nobel

MED HJERTE FOR BYDELEN

Thomas Cook og Espen Vaular følte noe manglet på Møhlenpris. De gikk fra ingenting, via møbelbutikk, til å bli bydelens viktigste samlingspunkt. 

Tekst og foto: Michelle Kleveland 

– Jeg så det helt fra begynnelsen – at det hadde passet så fint, sier Thomas Cook, medeier av bydelskaféen Nobel Bopel.

I det intime lokalet på Møhlenpris er lyset dempet. På veggene henger det store fotografier. Rommet er fullt av folk som spiser og snakker, og på kjøkkenet, som er en blanding av kjøkken, bar og kasse, står Thomas. Han snakker med en av stamgjestene samtidig som han rydder og lager mat.

Thomas Cook: Utenom å jobbe på kaféen er Thomas skribent i Natt&Dag. Tidligere studerte han ved Universitetet i Bergen, og så spiller han litt fotball,  – på Møhlenpris selvfølgelig.

Thomas Cook: Utenom å jobbe på kaféen er Thomas skribent i Natt&Dag. Tidligere studerte han ved Universitetet i Bergen, og så spiller han litt fotball, – på Møhlenpris selvfølgelig.

BEGYNNELSEN
En vårdag i 2009 bestemte han, og hans gode venn Espen Vaular seg for å starte en møbelbutikk på Møhlenpris. Espen hadde et lokale, og om søndagene pleide han å invitere med seg kompisen Thomas og noen jenter på kaffe, brus og vafler ute i solen. Thomas og Espen følte at det manglet noe på Møhlenpris. Det var nemlig ikke noen kaféer eller et annet sted de kunne møtes. Siden de allerede hadde et lokale, bestemte de seg derfor for å starte møbelbutikken Nobel Bopel. 28-åringen ler mens han forteller om de ti tusen utfordringene de hadde da de først startet møbelbutikken. Ingen av dem hadde erfaring fra før, så de hadde mye å lære. Alt fra tillatelser, til økonomi, lover og regler. Den harde starten er noe av det som gjør stedet til det det er i dag.

KAFÉ OG MØBLER
I butikken solgte de brukte møbler, og Thomas forteller at lokalet forandret seg fra uke til uke. For litt over fire år siden utvidet de butikken fra å bare være en møbelbutikk, til å bli en kafé i tillegg, sammen med Åshild Kyte og Siv Dyb Wangsmo på laget. Da ble de Nobel Bopel – kafé og møbler. Man kunne dra på kafé, drikke kaffe og spise kake, og så kunne man kjøpe stolen man satt i.

– Så ble jeg litt forelsket i hele opplegget, sier Thomas og smiler mens han heller øl i glasset til gjesten som står ved kassen.

– Vi tenkte at det var et bra tilbud. Endelig hadde Møhlenpris en egen kafé, legger han til.

Men noen dager hadde de for få møbler, de hadde kanskje én type av én stol. Etter en stund fikk Espen seg en «voksenjobb», og man må være to personer for å bære en skjenk fra åttende etasje – derfor ble det slutt på møbelsalget. De fortsatte som kafé. Thomas forteller at de likevel ikke vil kvitte seg med navnet «Nobel Bopel – kafé og møbler», fordi de fortsatt står for de samme verdiene, og noen få ganger har de også salg på noen av møblene i kaféen. De syntes det var fint å være en møbelbutikk så lenge det varte.

Lokal øl: I barhyllen på kjøkkenet står det øl fra flere små bryggerier i Norge, både fra Florø, Flåm og Stavanger.

Lokal øl: I barhyllen på kjøkkenet står det øl fra flere små bryggerier i Norge, både fra Florø, Flåm og Stavanger.

MANGFOLD
Noe av det som gjør Nobel Bopel spesiell er beliggenheten. Det er få kaféer på Møhlenpris, og det er et stort mangfold i gjestene som besøker bydelskaféen. De fleste er stamgjester fra nabolaget. Det er både studenter som drar innom etter skolen og eldre par som tar seg et glass rødvin om kvelden. Det er også barnefamilier som kommer innom for å spise brunsj i helgene, og en god del folk fra utenom Møhlenpris som vil slappe av med god mat og drikke og bra lesestoff. Thomas forteller at fordelene ved å ha en bydelskafé er at det ikke er noe trafikk utenfor, og det er mye de samme kundene. I akkurat samme øyeblikk kommer en av stamgjestene inn i lokalet.

– Jeg vil gjerne ha et stykke av denne kaken, sier gjesten og peker på en av kakene ved disken.

– Jeg har prøvd den før, og da smakte den helt fantastisk, fortsetter han.

NOBEL BYDEL
Eierne av kaféen har også et lite prosjekt på siden som heter «Nobel Bydel». En del av prosjektet går ut på å sette opp skilt med informasjon om gamle bygninger i bydelen. Skiltene har blitt hengt opp på steder hvor det tidligere var frisør, apotek, bank, butikker og andre forretninger. De har gjort dette for å bidra til at Møhlenpris skal bli et finere sted å være. Thomas mimrer tilbake på hvordan det var i nabolaget på Møhlenpris før.

Stamgjester: Thomas forteller at det er stort mangfold i hvem som besøker kaféen, men at de også har mange stamgjester.

Stamgjester: Thomas forteller at det er stort mangfold i hvem som besøker kaféen, men at de også har mange stamgjester.

SATSER PÅ LOKAL MAT
Nobel Bopel har stort fokus på at produktene skal være lokale med bra kvalitet. De selger blant annet økologisk frukt og grønt fra Finnegården, kjøtt fra Solheim Kjøtt, brød fra Colonialen og syltetøy fra Hardanger. Kaffen de bruker kommer også fra Bergen Kaffebrenneri på Møhlenpris.

– Hvis man vil at de lokale produsentene skal bestå må man handle hos de. Det samme gjelder for Nobel Bopel. Hvis man vil at de skal bestå kan man dra dit og ta seg en øl på en fredagskveld, sånn som Einar her, sier Thomas mens han ler og smiler lurt til en av stamgjestene.

Det Thomas liker best på menyen er søndagsbrunsjen med egg og bacon og pølser fra slakteren. Han sier at det er en fin måte å starte en rusten søndag på, men at det ikke er ofte han får tid til å sette seg ned på kaféen for å spise brunsj – det er som oftest han som lager den.

– Eller så ligger jeg hjemme og sover hvis jeg har fri, forteller han og ler.

Lokal mat: Nobel Bopel har også et stort fokus på lokal mat, og noen av stedene de får produkter fra er Finnegården, Colonialen og Bergen Kaffebrenneri.

Lokal mat: Nobel Bopel har også et stort fokus på lokal mat, og noen av stedene de får produkter fra er Finnegården, Colonialen og Bergen Kaffebrenneri.

Les mer om Bergen Kaffebrenneri her 

FOKUS PÅ ARRANGEMENTER
Noen av arrangementene Nobel Bopel arrangerer er Møhlenquiz, Nabofredag, Kammerdrops, Bydelsbistro, Humlesus og Prøverommet.

– Vi har et kontinuerlig fokus på å skape liv på Møhlenpris, både gjennom kulturarrangementer, og rett og slett ved å være et sted folk kan stikke innom for en pils, en kaffe, en lunsj og en preik over bardisken, forteller Thomas.

Når det er tid for Møhlenquiz er det fullt hus. Det er en kveld hvor gjestene går sammen i lag, og kjemper om å vinne den gjeveste prisen – et polaroidbilde av vinnerne i en gullramme, plassert på toalettet i kaféen. Nabofredag, som arrangeres den siste fredagen hver måned, er en kveld hvor folk fra nabolaget møtes for å snakke, med noe godt i glasset, og bare har det hyggelig uten at det skjer noe annet på kaféen. Et annet fast arrangement er Kammerdrops. Det er en konsertserie hvor musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester spiller intime kammerkonserter på kaféen.

– Bydelsbistro er en pop-up-bistro, der gjestekokk, og DJ og skribent, Alisa Larsen, lager eksotisk verdensmat og ubestridelige klassikere i skjønn forening, til en sympatisk pris, forteller Thomas.

Med jevne mellomrom arrangeres også Humlesus, som er en populær ølsmakingsserie hos Nobel Bopel. Da kommer folk for å smake på øl og for å høre sjefen av Bergen Ølfestival, Stian Krog, som forteller om det forskjellige ølet de smaker på. Noen ganger har også Nobel Bopel besøk av Prøverommet.

– Prøverommet er en mulighet for nye artister til å holde en intimkonsert og underholde gjestene, sier Thomas.

Les mer om Prøverommet her

Det pleier også å være boklanseringer og utstillinger på kaféen. På veggene henger det både fotografier og malerier laget av kunstnere, og Thomas forteller at til og med barna på Møhlenpris Skole bidrar med sine kunstverk.

Følg Nobel Bopel på Facebook

Kommentarer

kommentarer