplene jeg hadde hørt var veldig «poppete» og glansete, som en Cher-låt, men når det endelig begynte å komme fet undergrunnsrapp med autotune, begynte jeg å tenke at det kanskje var min ide om autotune som var feil.

Jeg har forstått det sånn at hiphop er en relativt fri sjanger, men at det innad i hiphopen har eksistert mye regler oppigjennom? Og nå, tiår senere, er hiphop blitt mainstream. Hvordan har alt dette preget din karriere?

– Ja, jeg har oppdaget mange merkelapper jeg har puttet på ting. Jeg tenker i hvert fall at det er helt uunngåelig. Før var folk sånn «du kan ikke høre på hiphop, du er ikke hiphop», mens nå er hiphop for alle, og det er det jo og. Hiphop handler om å uttrykke seg.

Til tross for at hiphop bør være for alle, mener han fortsatt at markedskrefter, formler og oppglansethet fjerner mye sjel fra musikken. Han sier seg likevel enig i at disse tendensene til romantisering også er tilstede i hans egen sjanger.

– Måten gangstarap har blitt solgt på, at det er en bonus hvis du har blitt skutt, det synes jeg er sketchy rett og slett.

«Rapkisen» som ble forbilde

Allerede på barneskolen var han stemplet som «rapkisen».

– Og det uten å ha rappet en drit. Det var kun fordi jeg var han nerden som satt å hørte på Wu-Tang Clan bakerst i klasserommet. Jeg skrev faktisk særemne om Wu-Tang.

Rappere som Method Man og resten av gjengen i Wu-Tang var en av grunnene til at han startet selv. Nå har han en over ti år lang karriere bak seg. Likevel påstår han at det ikke har vært en karriere før de siste årene.

–  Jeg har alltid laget musikk, men har liksom ikke hatt noen karriereplan. Og de som har gjort det veldig bra har jo ofte hatt en femårsplan, og er veldig klar over hva de gjør på. Jeg har vært veldig anarkistisk når det kommer til musikken.Han begynner å le når han kommer på at hans første fans fant han på nettforum som hiphop.no «back in the days». At internett revolusjonerte musikkindustrien har også hjulpet godt på distribusjonen, og ikke minst med å nå ut til fansen. I dag gir han ut musikk på sitt eget plateselskapPNL Music.,

– Der begynner vi å få noen artister,  blant annet Trollstøv og bandet Romskip, som signet seg selv i et intervju med dere, faktisk. Subluis og BoyE gir også ut instrumentalmusikk på PNL.

Selim har vist seg å være like bra som ryktet, og blir stadig nevnt som rap-kollegaers favorittrapper.

– Jeg har hørt flere si det, og min første tanke er at man ikke har laget alle disse låtene forgjeves. Man har kanskje inspirert og vekket en gnist i noen. Det betyr mye for meg, smiler han takknemlig.

Overvant sceneskrekken

31-åringen har aldri lagt skjul på at han har slitt med både sosial angst og sceneskrekk. Han forteller at han endelig er kommet dit hvor han koser seg på scenen, uten å tenke for mye på hvordan andre måtte oppfatte han. Når det kommer til livekonserter har han også valgt utradisjonelle måter å opptre på, med liveband og innslag av jazz. 

– Det er litt inspirert av den type hiphop-beats man brukte før, hvor man faktisk samplet et band. Resultatet blir veldig organisk og dynamisk med et band som kan gå opp og ned i intensitet, også videre.

F.v: Ivar Thormodsæther (trommeslager) og Vidar Kysnes, produsent på blant annet låten Gangsta Ting.

Apropos dynamisk. Nylig ga Action Man ut nok en singel i sjangeren gatepoesi. Singelen har fått navnet Gangsta Ting, og har en tilhørende musikkvideo, filmet av Nisju Filmcrew. Videoen blir sluppet i neste måned.

– Det var bare en veldig gøy låt å lage, men i retrospekt så kan jeg se at jeg prøver å sette ting litt på spissen. Hvis noen selger Marihuana i Norge regnes de  som en lovbryter/kriminell, mens det i Nederland kunne vært en farmasøyt på et apotek.

Rapperen mener refrenget i låten er selvforklarende.

– Det er lovverket som skaper gangstere med andre ord. Og selv om det er ulovlig så slutter det jo ikke å eksistere. For «gangsta motherfuckas gjør gangsta ting og straighte motherfuckas måssje blande seg inn», kommenterer han.

Han kan også røpe at han utgjør en todel av et sjangeroverskridene prosjekt med slippdato på selveste nyttårsaften. Albumet «Alt For God Form» tar sin tid. Når det først skal gjøres, skal det gjøres skikkelig. Han lover likevel å mate oss med jevne singelslipp i ventetiden og holder førstkommende fredag stor konsert på Klubb Kok. Se arrangement her

Kommentarer

kommentarer