bart

GATEKUNST – TIL GLEDE ELLER FORARGELSE?

Du har gjerne sett det, og forargret deg over det. Kanskje har du stoppet opp og beundret det, eller ikke sett det i det hele tatt. Graffiti og tagging preger mye av bybildet, og mange mener dette er en viktig form for ytringsfrihet. Bergen kalles for Norges gatekunsthovedstad. Kunstkollektivet BART er blitt et samlingspunkt for verkene og vil gi oss fortellingen bak gatekunsten i Bergen.

Av: Charlotte Bergflødt
Foto: Thelise Stene Hansteen

Visjonen til BART var å bli et kunstkollektiv hvor man kunne samle kreative personer og arbeide sammen for kunsten sin skyld. Gatekunsten skal deles med folket. Organisasjonen BART ble stiftet for to år siden etter at Petter Nord, manager i BART, møtte en venn for å prate over en kopp kaffe.

– Jeg så noen flotte bilder han hadde laget, ringte ham og spurte om han ville selge bildene sine, men han sa nei. Jeg hadde ikke sett ham på en stund, så jeg inviterte ham like gjerne til en kopp kaffe – og der startet det, forteller Petter.

I løpet av samtalen fikk de en idé om å starte en organisasjon som kunne samle gatekunstnerne med sine ulike teknikker, idéer og motiver. Det er nettopp det de har gjort.

Følg BART på Facebook.

GATENS BUDSKAP
– Gå ut og si noe. Del det med verden, sier Naeem Searle, art director i BART.

Naeem forteller at når de gir folk muligheten til å uttrykke seg på en husvegg midt i Bergen by, så er det ikke alle som vet hva de vil dele. Det kan være avskrekkende at noe skal være så offentlig. Det kan også være en sperre som ligger i folk som kommer fra at det tidligere var totalforbud å drive med graffiti på offentlige vegger. De siste årene har Bergen Kommune blitt mer positiv til denne type aktiviteter. Nå finnes det blant annet stipender til slikt arbeid og offentlige grafittivegger i hver bydel hvor man kan male eller tegne fritt.

BART kontakter gjerne kunstnere for et samarbeid, men mange tar kontakt selv. De ønsker å være en del av det.

Et bilde kan ofte være et sterkere uttrykk enn ord. En kan slå opp i lokale aviser og finne leserinnlegg fra sinte, glade eller triste lesere, men får man uttrykt det billedlig, så kan det få en annen, og kanskje sterkere, betydning.

Det er klart at graffiti eller kunst på bygninger i enhver by kan skape reaksjoner. Ved Bergen Arkitekthøyskole fikk gatekunstneren «RC» tillatelse til å sette opp et motiv på skolens vegg. Motivet var inspirert fra en film, og viste en dame portrettert som en utstillingsdukke med automatvåpen i armene. Maleriet stod en liten stund før skolen plutselig mottok en klage. Før de fikk diskutert hva de skulle gjøre med bildet, var maleriet malt over med hvit maling. En person som bodde i nærheten mente at det var sjenerende å vise noe som tilsynelatende var en naken dame på en husvegg, og hadde tatt saken i egne hender. En kan stille spørsmål om hvorfor han ikke reagerte på at hun bar et automatvåpen.

 «RC» sitt verk fikk stå en stund før en nabo fjernet det. (Foto: BART arkiv)

«RC» sitt verk fikk stå en stund før en nabo fjernet det. (Foto: BART arkiv)

Kunstnerne bruker sin ytringsfrihet, og publikum gjør det samme. Naboen som malte over mente bildet var upassende. Det kan diskuteres om personen burde malt over selv, eller bedt artisten endre på det.

Sterke budskap: I Skostrædet finner man motivet inspirert av Charlie Hebdo sitt satiremagasin som har ført til mange reaksjoner.

Sterke budskap: I Skostrædet finner man motivet inspirert av Charlie Hebdo sitt satiremagasin som har ført til mange reaksjoner.

KUNSTEN PÅ GATEN
For noen år siden spaserte Petter Nord forbi en bokhandel hvor han fikk øye på et interessant bokomslag som var tegnet av Anne Angelshaug. Han tok kontakt med henne og spurte om hun kunne tenke seg å male en vegg. Angelshaug var noe skeptisk, men tok til slutt sprayboksen med seg ut på gaten. Man kan finne hennes verk flere steder i Bergen. I dag kaller de henne dronningen av BART.

BART er opptatt av at motivene skal passe med historien til bygninger eller området det skal plasseres i. Det kan fremføres på en surrealistisk eller satirisk måte, alt etter hva kunstneren selv ønsker.

Noen gatekunstnere har politiske eller miljøorienterte budskap. Andre ønsker å vise kjærlighet eller avsky for noe. Noen ønsker å sette sitt eget uttrykk på veggene. Publikum tolker uansett motivene på mange ulike måter. «RC» sitt maleri av gutten og våpenet (se øverst i artikkelen) kan kanskje oppfattes annerledes om en snur hodet til siden.

bart4

Fra Skostrædet: Bildet er malt av Anne Angelshaug og forteller fra lokalhistorien i området. «Kjeftedamen» i Skostrædet var kjent for å jage barn i gaten.

bart5

Miljøfokus: På Danmarks plass finner man motivet fra stensilkunstneren «AFK» som kan virke humoristisk ved første øyekast. Budskapet er at vi melker verdens ressurser.

Kjente kunstnere i Bergen: Fra øverst til venstre: Anne Angelshaug, La Staa, Pulp, Skurk, AFK, Joy. (Foto: utvalg fra BART arkiv)

Kjente kunstnere i Bergen: Fra øverst til venstre: Anne Angelshaug, La Staa, Pulp, Skurk, AFK, Joy. (Foto: utvalg fra BART arkiv)

Otto: I Skostrædet 2 finner man byoriginalen «Otto’en» som nå er innrammet av Bergen Kommune.

Otto: I Skostrædet 2 finner man byoriginalen «Otto’en» som nå er innrammet av Bergen Kommune.

Politiet er på stedet: Av «AFK». (Foto: BART arkiv)

Politiet er på stedet: Av «AFK». (Foto: BART arkiv)

«Jenteveggen»: Verket er plassert mellom Nationaltheatret og Bergen kino. Motiv av Anne Angelshaug, «Barnslig» og Gunvor Rasmussen.

«Jenteveggen»: Verket er plassert mellom Nationaltheatret og Bergen kino. Motiv av Anne Angelshaug, «Barnslig» og Gunvor Rasmussen.

Krohnsminde Idrettsplass: Her er tre ulike kunsttyper samlet. Fine art, graffiti og stensil.

Krohnsminde Idrettsplass: Her er tre ulike kunsttyper samlet. Fine art, graffiti og stensil.

ÅPNING AV GALLERI
Nylig åpnet BART et galleri i Mohns gamle auksjonslokaler i Domkirkegaten 9. Her har BART samlet kunstverk fra både lokale og kjente kunstnere fra hele verden. Interessen for denne type kunst har vært økende de siste ti år, og det var derfor passende å åpne et galleri hvor allmennheten kan få muligheten til å ta med verkene hjem.

Endelig eget galleri: Her finner man mange av de kjente motivene man kan finne på gaten i Bergen.

Endelig eget galleri: Her finner man mange av de kjente motivene man kan finne på gaten i Bergen.

Gatekunstpris: John Cunningham, bedre kjent på gaten som «John XC» fikk i 2014 Bergens første gatekunstpris for sine verk.

Veggpryd med humor: Naeem Searle viser frem kunst av kjente personer fremstilt som gorillaer.

Gatekunstpris: John Cunningham, bedre kjent på gaten som «John XC» fikk i 2014 Bergens første gatekunstpris for sine verk.

Gatekunstpris: John Cunningham, bedre kjent på gaten som «John XC» fikk i 2014 Bergens første gatekunstpris for sine verk.

bart15

bart16

WORKSHOP
BART har arrangert workshops flere steder i Norge, og ønsker å utvide tilbudet i fremtiden. I galleriet i Domkirkegaten ønsker de blant annet å holde auksjoner av både malerier og andre sjeldne og spesielle varer.

Nye prosjekter på gang i galleriet.

Nye prosjekter på gang i galleriet.

SAMARBEIDER MED VELDEDIGHET OG NÆRINGSLIV
BART har i flere år samarbeidet med veldedighetsorganisasjoner, næringsliv og festivaler ved å bidra med malerier og utsmykninger. Nylig holdt PsychAid en innsamlingsaksjon til støtte for barn i Syria. I forbindelse med denne har BART fått tillatelse til å lage et verk på veggen til psykologisk fakultet i Lars Hilles gate. 10.mars ble verket av gatekunstneren «AFK» avduket.

Barnene i Syria: Avdukning av «AFK’s» kunstverk.

Barnene i Syria: Avdukning av «AFK’s» kunstverk.

bart20GLEDER SEG TIL FREMTIDEN
Det er ikke tvil om at gatekunstmiljøet utvikler seg i en positiv retning. Kunst i alle former kan påvirke mennesker, og BART har store intensjoner om å fargelegge byen.

Møllendal: BART har også et ønske om å male alle returstasjonene i Bergen.

Møllendal: BART har også et ønske om å male alle returstasjonene i Bergen.

Utviklingen går fortere i dag enn før, mye grunnet sosiale medier. En kan lett dele egen kunst og lære seg nye teknikker. Dette er også BARTs visjon ved å samle gatekunsten.

Kommentarer

kommentarer