Lokale hemmeligheter i Berlin

0

Lei av H&M, svette prøverom, lange køer på Starbucks og irriterende turister? Vi gir deg de feteste insider-tipsene i Berlin. 

Journalist og fotograf: Karoline Wedel 

Berlin seiler raskt opp som den mest trendy storbyen i Europa. Hipsters, kunstnere, designere, vintagebutikker og hemmelige øl-huler er noen av stikkordene, og mens hvermansen svetter inn og ut av kjedebutikkene, gir vi deg de feteste insider-tipsene til hvor du egentlig bør tilbringe tiden din. 

Berlin vest mot øst 

Berlin er stort, og er delt i flere bydeler, i tillegg til å ha relativt klart skille mellom øst- og vestsiden av byen. I vest er det den vanlige luksus- og kjedebutikkshoppingen som gjelder, men dersom du ønsker fantastiske frokost- og brunch-kaféer, vintagebutikker og spennende ølhager, lønner det seg å ta turen til bydelene MittePrenzlauer Berg og Friedrichschain på østsiden. 

MAT OG DRIKKE 

I Berlin blir dagene ofte lange, og det er viktig å være god og mett. Her er de beste spisestedene for de som vil unngå turistløypen og prøve lokal mat. 

Anna Blume: Berlinere er kjent for sene, lange frokoster, og på Anna Blume i Prenzlauer Berg får du den ultimate opplevelsen. Bestill gjerne Anna Blume’s frokost for 2 eller 4 personer og bare nyt. Ta en tur i nabolaget og titt innom de små, selvstendige designerbutikkene og bruktmarkedet etterpå. 

Kollwitzplatz: Veldig lav turistfaktor og veldig høy Berliner-faktor. God stemning, god øl og god mat er stikkordene her. Gå gjerne hit på en lørdag, da er det nemlig et stort bondemarked hvor de lokale kjøper fersk fisk, kjøtt, bær og sjokolade. 

Kauf dich glücklich: Sugen på noe søtt? Da er denne lille kaféen bygget i dukkehus-stil i Oderberger Strasse stedet for deg! Hjemmelaget vafler og is med alle mulige smakskombinasjoner; dobbel sjokolade med is? Jordbær og vanilje? Bare en plain vaffel? Skal bli. 

Hakescher Markt: Her ligger det mange gode puber og restauranter. Dessverre begynner dette området å bli kjent for noen turister, men fortvil ikke: Det er fortsatt god atmosfære og mange lokale berlinere her, og spaserer du inn i Oranienburger Strasse eller Rosenthaler Strasse, finner du mange spennende restauranter. Prøv gjerne District Möt, her får du små retter inspirert av det vietnamesiske kjøkkenet i tapas-stil, eller gå til Yosoy for ekte tapas. 

Kebab: I Berlin tar nattelivet aldri slutt (mer om det senere..), men når det en gang gjør det, hører det med en kebab på veien hjem. Tyskernes svar på kebaben er Döner Kebab, servert i pitabrød, og den beste kebaben får du i en liten sjappe på hjørnet der Warschauer Strassekrysser Revealer Strasse i Friedrichschain. Undertegnende bodde like ved denne kebabsjappen en hel sommer, og kan gå god for kvaliteten. 

SHOPPING 

Maten er fortært, og du er klar til å bevege deg videre. Du er lite keen på de samme plaggene som alle hjemme har, og vil finne noe unikt. Bra for deg, for Berlin er nemlig stedet å gjøre det. 

Mauer Park: Hver søndag er det loppemarked i Mauer Park i Prenzlauer Berg. Lyst på et smykke, en veske, en vintageradio eller kanskje en sykkel(!) ingen andre har? Da er dette stedet for deg. Du finner også vinylplater, boder som selger ekte Currywurst (må prøves, Berlins ”nasjonalrett”!), vintage denim, postkort, pins og alt annet du kan forestille deg. Garantert vintagefaktor. 

Kastanienalle/Oderberger Strasse: Denne gaten sies å være den mest trendy gaten i Berlin, og det florerer av up-and-coming designers, særegne butikker og second-hand markeder. I Oderberger Strasse, som krysser Kastanienalle finner du de kuleste kaféene på rad og rekke, og de lokale som vanker her er så kule at det nesten gjør vondt i øynene. Her gjelder det å skaffe seg noe fra en av butikkene og få det på seg snarest for å passe inn. 

Münzstrasse/Neue Schönhauser Strasse: Litt mer kommersielt, men likevel noen veldig gode butikker som ligger rundt her.  Acne, Cos, & Other Stories, Monki og American Apparel for å nevne noen, i tillegg til ”Made in Berlin” som er den største vintagebutikken i Berlin. Du finner mye her som du ikke vil finne andre steder. 

UTELIV 

Etter shoppingen er det på tide å slukke tørsten med øl og drinker! Vi gir deg de feteste ølhagene, kuleste nattklubbene og de beste stedene for cocktails, natten lang. 

White Trash: Liker du alternative, lokale up-and-coming band (kun artister bosatt i Berlin får lov til å spille her!), mye øl og svære burgere? Da er White Trash, en restaurant, nattklubb og tatoveringsstudio i ett, stedet for deg. Du finner restauranten på Am Flutgraben 2, midt i mellom bydelene Kreuzberg og Friedrichschain. 

Simon-Dach Strasse: For deg som vil ha gode drinker, god stemning og lokalt folkeliv uten at det nødvendigvis blir rølp, er det lurt å ta turen til Simon-Dach Strasse. Gaten ligger sentralt i Friedrichschain og barene ligger på rekke og rad. Her er det garantert stappfullt på fredag og lørdagskvelder, og garantert langt unna turistfellene. Vær oppmerksom på at de fleste barene stenger i 02-tiden, ettersom dette er et bar/pub-sted og ikke nattklubbområde. 

Matrix: Dersom du er ute etter full raving natten lang, er det ingen vei utenom Matrix. Stedet har 7 forskjellige barer/danseområder og flere etasjer og avdelinger med forskjellig type musikk, så her er det noe for alle danseløver. Bekymret for at du må forlate åstedet kl 03? Ingen fare, nattklubbene i Berlin har ingen stengetider i helgene, de stenger når siste gjest forlater stedet! Du finner Matrix i Warschauer Strasse

Prater Garten: Den beste ølhagen i Berlin, og selvfølgelig lokalisert i det alltid så kule Kastanienalle i Prenzlauer Berg. Tyske spesialiteter både i mat og øl. På sommeren er det faktisk ikke en bedre måte å tilbringe en lang natt i Berlin enn på en god, gammeldags Bier Garten. 

Helt til slutt: Det aller feteste man kan gjøre i Berlin er rett og slett å leie seg en sykkel. Lokale berlinere foretrekker å komme seg rundt på to hjul, som er utvilsomt lettere og billigere enn taxi, U-Bahn (selv om den er et lettvint den også) og tram. Man får dessuten oppdage utrolig mye mer av alt Berlin har å by på. Også er det jo mye kulere å skli rett inn som en av de veldig mange trendy berlinerne, istedenfor en og annen svett turist på undergrunnsbanen.