dsc_0142

Komikveld med Vidar Hodnekvam

Vidar Hodnekvam. En strilegutt fra Knarvik som pakket grilldressen og saueklipperen for å prøve seg på komedielykken i den store hovedstaden. Med sin sjarmerende bergenserdialekt har han både fornærmet og spredd latter siden sin debut i 2007.

Nå er han tilbake i Bergen og aktuell med sitt første enmannsshow noensinne på nyoppstartede Lille Ole Bull Scene. Han har kalt det «Oppvekst» fordi han preiker om sitt røde hår og fregner, og det at han ikke var en spesielt smart ung gutt. I tillegg har han valgt å dele opplevelser fra syv måneder som utvekslingsstudent i USA, hvor han bodde hos en ustabil og bipolar dame som i tillegg var arbeidsløs.

Vi møter Hodnekvam på Bocca Restaurant. I andre etasje til hvor han selv holder show. Han virker ikke veldig klar for å snakke om sin tidligere vertsmor, men prøver likevel.

̶  Det var et mareritt. Vi brukte lang tid på å få den historien gøy, og ikke bare trist. Det var røft. Hun var arbeidsledig og med i en kristen sekt. Det var mye som ikke var lov.

̶  En voksen bipolar person er det vanskelig å forholde seg til. I det ene øyeblikket er hun lykkelig, og i det andre klikket hun. Jeg måtte prøve å komme meg gjennom det ved å glemme hvem jeg er og være sosial, så jeg gjorde det i syv måneder før jeg ikke klarte mer og måtte reise hjem.

De vertsfamiliene er ikke alltid like gode. Vi går tilbake til begynnelsen. Hvorfor ble du egentlig stand-up komiker?

̶  Jeg begynte når jeg fant ut at det var mulig for meg også, jeg visste ikke at det var mulig å gjøre det på lavt nivå. Den dagen jeg debuterte fant jeg ut at det var det jeg ville gjøre.

Hva synes folk er mest morsomt?

–  Gjennkjennelsesfaktor er alltid en hit. Og hvis man klarer å male et bilde, og få dem til å forstå på den måten. Det er jo bare deg og micen, man har ikke noen effekter som backer deg.

Hvordan er publikum i Oslo i forhold til Bergen?

̶  På Latter er det faktisk ikke bare østlendinger. Det kommer reisende fra hele Norge. Men er det vittig, så er det vittig overalt

Blir du stemplet som bergenser?

̶  Ja, men jeg er jo stril. Fra Knarvik. Mange østlendinger tror bergensere er fra Stavanger, fordi de ikke hører dialektforskjellen. Men alle synes at bergensere og stand-up passer så fint, fordi vi er frekke og kjappe.

Norge byr jo på mye rart. Hvor er det særeste stedet du har vært?

̶  Kautokeino. Der oppe er det virkelig en forskjell fra andre steder, spesielt Finnmark. Der tror man gjerne at de tåler alt, men det er ikke sant. De tåler stygge ord som «hestkuk», men hvis du forteller en fæl historie med drøye visuelle bilder er de ikke like mottakelig. Jeg og Finnmark er ikke helt på nett, så jeg holder meg til de resterende 18 fylkene.

Er det utfordrende å få folk til å le?

̶  Ja, alltid, uansett. På premieredagen er det alltid god stemning, og folk er der for å heie. Men på de andre dagene er det bare show, og man må finne tilbake til de stedene hvor det var mye latter på premieredagen. Man må finne noe som både en 20-åring og en 60-åring synes er morsomt.

Det kan umulig være lett. Hva gjør du når du ikke står på scenen da?

̶  Det er et veldig rart liv. Du går på kafe og møter kolleger som også har fri på dagtid. Jeg har alltid tenkt at de jeg bor i bygg med må tro jeg er arbeidsledig, fordi de ser meg på rare tider. Jeg kommer sent hjem i helgene, fordi det er da jeg jobber. Men de tenker kanskje «Han er arbeidsledig, men han går ut hele tiden.»

Kanskje jeg har valgt feil yrke. Hva er det råeste du har opplevd gjennom jobben?

̶  Tre ting. Det ene var da jeg varmet opp for en proff wrestler, Mick Folley, som nå har blitt komiker og som jeg er stor fan av. 500 wrestler fans på teater. Jeg var så nervøs at hjertet pumpet på utsiden av kroppen. Det andre var da jeg vant pris i fjor på humorfest for beste opptreden. Og til slutt et prøveshow vi hadde to uker før premieren på hovedscenen på Latter, med utdrag fra showene våre på 45 minutter. Det var så magisk, og folk var med fra første stund.

Du er sikkert en festlig type i de fleste situasjoner, men synes du selv at du er morsom?

̶  Ja, jeg må jo det. Hehe. Det første publikum ser er om du selv tror på det du sier.

Du har jo kjæreste, føler du at du må være morsom hjemme også?

̶  Det må dere nesten spørre henne om. Men vi har god humor. Humor er det første jeg går til uansett. Det mest skremmende jeg møter er humorløse folk. Da vet jeg ikke hva jeg skal gjøre.

Nå gjelder det å le heftig i resten av intervjuet hører jeg. Var det med humor dere traff hverandre?

̶  Ja, hun var veldig frekk i kjeften da. Også parerte jeg henne veldig bra, og da fikk hun øynene opp for meg.

Det er noe med jenter og frekke gutter altså. Hva vil du gjøre i fremtiden?

̶  Det kommer til å bli mer show, for man blir gjerne mer profilert med tiden, forhåpentligvis.

Det håper jammen vi også han blir. En god latter forlenger jo rynkene i fjeset og forhåpentligvis musklene som gjemmer seg i magen. Så om du vil sjekke morsomhetskalaen til Vidar, og om han virkelig kan få deg til å skratte gjennom barndomsmimring og traumatiske opplevelser i statene, bør du ta turen til Lille Ole Bull Scene denne uken. Det skal vi!

Til helgen er det ekstraforestillinger som er blitt satt opp både fredag og lørdag. Det er også siste mulighet til å se showet i Bergen. Sjekk ut billettservice for mer info :-)

Journalist: Martine Onstad
Foto: Stand-up Norge og vidarhodnekvam.no

FOTO: STAND-UP NORGE

FOTO: STAND-UP NORGE

Kommentarer

kommentarer