Bilde1

Autentisk matopplevelse

Naomi er en etiopisk restaurant lokalisert i en koselig gate ved torget. Her er mulighetene mange for å få seg et godt måltid. Langt ifra flertallet har smakt på etiopisk mat selv om mange kanskje har hørt om det. Målet til Naomi er å presentere autentiske og smakfulle afrikanske retter for bergensere, uansett tilknytning til afrikanske kjøkken.

Av Kumba Bonga

<<En gang satt det tre etiopiske gutter og spiste her. I baren satt det en eldre mann for seg selv. I den etiopiske kulturen er det naturlig å dele mat. De inviterte mannen til å spise med dem. Han takket ja, satt seg ned og sammen nøt de maten.>>

Naomi ble åpnet i 2014 av et etiopisk ektepar i 30-årene. Vi møter manager, Oliver Chipoco (36), som med glede forteller oss om stedet.

– Eierne kom til Norge for 10 år siden. Bergen hadde mangel på mat fra det afrikanske kjøkken, og ekteparet hadde en drøm om å åpne restaurant. Med mye støtte fra vennene sine, falt valget naturligvis på å åpne restauranten, forteller Chipoco.

– For oss er dette en naturlig måte å presentere Etiopisk matkultur i Bergen på. Målet er å produsere og levere en mer autentisk matopplevelse som kan være et positivt tilskudd til bybildet.

Chipoco opplyser om at heller ikke kinesiske eller indiske smaker, var noe alle kjente til på denne tiden.

– Før var disse kjøkkenene også helt nye smaker for nordmenn, men med tiden er det blitt populært og godt likt. Etiopisk mat er mer etablert i for eksempel England og USA.  Man må jo begynne et sted.

Mahbera Wi: serveres med Injera, linser, poteter, kål og blant annet ris. Foto: Kumba Bonga

 

Tilbyr vegetar- og veganvennlige retter

– Kundene våre er alt fra unge og voksne nordmenn til turister og folk fra Etiopia. For nye kunder pleier vi å anbefale Mahbera Wi, som er en slags Etiopisk tapas, hvor en får smake litt av alt. Vi har også Shiro Wat og Yestom Beyaynetu, som er populære vegetariske retter. For oss er det viktig at alle finner noe på menyen de kan spise. Vi er vegan-friendly, men er ikke en vegetar-restaurant.

Oliver Chipoco forteller at det er to grunner til hvorfor de har veganske alternativer på menyen. Det ene er at i Etiopia spises det hovedsakelig kjøtt kun to dager i uken. Under fasten, som varer 40 dager, blir det kun spist grønnsaker.

 

Foto: Kumba Bonga

Mange nyter maten bedre når den blir spist med hendene

– Vi tilbyr annerledes mat. Du får blant annet flere retter i en. Mye av maten vi serverer er langkokt og godt krydret. Dette gir en spennende blanding av smaker, som man ikke får andre steder. Alle kan lage god mat av hummer, men når man lager en utsøkt rett av linser, så har man gjort det bra.

Mat fra Etiopia, og andre afrikanske land, blir gjerne spist med hendene. Mange opplever at de nyter maten bedre på denne måten. Chipoco forteller at han gjerne deler ut bestikk likevel.

-Vi har gjort et eksperiment der vi serverer popkorn for å få flere til å spise med hendene. Det skal sies at vi enda ikke helt har lykkes med dette eksperimentet, men for ekstra hygge, får gjestene fremdeles servert gratis popkorn, ler han.

 

Musikk er blitt en essensiell del av restauranten

Musikk er også blitt en essensiell del av restauranten, den kommer rett fra hjertet og er rå og ekte. Konseptet Musica Latina ble startet av Oliver Chipoco for noen måneder siden.

-Vi spiller Latinamerikansk musikk som er en god blanding av salsa, bachata, reggaeton, cumbia, til og med trap. Hver fredag- og lørdag kveld er dansegulvet åpent. Vi jobber også med konseptet studentkveld på torsdager med studentvennlige priser.

 

Foto: Kumba Bonga

Hva gjør dere til en unik restaurant?

-Det som gjør oss unike er stemningen. Gjestene opplever å komme inn her og bli møtt av en god atmosfære. Dulter du for eksempel borti noen på dansegulvet, snur de seg og sier unnskyld før du rekker å gjøre det selv.

-En gang satt det tre etiopiske gutter og spiste her. I baren satt det en eldre mann for seg selv. I den etiopiske kulturen er det naturlig å dele mat. De inviterte mannen til å spise med dem. Han takket ja, satt seg ned og sammen nøt de maten.

– Vi har dessuten et sterkt fokus på at en kameratgjeng skal kunne komme og kose seg. Drikke og ikke føle at de kaster bort alle pengene sine. Vårt mål er å skape et sted der folk slipper å stresse, opplyser Chipoco.

-Vi vil at folk skal komme her, ikke fordi vi har billige priser, men fordi de har lyst.

Hvilken følelse ønsker dere at gjestene skal forlate restauranten med?

– De skal ha hatt en matopplevelse det er verdt å komme tilbake til. Minst like viktig, er det at du ikke bare blir mett, men deilig mett!

Kommentarer

kommentarer