DSC_6517

Lørdagsnatt med en dørvakt

“Hun tok av seg armprotesen og kastet den på meg”

Det er mange sterke meninger om Bergens dørvakter, både på godt og vondt. Vi dro på Bryggen Nightclub for å følge vakten Karstein Myrdal en dag på jobb.

Kveldsskiftet begynner med å sjekke sikkerheten på utestedet, i tilfelle det skulle bli brann eller noe annet som gjør at lokalet må tømmes. Deretter går Karstein og slår av en prat med kollegaene før festløvene strømmer inn døren.

Karstein Myrdal har vært vakt i Bergen i 18 år, og han elsker jobben sin. Det er derfor han har fortsatt med det som i utgangspunktet var en ekstrainntekt. Han har en kone og to gutter på 12 og 14 år. De synes ikke det er så kult å henge med pappa lenger, derfor gjør det heller ingenting at et par helger går til Bryggen Nightclub. Hovedjobben hans er å selge motorsykler på Yamaha i Åsane. Han har to skikkelige mannsyrker med andre ord. De siste årene har han trappet ned på jobben i utelivet, og innrømmer at det helt sikkert blir hans siste.

̶  Man blir jo eldre. Jeg er mye mer sliten når søndagen kommer enn det jeg har vært tidligere.

DSC_6612

Dansegulvet er fullt av mennesker jevnt utover kvelden.

Jenter lager mest drama

Vi står rett innenfor døren og følger stort sett bare med på dem som ankommer og at de betaler de 80 kronene det koster i inngangspenger. Man får med seg alle de ulike karakterene som dukker opp. Enten det er bygutter med skjerf og dressjakke, damer i slutten av 30-årene, menn i slutten av 50-årene eller jenter med litt for korte kjoler. Kulden er sjelden et hinder for jenter som skal på byen, med stiletthæler og tynne antrekk. Det er også dem som er verst på fylla.

̶  Jenter er som regel de som lager mest drama og er verst på byen. Det er enten krangel med venninner eller at de har mistet jakken sin og vi må hjelpe dem. Hvis de ikke slipper inn er det også dem som maser mest, gutter går bare videre, forteller Karstein.

Som vakt må man ufrivillig tåle å høre mange historier fra besøkende, gjerne veldig personlige opplevelser også. Det får jeg selv oppleve idet en mann kommer bort og deler minner fra gårsdagens hopp i høyet og ivrige bevegelser om hvordan det gikk for seg.

Fikk ølflaske i bakhodet

Hva er det verste du har opplevd på jobb?

̶  Det verste jeg har opplevd var en ølflaske i bakhodet. Det var en gjest som ikke var enig med meg. Jeg sa at han måtte gå, og da dundret han flasken i hodet. Men jeg falt ikke om. Man får sånn adrenalin. Han ble dømt for det i ettertid.

̶  Det er veldig sjeldent jeg må bryte inn, og i så fall er vi så mange at det blir udramatisk, sier han.

Han har også opplevd at en dame tok av seg protesearmen og kastet den på han, men det var mer morsomt enn vondt. Litt senere kommer en britisk og ganske svær mann ned trappene med et champagneglass i hånden. Han er ør i blikket, uten å bevege leppene noe særlig når han skal prate.

̶  Kan jeg gå ut og komme inn igjen, spør han.

̶  Nei, du er for full, sier Karstein.

̶  Skal jeg bare gå opp igjen da?

̶  Nei, du får ikke gå opp igjen. Du må ta deg en runde.

Blir kastet ut

Men det ville ikke den britiske mannen og snur på hælene for å gå opp igjen. Akkurat da griper Karstein tak i han og drar han ned igjen. Champagnen regner ned på alle i nærmeste omkrets, og flere vakter må hjelpe til for å få han ut.

̶  Hvis han hadde gått opp igjen nå, så hadde vi slitt veldig med å få han ut, sier Karstein etterpå.

̶  Han er nok ganske sur på meg, så da er det viktig at en annen vakt kommer og tar over for meg.

Det er mange som føler at de blir urettferdig behandlet av dørvakter i utelivet. Folk som er klin edru for kvelden, blir bedt om å ta seg en runde fordi de er fulle. Dette har Karstein selv opplevd når han har vært sjåfør. Men om noen snubler eller er litt ustødig er det lett å ta feil, mener han.

̶  Det blir tatt feile avgjørelser. Vi er bare mennesker vi også.

̶  Folk har en feil oppfatning av oss vakter, mange har en mening om at vi er folk som ikke får jobb andre steder og er bråkmakere. Sånn var det kanskje på 70-80 tallet, men det er ryddet opp i nå. Det er klart at det er noen broilere som har store overarmer, men det heller unntaket enn regelen.

Fikk seg et slag mot nesen

Han får en melding i ørene. Alle vaktene har nemlig et eget radiosystem for å kommunisere med hverandre. Han får beskjed om å komme opp og se at alt ser greit ut. Musikken dundrer i veggene og gulvet er fylt med danseglade mennesker. Vi har alt fra guttegjengen som hopper med fingrene i været, til de eldre mennene som danser alene med fingrene forsiktig trommende i luften mens de beveger litt på føttene. Plutselig kommer en ny melding på ørene. Noen har fått seg et slag på dansegulvet, og Karstein bryter seg frem for å hente ut gutten.

DSC_6548

Når man er litt uheldig er det greit å vite at vaktene stiller opp og hjelper til.

Han blir tatt med ut på bakrommet og får papir til å stoppe neseblodet. Han unnskylder seg gang på gang, selv om han ikke helt skjønner hvorfor noen slo han. Vaktene passer på han, og sjefen som har sett det hele på kameraene kommer ut for å se at alt går bra med fyren.

̶  Det pleier aldri å skje sånne ting som dette, så det var jo utrolig at det skjedde akkurat i kveld, sier Karstein.

For å være dørvakt må man være tålmodig og ydmyk. Før i tiden var dette langt i fra tilfelle hos mange av dem. Da måtte man ikke ha kurs og vandelsattest som nå. Hvem som helst kunne stå i døren, uansett hvilken bakgrunn de hadde. Men den største forskjellen han merker på jobb er røykeloven. Før kunne man røyke inne på utestedene, og da svevde røyken som et tykk sky over hele lokalet. Nå er det dårlige ånder, svette og fiselukt de må tåle.

̶  Kan ikke folk bare ta en dusj og pusse tenner før de går ut? sier Karstein.

̶  Bryggen Nightclub er undervurdert

Etter 18 år i utelivsbransjen har man blitt kjent med mange, og da er det sjeldent man får stå i fred før noen kjenner deg igjen. En fyr som gjentakende kaller han for Kjartan har mye å dele, og tilbringer gjerne mer tid i gangen enn oppe på nattklubben. Vaktene seg imellom spøker løst med hverandre, og det virker som om de er enige om de fleste avgjørelser som blir tatt. De synes at Bryggen Nightclub er et undervurdert sted, og at det langt ifra er like harry som ryktet skal ha det til.

̶  Vi har et stort dansegulv med et unikt lysshow og knallgode DJ-er, sier en av dem.

Kveldsvakten avsluttes nettopp der. Oppe ved DJ-båsen. Det spilles en del slagere fra våre tidligere ti-år, men også de nyeste fra hitlistene. Den aller siste sangen for kvelden går til Cecilia Venneresten med «Det vackraste». Karstein gjør meg observant på at mennene i lokalet enten har funnet seg en dansepartner for kvelden og befinner seg i en tett omfavnelse, eller så prøver de desperat å finne en i siste liten. Et par gutter står på tær i store ballerinabevegelser mens de mimer ordene.

Etter den siste melodien slår lyset seg på, og alle får se hva de egentlig har endt opp med i slutten av kvelden. Noen går kanskje hånd i hånd, mens andre sniker seg stille vekk. Karstein og mine veier skilles også, for nå er det på tide å omfavne nattesøvnen for min del. Andre må kanskje gjøre seg klar til en morgen med dundrende hodepine og svake minner fra dansegulvet.

Journalist og fotograf: Martine Onstad

DSC_6623

Kommentarer

kommentarer