hovedbilde 1 blekk

Et kreativt vidundersted

Blekk er et lite vidundersted hvor man kan drømme seg bort i visuelle ordspill og fargerike figurer av alle slag. Illustrasjonsbutikken drives av de tre talentfulle og ikke minst kreative sjelene  Nina Jensen (Venstre), Andreas Servan og Hilde Elise Vie. Utetrend har snakket med Hilde om veien som førte til Blekk.

Av: Maren Myrseth
Hovedbilde: Inger Lise Johnsen

Tre ord som kjennetegner Blekk er uavhenging, skaperglede og kreativitet, får jeg vite.

– Vi merker at bergenserne er veldig positivt innstilt til dette og det vi gjør er det ikke så mange i Bergen som driver med enda. Vi vi tror det er et godt marked for dette i Bergen, for vi har veldig stor tro på det vi driver med.

Det hele begynte da de tre møttes under studiene de gikk på i Bergen. Etter at de ble ferdige med studiene så de at lokalet hvor Blekk ligger i dag var ledig.

– Vi hadde vært venner lenge og hadde snakket om at det hadde vært gøy å ha sin egen butikk. Så så vi lokalet og tenkte – skal vi bare kaste oss ut i det? Vi hadde også et malerstudio rett ned i gata herfra så vi hadde også tilknytning til området. Så vi hoppet bare i det.

Ingen av de er opprinnelig fra Bergen og startet Blekk her byen fordi de ikke har noen planer om å forlate Bergen med det første.

– Det er også et så godt miljø for kunst og illustrasjon her i Bergen og vi følte at vårt konsept kom til å bli godt motatt.

I butikken finner man illustrasjoner i mange ulike stiler.

Åpningen var et spesielt minneverdig øyeblikk forteller Hilde. Hun forteller at de holdt på å to uker før åpningen.

– Vi hadde ikke så veldig god tid så vi holdt på her i to uker og malte og pusset opp før åpningen. Det var en deilig følelse å åpne butikken. Vi klarte det takket være hardt arbeid og god hjelp fra kjentfolk. Dette var i juni 2016.

Deretter var oppover eneste veien å gå.

– Vi føler det har gått bra dette året. Vi er i oppstartsfasen og prøver oss litt fram. Vi prøver å gjøre så mye som vi kan selv om vi jobber litt utenom også. Det går oppover og vi håper det fortsetter slik. 

– Jeg liker å ekspedere kunder. Det er veldig gøy. Det er veldig lett å prate med kundene. Folk kan ofte være her lenge og ta en kaffe og bli kjent

Hilde liker å bli kjent med kundene.

Hilde forteller at selv om de tre også er ganske ulike så synes hun det bare har vært en positiv fordel for bedriften. Hun understreker også at det er en fordel å kjenne hverandre så lenge som de har.

– Vi fungerer veldig bra sammen og er trygge på hverandre. Jeg vil beskrive oss som positive og ambisiøse mennesker. Vi knyttes sammen innen den felles interessen illustrasjon, men samtidig er vi ganske ulike som personer også. Det funker absolutt, det er bare positivt at vi er ulike. Rollene fordeles mer organisk.

I butikken selger og utstiller de illustrasjoner av alle slag. De vil også variere for å vise bredden av illustrasjon som finnes der ute.

– Vi har en god del kontakter fra før gjennom skole og kunstmiljøet i Bergen. Så det er ganske enkelt å finne flinke illustratører som kan stille ut i butikken. Vi velger illustrasjoner som vi mener er av høy kvalitet og vurderer om det passer til konseptet vårt.

Hilde forteller at de ser mange gode illustrasjoner og at det er vanskelig å velge én favoritt. Den ultimate illustrasjonen for Hilde har masse farger, gode kontraster, humor og er teknisk bra.

– Jeg har så mange favoritter. Vi har illustrasjoner hovedsakelig fra lokale kunstnere, men også noen utenfra. Vi ønsker etterhvert å samarbeide med flere folk fra ulike byer rundt om i Norge og internasjonalt.

– Vi ser at folk liker ulike ting og det er det som er så gøy. Det er noen ting som kan treffe et større publikum, men alle liker forskjellige ting egentlig.

Hilde blir inspirert av farger og figurer.

Utenom utstilling og salg av illustrasjoner har de også holdt konserter. De har også mange planer fremover som kan gjøre litt stas på kunsten og det kreative.

– Andreas har også et godt nettverk innenfor musikkmiljøet i Bergen så det har gjort at vi har hatt en del konserter her. Det er spennende for oss at vi kan kombinere flere kreative felt.

– Vi har også veldig lyst å få til en gatefestival her og har også snakket om å gjøre en «art crawl» og ha flere workshops.

Samtidig som å drive butikken har Hilde, Nina og Andreas også egne prosjekter ved siden av.

– Det er veldig gøy å drive og vi har aldri gjort noe lignende før noen av oss.

  Vi holder alle på med egne prosjekter på siden. Andreas driver med animasjon og motion graphics og mye eksperimentering av flytende blekk og abstrakte ting. Jeg og Nina er mer interessert i tegninger av figurer, karakterer og lekne, morsomme, fargerike motiver. Jeg holder på med en del veggmaleri og ulike illustrasjonsoppdrag. Nina har også hatt ulike illustrasjonsoppdrag.

Hilde blir inspirert av blant annet gatekunst, farger, andre flinke illustratører, humor og musikk.

Her er noen av de humoristiske kortene Hilde har laget.

– Jeg blir inspirert av mye forskjellig. Jeg er veldig glad i ordspill. Jeg har lagd noen kort som disse nederst her. Visuelle ordspill er veldig gøy – visual puns.

Drømmen er å kunne leve av kreative prosjekter og produkter som er preget av hennes egen stil. Hun forteller at det er langt igjen å gå før hun har oppnådd drømmen, men at hun føler hun er i en god begynnelse.

– Drømmekunden må jo være den som sier «gjør det du vil» på veggen min. Jeg vil også ha mange ulike prosjekter fordi jeg liker å utforske og hele tiden oppdage noe nytt.

Hilde forteller at om fem år håper hun å fortsatt være her.

– Jeg vil at vi skal fortsette å være her Bergen. Jeg har bodd her i ti år og trives veldig godt. Jeg synes også dette lokalet er veldig koselig så jeg vil gjerne at vi skal fortsette og være her og at vi kanskje da også har åpne flere butikker/gallerier i byen.

Hilde mener også at hvis man vil drive med noe sånt så må man bare gå for det.

– Det var egentlig ikke så skummelt som jeg hadde trodd. Det var en drøm som bare var sånn – «vi gjorde det.»

– Finn et lokalet som passer for deg. Vær ambisiøs, men realistisk. Tegn og jobb masse med det kreative. Tenk nytt og tenk på hva du kan bidra med til kunstscenen i Bergen.

Hilde, Nina og Andreas vil åpne flere Blekk-butikker.

Kommentarer

kommentarer