19400201_1864092673851050_7849079621222355798_o

Vibbefanger-Fieh om sticky ting og lasertag

Fieh fra Vibbefanger har nettopp sluppet sin første singel, ”Glu”. Totningen har allerede fanget våre hjerter og klistret seg fast til våre øreganger. For tiden studerer 22-åringen musikkpedagogikk og drikker slush i hovedstaden. I forbindelse med hennes første singelslipp, unnet vi oss en prat med Fieh som både artist og person.

Av: Maria Sung Ae Lervik
Foto: Jonathan Vivaas Kise

”Glu” er den første låten i Fiehs kommende album og handler blant annet om sticky ting som sitter fast, og som kan være vanskelig å kvitte seg med. Den er også en beskjed til eldre menn som tror de vet bedre.

– Da vi arbeidet med låten, hadde opptil flere eldre menn i forskjellige situasjoner fortalt meg på hvilken måte jeg ”måtte” gjøre ting. Da tenkte jeg «hva veit vel du om å være ei jente på 21 år i mine sko egentlig? Dere veit mange ting, men jeg veit noen andre ting.» Så jeg skreiv en litt sånn trassig tekst, ler Fieh.

I tillegg til singelslipp, har det blitt lagt ut en tilhørende musikkvideo i regi av Thomas Flått. Videoen som ble filmet i sommer og består av klipp av Sofie og noen av vennene hennes.

– Thomas er veldig dyktig, så jeg takket selvfølgelig ja til musikkvideo. Jeg tror selv små filmsnutter har en bra effekt som tilbehør til en låt, legger hun til.

Ønsker å inspirere andre

Som person beskriver hun seg som en som ønsker å lære mest mulig innen feltet hun interesserer seg mest for. Nemlig musikk. Nå studerer 22-åringen musikkpedagogikk, noe hun håper kan gi henne muligheten til å inspirere andre.

– Jeg synes det å lære bort og formidle musikk virker både kult og viktig. Jeg håper jeg kan bli en kompetent person på dette området. Det var en musikklærer jeg hadde en gang i tiden som var grunnen til at jeg turte å begynne å synge. Det hadde vært kult å kunne hjelpe en annen person med det samme.

Ikke viktig å presisere sjangertilhørighet

Sofie forteller at flere av inspirasjonskildene hennes kommer fra hip hop, soul, og jazz, men at den helhetlige musikkstilen, er en slags mix av alle bandmedlemmenes stil og uttrykk.  Bandet, som består av en gjeng fra videregående, har alle sine egne ideer og preg å tilføye til en enkelt ide. Hun poengterer at det ikke er så viktig for henne å presisere sjangertilhørigheten sin, men la seg inspirere av ulike ting.

– I starten var det kanskje litt mer åpenbart hvor inspirasjonen min kom fra. Nå er det kanskje ikke like definerbart. Jeg blir blant annet veldig inspirert av å dra på konserter til medstudenters band og prosjekter. Der er det mye annerledes innflytelse å få.

– I det siste har jeg vært skikkelig fascinert av brasiliansk bossa-musikk. Etter at jeg studerte arabisk, har jeg sjekket ut en del arabisk musikk. Snart skal jeg ha en persisk sanglærer. Det tror jeg blir spennende. Det er forresten viktig å ikke forveksle persisk og arabisk!

«Det er ikke alltid historien er like dyp eller spennende, men den er i hvert fall ekte»

Fieh beskriver tekstene sine som en del av låten, som må komme av seg selv.

– Jeg vil bare uttrykke meg på en mest mulig naturlig måte. Jeg er ikke så god på å lage store og dype tekster. Låten handler jo om å bare tørre å uttrykke seg uten å tenke seg for mye om så det er fett når teksten bare kommer av seg selv.

– Jeg håper at jeg kan tilføye noe nytt til norsk musikk og lage noe som kanskje ikke finnes i Norge enda.

Fieh kan dessuten melde om at det ikke er lenge igjen før albumet slippes.

– Vi har spilt livekonserter i tre år og brukt masse tid på å gjøre musikken vår til det vi ville den skulle bli. Det er jo mye snakk om å ha momentum. Normen er vel å droppe masse singler men aldri lage et album. Det hadde vært utrolig trist hvis albumformatet forsvant. Jeg liker jo å høre gjennom et helt album for å få en helhetlig opplevelse. Vi har altså ikke latt oss rushe, men heller brukt den tiden det tar, og det er jeg veldig fornøyd med.

Fun facts om Fieh:

1. En ønsket reaksjon til musikken hun slipper er ”Minst mulig oppkast. Forhåpentligvis noen som nikker med hodet. Dette indikerer jo en positiv reaksjon!”

2. En matrett hun kunne spist selv, men aldri servert til andre, er en frokost bestående av tagliatelle, soya saus, ”og sånn siracha-saus.”

3. Noe hun angrer på å ha servert til andre musikalsk er; en av gangene da hun fremførte noe på gitar. Et instrument hun visstnok ikke behersker.

4. Fieh spilte nylig sin første runde lasertag, sammen med en gruppe klassekamerater, og drakk slush i pausen. 22-åringen beskriver opplevelsen som «den beste tolvårsdagen hittil i år.»

5. Artister hun kunne tenkt seg å samarbeide med er Pom Poko eller Myra. Kanskje til og med Kendrick, Outkast, eller Marcus & Martinus. Selv er hun usikker på hvordan man kommer i kontakt med Marcus & Martinus, og vurderer å ta fatt på en reise mot stedet hvor den litt diffuse dialekten deres kommer fra.

6. Fiehs shout out-runde går til mamma, pappa, klassen hennes KAMP15, Kjartan Lauritzen, Ingo fra Vibbefanger, og all ære til gjengen i bandet.

Kommentarer

kommentarer