8

Klaustrofobisk eller dødskult?

Utstoppede fugler, saksofoner, militærutstyr fra andre verdenskrig, kameraer fra de siste hundre årene eller kanskje en pil og bue fra indianerne i Amazonas? Vi gikk på antikkshopping.

Journalist og fotograf: Martine Onstad

Har du lyst til å fylle interiørshoppingen med noe litt annerledes enn det som alle andre har? Hva med noe som mest sannsynlig ingen har?

Det er et kaos uten like, og det er like mye en skattejakt uten kart enn en shoppingrunde. Du finner gjenstander på gulvet i hauger og i taket. Det er ikke så mye orden. Men det er muligens en del av sjarmen?

Leif Helge Magnussen eier to Magnussen's Brukt og Antikt i Øvregaten 6.

Leif Helge Magnussen eier to Magnussen’s Brukt og Antikt i Øvregaten 6.

En litt småstresset men engasjert eier går rundt i butikken. Han finner ikke helt roen blant alle turistene og gjestene som går rundt og ser på en million duppedingser. For det er akkurat det det er, en million, skal vi tro Leif Helge Magnussen.

̶  Jeg har vel samlet i 20 år nå, men akkurat denne butikken har jeg brukt ett år på å samle opp. Det er enda mer i den andre, sier han og sikter til butikken over gaten.

Det er vanskelig å tro at det går an å toppe dette lokalet, så mye som det er. Man kunne gått rundt i timevis og sett. Man blir likevel ganske ør i hodet av det. Det er både fascinerende og litt slitsomt.

̶  Men det er kjekt stort sett. Det er derfor jeg har holdt på med det i så mange år, sier Magnussen.

collage 11

Prisene ligger på alt fra 10 til 10 000 kroner. Noen av prisene kan virke litt stive, men alt prises ut i fra verdi, ifølge eieren. Hver dag får han inn nye ting. Ofte i store lass om gangen. Det er vanskelig å forstå hvordan det er plass til alt. Blir det ikke av og til litt overveldende?

̶  Altså du kan ikke ha klaustrofobi eller noe sånt, sier han.

Det har han helt rett i. Du kan ikke ha problemer med trange plasser. Men du må gjerne ha et øye for det unike og nysgjerrighet nok til å lete etter det. Du må også helt garantert ha veldig god tid til å finne det.

Lyst til å gjøre et forsøk? Stikk innom i et av lokalene i Øvregaten 6. 

122

 

Seks kule duppedingser vi gjerne skulle hatt hjemme:2

1: Denne kunne gjerne bare stått inntil veggen på pynt. Den er fra et gammelt legekontor.
4

2: Denne er mest unik ifølge Magnussen og koster flere tusen kroner.

5

3: Gassmaskene ble veldig mye solgt etter at Kaizers Orchestra ble populære. Disse ble brukt av blant annet tyskere under andre verdenskrig.

6

4: Dette kameraet er eldre enn dine besteforeldre og absolutt en kul gjenstand å ha stående.

1

5: Denne kule, rosa saksofonen er bare helt utrolig kul. End of story.

11

6: Denne hjelmen har mye historie med seg fra andre verdenskrig.

Kommentarer

kommentarer