_JK03466

Smakverket

0

Sulten på ulike smaker til lunsj? Da kan Smakverket være noe for deg.

Smakverket er et sted som baserer seg på lunsjen din. De åpner nemlig klokken elleve og stenger igjen klokken fem. Det føles og ser ut som en trendy restaurant idet man går inn døren. Men de liker ikke å kalle seg for en restaurant, eller en kafe for den saks skyld, det er et smakverk.

̶  Vi bruker mye tid og bemanning på ting som smaker godt. Det skal være gode smaker enten det er i koppen eller på fatet, sier Olav Hoaas Wøllo Egeberg.

_JK03457

Olav Hoaas Wøllo Egeberg er barista og medeier i Smakverket. Han jobber mye på gulvet i restauranten selv om han er sjef.

_JK03452

Den største kundegruppen var både menn og kvinner fra 20-40 årsalderen. Og mange av dem koste seg med en eller annen spennende sandwich.

Egeberg er barista og har jobbet 16 år i restaurant og kafe-bransjen. Han skulle egentlig ta en pause fra yrket og drive med kunst og kultur, men i 2008 åpnet det seg en mulighet. Sammen med kokken Angus Hugøy står han bak smaksopplevelsene man får tilberedt. Her forskes det mye på det de skal servere. Alt skal være laget på deres kjøkken, enten det er majonesen eller de populære muffinsene. Det er kun ciabattaene de foreløpig ikke har mulighet til å lage selv. Etter et lite googlesøk er det ikke vanskelig å se at det er sandwicher og det søte som kundene favoriserer.

̶  Det morsomste er å serverer noe som man har smakt før, men som likevel gir en aha-opplevelse.

De kunne gjort det enklere for seg selv og tjent mer om de kjøpte flere av varene fremfor å lage dem, men da er Egeberg overbevist om at de faste kundene ville forsvunnet med tiden. Hver søndag står det litt slitne kunder i kø klokken elleve for å ha sin faste «cowboy og cola». Cowboy, spør du? Det er et stykke hjemmelaget brødskive med egg, bacon, skinke og ost. Men det er også de faste kundene som gjerne vil prøve noe nytt. Det skal vi også gjøre.

_JK03460

En frisk og deilig salat med bringebærsyltede rødbeter.

Først får jeg en salattallerken med bringebærsyltede rødbeter og chevre, nøtter og rugchips. Smaken er frisk og den er syrlig. Her er rødbetene hovedfokuset, men jeg må innrømme at jeg ikke er en dreven rødbetspiser, og klarer derfor ikke å sette like stor pris på salatens midtpunkt som har blitt nøye bearbeidet. Men nøttene, oljedressingen og chipsen er mer enn nok for å tilfredsstille. Det er et lett lunsjmåltid som passer for enhver smaksløker, og et godt alternativ til vegetarianere.

Siden Egeberg er baristaen i Smakverket, får jeg en varm kopp kaffe ved siden av måltidet. Personlig klarer jeg ikke å drikke vanlig filterkaffe, og synes ikke det smaker noe godt. Med en munnfull av Costa Rica fra Kaffa, får jeg en nyvunnet kjærlighet for den varme drikken. Smaken er rund med et hint av nøtter. I tillegg får jeg et glass med syrlig Spildemost med smak av eple fra Spildegarden i Øystese.

collage

Både kaffen og eplemosten er å anbefale som drikke til maten.

Like etter dukker det opp en spennende rett i min retning; «steamed bun» med kimichi og rødkål, paprikamajones, chips, vårløk og confitert kylling. Det ser ut som en eksotisk rett, og smakene leverer akkurat som jeg hadde håpet på. Det er mye som dekker smaksregisteret, og jeg tør å si at det er en matopplevelse man ikke bør gå glipp av.

Den siste retten er et stykke chillikake med vaniljebakt havsfrukt, som skal dempe det sterke. Konsistensen er myk og med en tydelig smak av sjokolade. Den sterke chillien tar litt stor plass i smaken, og den kunne med fordel vært mildere for en som ikke er vant til sterk dessert.

Ved siden av får jeg en kopp med Cortado, som lages av espresso og melk. Det er enda en kaffevariant fra Egeberg jeg gjerne vil komme og drikke igjen.

_JK03474

En spicy chillikake som var myk og bløt i konsistensen.

Prismessig ligger Smakverket på et rimelig nivå i forhold til mange andre. De fleste sandwichene og salatene ligger på 145 kroner, mens suppene på rundt 100-lappen. Det er ingen som kan klage på høy pris, når du har en barista og en kokk som lager måltidet ditt fra bunnen av med ferske ingredienser.

Man kan kanskje kalle Egeberg en litt annerledes sjef, siden han jobber bak disken på Smakverket, fremfor å sitte på et kontor og dirigere. Ifølge han selv er dette noe kundene merker, og derfor får de et personlig forhold til lunsjstedet. Med førsteinntrykk ser det ut til å være et sofistikert sted å spise. Men de vil heller kalle seg folkelig, selv om de har et våkent øye for detaljene.

̶  Lunsj er litt hellig for nordmenn tror jeg. De trenger å ta seg litt fri midt på dagen, og hvorfor ikke gjøre det her hos oss?

Det lurer vi også på. Så ta på deg skoene og spis lunsjen din. Det er mer enn mye å velge mellom!

Journalist: Martine Onstad
Fotograf: Jakub Kaminski

_JK03479

Smakverket ligger i bygningen til Kode 2.

Hvor finner du oss? Rasmus Meyers allé 3, 5015 Bergen

Hvordan kontakter du oss? Telefon: 9620 1000

Hva er unikt med Smakverket? De tilbyr kveldsarrangement en gang i uken som heter Matvrak. Det neste arrangementet er allerede førstkommende fredag. For mer informasjon kan du besøke hjemmesiden deres: smakverket.no.

 

Kommentarer

kommentarer