Byens beste bruktbutikker

0

Redesign og vintage har eksplodert de siste årene. Bergen byr på et knippe second hand- og vintagebutikker, og vi har samlet de beste. 

Av: Ronja Mikkelsen 

Foto: Javiera F. Saavedra / Benedicte Andersen Bakken 

Kanskje du er ny i byen, eller kanskje du har lyst til å prøve noe annet. Kanskje du er en av de som elsker å handle brukt, men enda ikke har funnet ut hvor i Bergen du finner det beste utvalget? En knippe butikker tilbyr second hand- og vintageklær, og vi har laget den perfekte oversikten for deg som er ute etter gammelt nytt. 

Sted: Kostym / Vintage Sisters 

Adresse: Skottegaten 21 / Nøstegaten 82 

Venninnene Linda Notøy Præstegård og Ragni Karlsen har i løpet av årene samlet opp en god del plagg, og ved hjelp av Ragnis jobb i teateret, har den lille vintagebutikken Kostym i Skottegaten blitt fylt til randen av second hand-klær. De har en del nytt, litt redesign og årgangsklær fra 90-tallet og tidligere. 

I skottegaten har jentene åpent hver torsdag etter avtale. De leier ut kostymer, og er behjelpelige med styling til kule eller elegante utkledningsfester. De har også klær og kostymer til barn. Og er du en av de som går med gifteplaner, kan du ta turen innom Kostym og sikre deg noen fantastiske, gamle brudekjoler fra 60- og 70-tallet. I september 2014 åpnet jentene «Vintage Sisters» som en forlengelse av Kostym. Her selges vintage klær, sko, vesker og diverse gjenstander. 

Sted: AmalieDesign 

Adresse: USF Verftet 

Konseptet er enkelt hos AmalieDesign; hun tar gammelt tøy, og syr det om til nye plagg. Kolleksjonene hennes har ull som hovedmateriale, kombinert med tyll, bomull og andre materialer. Her finner man klær for alle og enhver, og som passer til alle størrelser og aldre. Hun holder også kreative, lærerike og inspirerende timer på verkstedet på USF Verftet. Om du ikke er interessert i å kjøpe nytt, kan man ta med seg en pose klær man har lyst til å endre, friske opp eller skape noe nytt med. Fantastisk mulighet til å redesigne egne kule klær. 

Amalie Rosenquist bak redesign-merket Amaliedesign. 

Sted: Mamilla 

Adresse: Fjøsangerveien 45 

Mamilla ligger på Danmarks plass, rett ved bybanestoppet. Det er en koselig bruktbutikk, som har litt av alt til en rimelig penge. De som jobber på Mamilla jobber på frivillig basis, noe som vil si at pengene som kommer inn, går til ulike, gode prosjekter rundt om i verden. Mamilla byr på retro og vintage klær. Alt fra skinn, til blonder og brudekjoler. Man får også ofte tak i fine skinnvesker, smykker, ringer og armbånd. Mamilla har også et stort utvalg i forskjellig nips i alle varianter. 

Sted: Ane Blich House 

Adresse: Nesttunveien 98 

En av byens beste vintagesamling finner du på Ane Blich House. Du finner et stort utvalg i både second hand- og vintageklær i lokalet på Nesttun, samtidig som du får kjøpt helt nye klær. Selv om prisene på Ane Blich’s brukte klær ikke er studentvennlige, er det uten tvil den butikken i Bergen med mest eksklusivt utvalg. Her finnes brukt i alle prisklasser, enten det er loppis fra London, Bergen eller København. Enhver fashonista med respekt for seg selv burde ta den 26 minutter lange bussturen til Ane Blich House og se selv. 

Sted: Brukthuset 

Adresse: Nordhagen, 5262 Haukeland 

Brukthuset ligger ved Haukeland, en stor bygning som ligger nært veien og er lett å få øye på. Butikken er på hele tre etasjer, full av mange gjemte skatter. Selv om ikke alle etasjene består av klær, kan man likevel være svært heldig her. Nydelige kjoler, skjørt, skjorter, vesker og billige priser. 

Sted: SecondLove 

Adresse: Skostredet 3, 5017 Bergen 

SecondLove har vært en del av bruktklærscenen i 5 år. Innehaver Lisa Vinnes Skauge er utdannet stylist, og bruker dette når det kommer til plukking av klær. Alt på SecondLove er håndplukket, både klær og interiørartikler. Klærne i butikken er klassiske men med en twist. Gjerne litt frekke snitt og stilrent, men samtidig litt edgy. Hovedfokuset ligger mest på 80-, 90- og 2000-tallet. Her finner man også en del unisex klær, så her er det klær for alle. 

SecondLove har akkurat åpnet nye lokaler i Østre Skostredet. 

Sted: Fretex 

Adresse: Lars Hilles Gate 14 / Strandgaten 90 / Liamyrane 6, Nyborg 

Fretex byr på mange fine perler når det kommer til brukte klær, så lenge man har litt tålmodighet og tid til å lete og grave. Fretex finnes flere forskjellige steder i Bergen, og butikkene byr på alt fra klær og interiør, til bøker. De har også egen nettside der du kan kjøpe alt fra mote, gjenbruk, vintage og redesign. Fretex har også billige priser, noe som gjør at det ikke svir like mye i lommeboken å se fantastisk ut.