Bilde-utetrend

Hvordan arrangere et elegant maskeradeball

#ANNONSE 

*I samarbeid med Lånemegleren

Hvis du leser dette så:

1. Har du blitt forespurt om å arrangere et maskeradeball av en eller annen form og du er ute etter ideer for hvordan du kan gjøre det.

2. Prøver du å finne ut hva slags fest du skal arrangere og snublet tilfeldigvis over dette innlegget.

3. Har du tilfeldigvis blitt sendt hit nettopp fordi vi ber deg vurdere å arrangere et skikkelig maskeradeball fremfor en standard «sitte i sofaen og drikke»-fest.

Uansett hva grunnene dine er så anbefaler vi at du leser gjennom denne artikkelen for å få tips til hvordan du kan arrangere en brakende fest.

Trenger du et kortsiktig lån for å arrangere ditt maskeradeball? Lånemegleren kan være behjelpelig med dette. (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.).

Trinn 1: Velg et tema
Et smart motto å ha når man skal velge tema til en fest er å gjøre det enkelt. Dette kan oppleves som noe skremmende. Kanskje bruker du timer på Google, Pinterest og Facebook? Dette vil sannsynligvis føre til at du siter igjen med hundrevis av temaer, og så ender du egentlig bare med å ha lyst til å bruke alle.

Hør her: hvorfor ikke bare arrangere et maskeradeball med et Game Of Thrones-tema som også er moderne med et fokus på å hylle 90-tallets grungeperiode samt ironien med sosiale medier i det 21. århundret? Og så kan alle ha røde klær på seg. I tillegg til 100 flyvende måser!

Høres kjent ut?

Ro ned. Trekk pusten dypt. Lukk igjen alle inspirasjonssider som du har åpne i hundre faner i nettleseren din. Gjør det. Les videre.

Velg ett tema. Kun ett. Nei, ikke to. Å smelte sammen to ideer kan fungere fra tid til annen, men hvis dette er den første maskeradefesten du skal arrangere er det ingen vits i å risikere noe.

Og husk: det skal være elegant og enkelt. Og du vil at det skal være elegant, og ikke forvirrende. Hvem sier at man absolutt må tenke på Venezia selv om det heter maskeradeball? Det kan være et maskeradeball og allikevel være anerledes og moderne.

Her er noen forslag til temaer:

 • Et fargetema: Dette er suverent ettersom alle kostymene vil skape en enormt visuelt inntrykk, og selv om deltakerne er begrenset når det kommer til farger på klærne, så kan de ha total valgfrihet når det kommer til masker. Her er noen ideer:
 • Svart og hvit
 • Kun svart eller kun hvit
 • Smykker: safierer (blå), rubiner (rød) smaragder (grønn)
 • Flaggfarger – Norge vil da være rødt, hvitt og blått, og passer glimrende til en 16. mai fest.
 • Gammel Hollywood-glamour: damene vil elske deg for dette! Hvem elsker vel ikke klær i slim-cut, skjørt med drop-waist og strålende hår? Herrene i selskapet vil i tillegg få muligheten til å kle seg veldig smart og stilig. En sikker vinner!
 • Mardi Gras: Perfekt for et noe mer avslappet men fortsatt veldig elegant arrangement!

Trinn 2: Valg av lokale
Valg av lokale er i stor grad avhengig av tre ting: budsjettet, været og hvor mange som skal komme.

Været:
Når er det du skal arrangere festen? Sommer? Vinter? Hvis det er for kaldt (eller mot formodning for varmt) så må du jo naturligvis ha det innendørs.

Men hvis temperaturen er sånn nogenlunde behagelig er det suverent å arrangere en slik fest utendørs. Pass bare på at du har en reserveplan i tilfelle regnet og uværet kommer. Et partytelt kan da fungere meget bra.

Budsjett:
Hvis du har et stort budsjett gjør dette ting naturligvis enklere. Tenk på vakre lokaler som du har vært på selv eller som du har hørt om rundt om i Bergen by, og ta en kikk på dem. Hvis budsjettet er stramt kan du høre rundt om det finnes andre alternativer.

Det finnes ofte små arrangementslokaler til klubber og foreninger som man kan leie for en forholdsvis rimelig penge. Du kan selvsagt også arrangere festen hjemme i ditt eget hus eller i din egen hage for den saks skyld.

Gjester:
Skal du invitere 20-30 gjester kan du naturligvis avholde festen hjemme hos deg selv. Er det en fest hvor det er betydelig flere mennesker invitert er det nok en god idé å leie et lokale.

Ting å se etter i et lokale som gjør festen ekstra bra:

 • Kapasiteten til å kunne romme alle de du forventer vil komme
 • Er det høyt under taket
 • En trapp (hvis mulig) slik at man får en herlig dramatisk effekt når gjestene kommer
 • Både et innendørs og utendørs område (hvis været er bra)
 • Lett tilgang for gjestene
 • Tilgjengelig transport (taxi etc.)
 • Er det noen av eierne av lokalet som kan hjelpe til med mat, underholdning, dekor og så videre? Dette er spesielt kjekt på dagen når festen skal avholdes. Da er man som regel litt travel og det vil være ekstra godt å ha noen som kan hjelpe til, gi ordrer og fikse problemer som dukker opp.

Trinn 3: Dekor
Husk, du går for noe som er elegant. Ikke tenk på glitter og ballonger ettersom dette absolutt ikke vil være aktuelt. Virkelig. Det er tre ting som du kan bruke for å forvandle lokalet: stoffer (massevis og som i tøy!), blomster (friske) og lys (sette stemningen).

Stoffer:
Hvis du tenker på å leie et sted hvor du skal arrangere festen kan det være nyttig å ta en kikk på veggene i lokalet. Hvordan ser de ut? Er de i forholdsvis nøytrale farger eller smakfullt dekorert med kunst? Hvis svaret er ‘ja’, er dette helt fantastisk! Du har da akkurat spart deg både tid og penger.

Hvis veggene, på den andre siden, er uattraktive kan det bli nødvendig å drapere dem med stoffer – gulv til tak. Vi anbefaler ikke å gjøre dette selv med mindre du er dyktig på dette, men det finnes faktisk selskaper som kan gjøre dette og som er ganske billig. Spør om noen vet om slike tjenester.

Blomster:
Å bruke ferske blomster er den enkleste måten å dekorere et lokale på. Hvis budsjettet ditt tillater det kan du jobbe med en blomsterdekoratør for å lage et opplegg som passer ditt tema. Gå for elegante blomster og enkle oppsatser.

Lys:
God lyssetting kan virkelig sette stemningen for en fest som dette. Du vil som regel ha mykt, gult lyst fremfor skarpe hvite lys. Hvis det er trygt å kan du bruke lysestaker (de må være stødige da) som du kan brenne levende lys i. Hvis dette er uaktuelt kan du gå til anskaffelse av batteridrevne lys som faktisk ser nokså realistiske ut og samt skape en fin glød.

Når det gjelder hovedbelysningen vil dette naturligvis komme an på lokalet du skal ha festen i. Finn ut hva som er tilgjengelig.

Trinn 4: Mat
Matservering på et maskeradeball kan være vrient. Masker er ikke bestandig det enkleste å ha på seg når man skal spise, så du må forsikre deg om at du server småmat, slik som kanapeer og lignende.

Tenk kvalitet heller en kvantitet, og velg ut 3-4 velsmakende alternativer og 2-3 dessertmuligheter.

Forsikre deg om at maten passer til temaet. Hvis du for eksempel velger Mardi Gras som tema er det naturlig å vende nesen mot kjøkkenet i New Orleans. Det kan også være greit å ha noen vegetariske/veganske alternativer tilgjengelig, samt glutenfritt.

Det som også er en skikkelig god idé er å ha et par matstasjoner så vel som kanapeer. Dette kan være små boller med parmesansticks, kaviar, oster, pølser og slike ting. Igjen; pass på at temaet passer til maten og husk på at folk blir gretne når de blir sultne, så det er derfor om å gjøre å fore alle sammen!

Trinn 5: Underholdnng
Høydepunktet i maskeradeballet er jo når man tar av seg maskene ved midnatt og avslører hvem man er. Men; i og med at dette ikke skjer før midnatt, vil man jo naturligvis holde gjestene underholdt på andre måter frem til da.

Et band er bestandig et godt valg når det gjelder musikalsk underholdning. Hvis du går for et formelt tema så kan kanskje en strykekvartett eller en harpist være et godt valg? Bruker du f.eks. Mardi Gras som tema er det naturligvis noe mer jazzete musikk som gjelder.

Tenk på temaet ditt og finn noen som kan spille musikk som representerer dette. Hvis et band er uaktuelt kan du booke er DJ som forstår stemningen og settingen, og som kan presentere musikk deretter.

Spill og leker kan også være en god måte å underholde gjestene på. Du kan sette opp et kort-bord hvor man kan spille poker. Det kan være en stille auksjon hvor man byr bort hverandre til dans? Det kan være noe så enkelt som pakkeleken, hvor gjestene tar med seg en pakke hver.

Hvis temaet er Middelalderen går det an å finne frem til tidsriktige spill og aktiviteter som man gjorde den gang da. Mulighetene er endeløse.

Trinn 6: Send ut invitasjoner
Hvis det er et skikkelig stort arrangement, og det er mer enn 1 måned til den store dagen, kan det være greit å sende ut en liten ‘hold av datoen’- invitasjon aller først. Dette gjør at gjestene vil huske på datoen samt at det fungerer som en liten teaser for selve festen. Hvis du hinter litt om hva det vil dreie seg om vil folk bli tøvete av spenning og nysgjerrighet – helt frem til du er klar til å sende ut den ordentlige invitasjonen.

Du kan naturligvis bruke Facebook til å lage en skjult gruppe med et anonymt navn på gruppen, men det er jo aller gjevest med papirinvitasjon til en slik happening. Du vil ha noe som ser bra ut, men også som føles bra å ta på. Et tungt og teksturert papir er perfekt til dette.

Du kan også sende ut invitasjon på e-post, men prøv å gjør den så pen som mulig. Du kan lage en invitasjon i et fotoredigeringsprogram som du legger i selve e-posten. Ikke bare bruk vanlig tekst – det er ingenting som er spesielt med dét.

Forsikre deg om at du gir ut så mye informasjon som mulig i invitasjonen din, og da dato, tidspunkt og sted (gjerne et kartutsnitt hvis det er en obskur plass). Du må også opplyse om tema, kleskode, underholdning og om det vil bli servert forfriskninger. Jo mer informasjon du gir gjestene, jo bedre vil det være.

Nyt festen!

*I samarbeid med Lånemegleren