– Jeg er meg og jeg er god nok, så får det bare gå som det går

Hanne Vatnøy (33) ble først oppdaget i Japan og platedebuterte i 2010. Musikken har alltid vært en viktig del av henne. Etter mye arbeid er hun klar for å presentere verden for hennes nye album Elysium, der hennes visjon er klar; en finner frihet ved å gi slipp på kontrollen.

Tekst: Kumba Bonga
Foto: Michelle Daae &
Andreas Tystad

«Jeg har vært en slave for frykten og har målt min verdi i prestasjoner»

Hanne Vatnøy ble første oppdaget i 2009 i Japan og platedebuterte året etter. I 2014 bestemte hun seg for å satse på musikken.

– Jeg har skrevet sanger siden jeg var 11 år. Min største drøm var å bli popstjerne og følte meg kjempe klar da jeg var 16. Jeg har alltid hatt et ønske og en trang til å skrive musikk som kan få en betydning for andre. Musikken er et resultat av hvor man er i livet. Jeg har lært masse som gjør at jeg har det veldig bra, dette er noe jeg unner andre.

«Jeg må bare hoppe utfor. Akkurat som en ørneunge som har ligget lenge nok i redet, også må du lære deg å fly før du når bakken»

Under innspillingen av Omission, foto: Andreas Tystad

Hun er utdannet pedagog og har jobbet i skoleverket og mye med barn.

– Jeg er det man kaller flink pike, vært fulltidsstudent og hatt masse jobber og skulle være engasjert i alt. Innimellom har jeg møtt veggen. Man faller ned i kjelleren, noe som gjør at man blir ydmyk til egen helse og livet. Jeg tror det er med på å gjøre en sterk. Man har et valg om å enten å gi opp eller fortsette.

– Jeg har vandret en vei med meg selv og har komt til der jeg erkjenner ansvaret om å akseptere meg selv. Om jeg er noen kilo for mye eller for lite, så må jeg være raus og ikke si stygge ting om meg selv.

Elysium er navnet på albumet Vatnøy lenge har jobbet med, samt en av sangene. Navnet fikk hun av en fremmed mann hun møtte på toget fra Bergen – Oslo.

– Jeg hadde laget en låt der tittelen var på 10 ord, noe som var veldig upraktisk og jeg ville ha et ord som beskrev sangen. En fremmed mann satt seg ned, presenterte seg og begynte å snakke. Han tok frem en tysk, feit synonym ordbok og vi bladde sammen. På engelsk betyr Elysium a place or condition of ideal happiness. Jeg har oversatt det til gleden av å inneha håpet på noe. Han er det største geniet jeg noen gang har møtt.

«Jeg er en talsperson og ser på meg selv som en ambassadør for håp, der jeg er den fysiske representanten for min musikk. Mine tekster skal peke oppover, ikke nedover»

Hanne Vatnøy i aksjon under innspilling, foto: Michelle Daae

Vatnøy forteller at hun alltid har følt seg annerledes. Men for henne er suksess å våge å ta et skritt i det usikre. Der hun satser på sine låter og tar musikken på alvor.

– Drømmen er å ha Elysium konsert i et rom som ikke er en tradisjonell konsert-scene. Jeg vil ha med lysdesigner og dansere og ulike kunstarter som er med å løfte opp budskapet. Jeg er opptatt av å trigge sansene til publikum for å formidle en stemning eller en følelse. Å ta med publikum på en reiser der de bare kan fly, vekk fra samfunnets jag etter lykke er noe jeg ønsker. Samfunnet vil gjerne plassere deg i en bås, men jeg liker friheten av å gjøre det jeg syns er gøy.

– Jeg har en visuell kunstnerisk tilnærming til musikk, og bryr meg om hvordan låten blir presentert. Jeg har mange visjoner, jeg vil mye og liker å ha samarbeid på kryss av sjangre.

– I videoen til Elysium ville vi det skulle være en kvinne som hadde en følelsesmessig reise. Hun strevde med å være god nok for å bli elsket, til å være glad i seg selv. Før andre kan bli glad i deg, må du først og fremst ha en relasjon til deg selv, og akseptere deg selv.

Omission er andre sangen fra albumet som også blir presentert med en video. Den handler om «Å hvile i at du ikke har kontroll»

Å finne de rette samarbeidspartnerne er alfa omega. Foto: Michelle Daae

– Videoen er en beskrivelse av en tilstand der du har erkjent at du ikke har kontroll over alt. Det kan være en konklusjon på at jeg i mitt liv har vært ganske flink pike, til der jeg tenker at dette er utenfor min kontroll. Jeg tror mange kvinner kan kjenne seg igjen i slike følelser.

I videoen er det to dansere, Miriam Dorthea Berg og Maria Adeline Bjorvand, den ene representerer friheten av å gi slipp på kontrollen og den andre representerer løgntanker man har.

– Jeg vil at albumet skal være et kunstverk, hver låt skal få lov til å skinne. Musikkvideoene skal være med å poengtere ulike aspekter av det å være menneske. Temaene berører forankringspunktet til mennesket.

– Jeg syns vi hadde en fantastisk produksjon, alt var så rett. Det var underlig å ikke bli utslitt. Jeg er vant til å føle at noe kun blir bra dersom jeg gir maks, og gir alt jeg har. Folkene som var med var veldig trygge og positiv. Det hadde ikke blitt et sånt produkt om man ikke jobbet som et team. Med tydelige ledere og godt forarbeid

Charlotte Bergflødt til venstre og Hanne Vatnøy til høyre. Foto: Kumba Bonga

En av hennes samarbeidspartnere har vært med filmregissøren Charlotte Bergflødt. Hun har vært i produksjon av videoene, og begge damene deler en felles visjon.

– Mange tenker at en artist er noen som synger og presenterer noe, men det er mye dypere enn det. For Hanne og mange andre driver med musikk og kunst fordi de har noe ærlig og viktig å formidle.

– I dag må man ha musikkvideo til låter for å nå frem i den kreative jungelen der ute. Ellers forsvinner det litt i Facebook-feeden. Jeg vil tro de fleste artister har et budskap, og da bør videoen stå i stil til denne. Jeg blir fanget av nye artister nettopp gjennom videoene. Da jeg hørte låtene til TR/ST første gang tenkte jeg; fett, men jeg forstod først stilen og identiteten til ham da jeg så hans videoer, og da var jeg solgt. Om man har et produkt man har jobbet lenge med, og som kommer fra ens dypeste indre, da fortjener den å modnes, og dermed treffer den folk mye bedre, forteller Bergflødt.

Jeg liker å jobbe med mennesker der vi har felles visjon og respekterer hverandre. Det er forfriskende å se mennesker som istedenfor å se hindring, ser muligheter, forteller Vatnøy.

– Når meg og Hanne snakket om videoen, var min første tanke å bruke dansere til å formidle budskapet i sangen. Contemporary liker jeg godt å se på. Det ligger utrolig mye følelser i det, noe jeg syns var veldig passende til Omission. 

Utenfor musikken, hvem er Hanne Vatnøy?

– Jeg er ikke en som hører så mye på musikk eller ser på tv hele tiden. Jeg har lite behov for underholdning egentlig. Jeg har ikke plass til å ta inn inntrykk til enhver tid, så jeg går på fjelltur og puster frisk luft i stede. Jeg liker å ha det fint rundt meg, så jeg ommøblerer ganske mye. Også er jeg glad i å strikke, hekle og sy.

Foto: Kumba Bonga

I følge Wikipedia er høysensitive mennesker mer mottakelige for inntrykk. Det skal mindre til før de begynner å produsere stresshormoner. Å være høysensitiv er verken en sykdom eller en lidelse.  De er gjerne mer kreative, samvittighetsfulle, og har en sterk intuisjon.

– Med Hanne syns jeg det er forfriskende at hun bruker god tid på musikken sin. Hun vil at de rette folkene skal høre sangene, se videoene og nyte dem, sier Bergflødt.

Albumet Elysium, samt flere singler slippes i 2018. Frem mot jul blir det noen julekonserter, og ellers mest planlegging, ferdigstilling av musikkvideo og oppladning mot realease i 2018.

 

 

Kommentarer

kommentarer