_JK04063

De er nattens superhelter

Det er helg og du gjør deg klar til forspill. Etter hver slurk gir vinen eller ølet deg en stigende rus. Når klokken nærmer seg tolv er det på tide å tenke på å dra på en av byens mange utesteder. Med et svimlende syn og kanskje dårligere dømmekraft enn for noen timer siden, skal du slå deg løs ute.

I ti-tiden samme kveld gjør noen andre seg klar for å gå ut også, forlate sofakroken og kanskje sin kjære. Men ikke av samme grunn. De går ut i gatene for å passe på deg. Uten å kreve noe betaling for det.

Natteravnene i Bergen vil gjøre det trygt å gå i byen. De vil sørge for at ingen er alene eller i fare for å skade seg selv eller andre. De skal aldri bryte inn i en situasjon, men heller observere og alarmere om det skjer noe farlig.

Viktig med hygge

I en mørk gate midt i sentrumskjernen er det ikke tegn til noe annet enn lukkede dører. En av dem tilhører Natteravnene. Idet man åpner døren blir man møtt med varme. Flere samtaler mellom kolleger, tente lys i rommet, kaffelukt i luften og nybakte bakervarer på bordet. Det er som å tre rett inn i bestemors stue, og du føler nærmest at du har oppdaget noe helt unikt.

_JK040322

̶  Det er viktig at du skal senke skuldrene når du kommer inn. Hvis du blir ivaretatt og det blir kos en fredagskveld, er det lettere for å si ja til å komme når det er helg, sier kveldens gruppeleder Trine Olsen.

Mistet sønnen til dop

For fem år siden bestemte hun seg for å bli Natteravn. Det var sønnen som hun mistet til overdose som inspirerte henne. Han var skiløper og en sportsinteressert gutt som hadde kommet seg ut av et dårlig miljø, fått rehabilitering og bodde i leilighet sammen med kjæresten. Rett før et besøk til faren gikk han innom en bekjent. Der stakk han det som ble han siste sprøyte.

̶  Jeg innså at jeg kunne gjør noe med sorgen jeg hadde, og bestemte meg for å gjøre det her. Men det gikk to år før jeg klarte å gjøre noe.

̶  Det er fremdeles sorg og tårer, men man må komme seg videre også. Jeg vil ikke at flere skal ende opp som han.

_JK040242

Frykter knivstikk i ryggen

Det er stort sett rusmisbrukere de må følge med på når de er på vakt. Byen skjuler mange kjøp og salg av dop, i tillegg til overdoser på gatehjørnet. Når hun ser at noen har tatt en overdose, gjelder det å knipe og slå i kinnene for å holde dem bevisste til ambulansen kommer og tar over. Tidligere har de vært i Nygårdsparken for å gi ut boller og kaffe, men har nylig sluttet med det.

̶  Vi må tenke på vår egen sikkerhet. Det kan være en med psykotiske trekk som stikker oss med kniv i ryggen. Man vet aldri. De har ofte vært opptatt av hjelpeskrinet vi har, fordi de tror at vi har med oss medisiner.

̶  De stjeler gjerne både penger og mobiler hvis de klarer å finne det i vaktbilen. For dem betyr ikke en mobil noe, det betyr at de får et til skudd i morgen tidlig, legger Olsen til.

Når klokken nærmer seg elleve, drar de ut i mørket. Først deles de opp i tre grupper som skal spres rundt områdene i Bergen. De går blant annet til Grieghallen, Bryggen, Lille Øvregate og Vågsbunnen. Rett før vandringen starter, kommer det tre gutter forbi oss.

_JK04067

Benjamen Holm (20) (f.v.) ble kjørt hjem da han ikke hadde penger til taxi som 17-åring.

̶  Dere gjør en skikkelig bra jobb! sier en av dem.

Ble kjørt hjem av Natteravnene

Benjamin Holm heter han. Da han var 17 år og skulle ta nattbussen til byen fra en kompis og videre hjem, mistet han den siste avgangen. Han hadde verken penger eller en mor som kunne hente han. Fra klokken ett til tre om natten satt han alene på en benk i sentrum før noen kom bort til han. Det var en Natteravn.

̶  Etter at jeg fortalte hva som hadde skjedd, tilbudte de å kjøre meg hjem. Det er jeg super takknemlig for. Selv om det er tre år siden nå, så sier jeg fremdeles takk til dem, selv om det ikke er de samme som hjalp meg den kvelden. Det var så fint at noen gadd å bry seg, forteller han.

De får mye skryt både fra ukjente og kjente. Det er flere berusede menn og damer som vil dele gode ord om hverdagsheltene. Vi beveger oss opp mot Lille Øvregate. I en lekeplass rett ved Fløybanen står det en gutt ved klatrestativet. Han ser skeptisk på oss og beveger seg i små sirkler idet vi får øye på han. Ved siden av han står en sekk og en sykkel. I den samme skolegården blir det ofte solgt og brukt rusmidler. De har til og med opplevd å få flasker kastet etter dem.

_JK04080

Natteravnene har opplevd at narkomane kastet flaske etter dem.

̶  Narkomane liker ikke oss. De har kastet flasker etter oss fordi vi har kommet mens de har ruset seg. Så de blir sinte fordi vi ødelegger rusen deres, sier Olsen.

Natteravn på motorsykkel

Det er tre stykker med i gruppen, blant annet en MC-Natteravn. Når han er på vakt er det som regel mens han kjører motorsykkel i Åsane sammen med flere andre hjelpere. De sjekker ut stedene hvor folk henger på kveldstid, og de trenger ikke å gjøre så mye mer enn å vise seg frem.

̶  Vi ser også at hvis det er bråk, så løser det seg opp når de ser at vi kommer durende inn. Bare det at vi er der tilstede. Ofte blir vi spurt om å komme på ulike arrangementer som skoleavslutninger, konserter, skoleball og fester, sier Tore Knudsen.

Når klokken nærmer seg halv ett er det på tide å trekke inn i varmen igjen, hver fall for en liten stund. De skal spise en god middag sammen før de går ut igjen. Den yngste i gjengen er bare 21 år gammel, og han har vært Natteravn siden han fylte 18, men har nylig blitt en del av bergensergjengen. Før var han i Trondheim.

̶  Jeg er ikke så glad i å gå på byen, så her får man være med i et godt miljø og hjelpe dem som trenger det. Også har de tatt så godt imot meg her, sier Andreas Rønning (21).

̶  Ikke alle passer til jobben

Hva synes du om Bergen så langt da?

̶  Det er den fineste storbyen i Norge.

For å være Natteravn er det viktig å være rolig og takle skremmende situasjoner. Det er noen mennesker som ikke passer til å være det, og det er gjerne dem som oppfører seg som politi istedenfor en observatør. Det skal man ikke. Men det er gjerne Natteravnene som oppdager ubehagelige hendelser først, og da må de klare å ta seg av det.

̶  Vi har opplevd å ha funnet jenter som nylig har blitt voldtatt. Den siste voldtektssaken i Bergen for eksempel, da kjørte vi henne hjem uten å vite at hun hadde blitt voldtatt. Det var noe vi fant ut i ettertid. Vi så at noe var galt, fordi vi så strømpebuksen var revet opp, forteller Gunn Garvik, som er med i styret.

Mens vi skal vandre hjemover, må nattens helter dra ut igjen. Du har kanskje ikke lagt merke til dem før, men de går i gatene og trer frem når du trenger dem. De er Bergens egne superhelter.

Hvis du vil vite mer om Natteravnene og kanskje bli en du også, kan du gå inn på natteravnene.no.

Journalist: Martine Onstad
Fotograf: Jakub Kaminski

_JK040233

Klokken halv ett om natten trekker de inn på kontoret for å spise et varmt måltid.

_JK040177

Styreleder Inga-Alice Næss Blaha har tatovert en natteravn på hånden sin.

_JK04048

Kommentarer

kommentarer