Baren med det rare i

0

Apollon er det eneste stedet i Bergen du kan bla i vinylplater og drikke øl samtidig, og stedet er helt fantastisk fint gjennomført. 

Av Ronja Lundenes Mikkelsen 
Foto: Thelise Stene Hansteen 

Helt siden 1976 har Apollon platebutikk eksistert. Med flere tilholdssteder rundt i Bergen, har platebutikken endelig slått seg til ro i Nygårdsgaten. Svarte kasser med hjul står plassert inntil veggene i hele lokalet. Alle fylt til randen av gode vinylplater, og en hel del historie. Lokalet er lunt og romslig. Svarte barstoler hviler under slitte, brune bord. Den burgunderfargede skinnsofaen bærer preg av god stemning, og plakatene på veggene forteller litt om de lokale musikkperlene som har satt sitt preg på Apollon. Siden 90-tallet har baren hatt de samme eierne, Einar Engelstad og Tor Tessem. Etter hvert som årene gikk, var ikke platebutikken like lønnsom å drive, og i 2012 åpnet de egen bar for å kunne fortsette med den store musikklidenskapen. 

– Det var ikke like lønnsomt å drive platebutikk lenger, så vi trengte en ekstra driv. Tor har alltid vært interessert i øl. Du kan på en måte si at han hev seg på ølbølgen, så det var derfor det ble bar, forteller barsjef Geir Ask-Henriksen. 

Kunnskapen som sitter i de som driver stedet, er grunnen til at de fortsatt kan drive platebutikken. For det er ikke til å stikke under stol at det å kjøpe plater har blitt litt gammeldags. Den digitale revolusjonen har tatt over, men i det siste har den flotte platebutikken opplevd en vinyloppgang. 

– Det hjelper at vinylplatene har blitt populære. Folk ser virkelig verdien i vinylen igjen, og det er utrolig koselig, smiler Geir. 

ØL PÅ TAPP 
Daglig kommer det flere musikkinteresserte i alle aldre innom Apollon. Platebutikken har mye å by på, og etter nyåpningen av baren har de enda mer. Både ølentusiaster og folk som bare er interesserte i å prøve noe nytt tar turen innom. Den behagelige stemningen lokalet byr på, gjør at hele opplevelsen av øl og musikk blir helt fantastisk. 

– Nå åpner vi ti nye linjer med øl, så da har vi rundt 30 linjer. Det varierer på hvor mange som er aktive, men det er mye å velge mellom, sier Geir. 

Grunnen til utvalget i øl på tapp er rett og slett på grunn av at det er det som interesserer de. Øl og musikk. Nye sanger, og nye smaker. 

– Vi synes det er veldig gøy å smake forskjellige ting selv. Vi var litt lei av pilsen en stund, så vi ville oppgradere. I tillegg ser vi at det er flere og flere som interesserer seg for det, forteller Geir. 

Selv om de har mange øltyper, har de ingen signaturøl. Folk har lært seg at det finnes både Syv Fjell og Kinn på Apollon, og hvis det er noe som kunne kalles for en signatur, må det være Brooklyn Lager. 

– Hvis det skulle være noe som er signatur, er det kanskje den. Vi har solgt fryktelig mye av Brooklyn Lager, og i tillegg var vi en av de første i Bergen som fikk den på tapp. 1664 har også blitt ganske populært. Det er en fruktig øl, noen kaller det jenteøl, men det er jo godt, ler Geir. 

JOHN PAUL JONES PÅ BESØK 
Bergenserne har for lengst gitt sitt hjerte til Apollon. Kombinasjonen mellom musikk og øl er fin. Sjarmen i at platene står ute hele tiden. Det at du kan bla i plater, mens du drikker øl. De spiller kun musikk de har i butikken. Det er annerledes, og man får oppleve helt annen musikk og stemning enn ellers. Lokale musikere holder også minikonserter i lokalet og i bakgården, og Geir har en spesiell konsert han husker veldig godt. 

– Under Nattjazz i fjor skulle Susanna Wallumrød ha minikonsert her. Under samme festival skulle John Paul Jones, best kjent fra Led Zeppelin, spille. Når Susanna kom for å ha minikonserten sin, kom det en 70 år gammel amerikaner slengende med. John Paul Jones skulle bare være med for å kore i bakgrunnen. Det er ikke ofte jeg blir starstruck, men akkurat da.. Nei, det var litt spesielt, sier Geir og ler. 

STØTTEKONSERT 
I fjor gikk det dårlig med platebutikken, så det ble arrangert en støttekonsert der mange lokale artister stilte opp. De hadde konserter i bakgården, og blant annet et par av guttene fra Datarock, og gamle helter som De Aller Verste stilte opp. 

– Det hjalp oss veldig, ikke bare som et innskudd, men det økte salget videre fremover. Folk så verdien i Apollon, og folk ville fortsette å ta vare på stedet. Det var en veldig kjekk kveld, og det var så utrolig kjekt med alle som kom for å bidra, forteller Geir smilende. 

BRA ÅR I VENTE 
Etter all hjelpen under fjorårets støttekonsert, har den lille platebutikken fått muligheten til å se fremover. Med nyåpningen av de ti linjene, ønsker de at interessen for stedet skal øke. De har allerede planlagt flere ølsmakinger, og de skal også holde flere minikonserter. Razika hadde nylig slippfest på Apollon. De hadde i tillegg afterparty på det koselige stedet, med eget Razika-øl. Slike ting vil de også fokusere mer på i år. 

– Vi vil jo gjøre mer ut av arrangementene våre. Dette er jo bra for oss, og det vil gjøre at vi har høyere aktivitet på de forskjellige arrangementene. Samtidig har vi jo faste ting som skjer her. Vi har musikkquiz hver mandag, og en onsdag i måneden arrangeres det rockebingo i regi av AKKS. Det er kjempepopulært. Det er alltid stappfult, og køen er helt ut på utsiden for å få kjøpt bingokuponger. Det var stinn brakke forrige onsdag, og det er jo veldig kjekt. Så det har vi planer om å fortsette med, smiler Geir.