Interrail betyr flotte storbyer, men rotter på hostellet, utrolige matopplevelser, for å så bli robbet på gaten etterpå, gjerne alt på en og samme dag. Det er en fantastisk opplevelse, men det gjelder å være forberedt på alt når man suser nedover togskinnene i Europa.
Av: Karoline Wedel
Foto: Lars Kristian Steen
Heldigvis har vi i redaksjonen vært ute en vinternatt før, og dermed har vi samlet sammen våre beste insider-tips du kan ta med deg når du skal ut på tur. Au Reviour!
PLANLEGG, PLANLEGG, PLANLEGG
Planlegging er alfa og omega. Mange planlegger å besøke så mange steder som mulig på kortest mulig tid, og det ender ofte med at man har så mye tidspress og stramme timeplaner at man ikke får med seg noe som helst, og haster videre til neste by. Det er selvfølgelig helt greit å ønske å besøke mange steder, som jo også er poenget med Interrail. Stikkordet er prioritering. Er det for eksempel nødvendig å besøke to ganske like byer i samme land, eller kan man besøke et naboland i stedet? Kvalitet over kvantitet er et poeng som er greit å ta med seg i planleggingen. Fokuser på et par, ulike spennende byer fremfor å gape over alle muligheter.

PAKKING
Pakking. Pakking er som en tur til tannlegen, et nødvendig onde. Lag pakkeliste, pakk det du trenger, og ta dermed vekk halvparten. Du kan alltid finne et sted å vaske klærne dine, eller eventuelt kjøpe nye dersom det er absolutt nødvendig. Og forresten, du må ikke gå med sekk. Faktisk kan sekk være ganske plagsomt og tungt. Som regel har man kun med seg bagasjen når man beveger seg fra togstasjonen til hotell, og forhåpentligvis er dette som regel korte avstander. Da er det faktisk lettere med koffert med hjul enn å ødelegge ryggen. Eller hvorfor ikke ”the best of both worlds”?. Forslag til sekk med hjul finner du her.
Hett tips: Dersom dere har mulighet, ta med sparkesykkel som dere kan feste på sekken/kofferten. Kjekt å ha hvis man må bevege seg over akkurat litt for lange avstander til å gå.
Hett tips II: Pakk med en liten sekk som kan ha med seg på dagtid. Kjekt til å ha kamera, vannflaske og lommebok i når den store sekken/resten av baggasjen ligger igjen på hostellet.
SETT AV EKSTRA TID
Mye av reisetiden går med til å bare orientere seg. Når man endelig ankommer et nytt sted, skal man finne ut hvor hostellet/hotellet er, hvor man finner mat og hvor neste tog går fra. Dermed blir det mye ”tidssvinn” man ikke regnet med. Ta derfor med ekstra tid i beregningen til å bli kjent der man er.
Fordelen med ekstra tid er også at man ikke konstant har stress hengende på seg. Det er slitsomt å føle at man med skynde seg overalt, og det kan fort gå utover humøret og motivasjonen. Ekstra tid er dermed gull for å kunne nyte turen samtidig som man opplever spennende, nye byer. Også her spiller uttrykket kvalitet fremfor kvantitet en rolle.
Les også: Lokale hemmeligheter i Berlin

BILLETTER
Med interrail-billetten (se også nyttige linker på bunnen av denne saken) kommer man ganske langt, og spesielt på lokaltog. Det som derimot kommer som en overraskelse for mange er at man på lengre togreiser, natt-tog og tog som krysser landegrenser likevel må booke plass. Det vil si at billetten er allerede betalt for via Interrail-billetten, men man må booke sete/kupe for å få plass på toget, og det koster en liten, ekstra avgift. Greit å ta med i beregningen!
Hvis man virkelig vil rekke mye, kan man spare tid og penger på å fly enkelte av rutene. Mange lavprisselskaper i Europa tilbyr billetter som koster omtrent det samme som togbilletter. Sjekk ut www.skyscanner.com for gode tilbud.

OVERNATTING
Natt-tog er utvilsomt løsningen man vinner mest på når man er på Interrail. Legg deg i Wien og stå opp i Berlin. Dermed får du unnagjort reisen mens du sover, og sparer penger overnatting. Minuset er kanskje at det er mindre komfortabelt å sove, spesielt hvis man ikke har kupé, men det er jo ikke Interrail for ingenting!
Bestill første overnatting i ny by på forhånd. Det er ikke nødvendig å bestille hver eneste natt for hele turen/oppholdet, men å bestille første natten på hvert sted gir en trygghet og mye mer ro. Da har man litt tid på å finne seg til rette, og eventuelt bytte hostel/hotell dersom man ikke trives. Tips: Hvis man reiser fire eller seks personer sammen kan man ofte få rimelige rom med køyesenger, som er billigere enn sovesaler.
Unngå telt og camping ettersom plasser for dette sjeldent ligger på sentrale steder.
Hett tips: Lei av å reise? Spander en natt på et fint hotell for å lade batteriene, samle ny giv og mot, og løfte humøret til en sliten reisegruppe. Det er verdt det, tro oss.

HVILKEN TYPE TUR ER DU PÅ?
For spare gruppen for tid, stress, penger, energi og dårlig stemning, er det lurt å på forhånd bestemme seg for hvilken type reise man er på i hver by. Det skal godt gjøres å klare matopplevelser, shopping, severdigheter, museum, kultur og kaféliv, og raving hele natten i hver eneste by, og samtidig holde kontroll på budsjettet. Bestem derfor på forhånd at for eksempel Barcelona dedikeres til strand og slaraffenliv med et lavt budsjett, Berlin dedikeres til å henge rundt på dagen og feste vilt hele natten, mens Paris dedikeres til flott kunst og enda flottere severdigheter med et litt høyere budsjett. På den måten har man alltid noe nytt å glede seg til i hver by samtidig som man ikke trenger å bli helt svett av å tenke på ”hvordan rekker vi Louvre, Versailles, makroner, mat, skating i parken, shopping, middag og musikal, og raving i dag??”.

MAT
Matopplevelsen kommer virkelig til å rangere fra minussiden til langt over 10 på skalaen. Spør gjerne på hostellet eller hotellet etter tips, de lokale vet som regel hva som er trygt, bra (unngå feriemage!), og billig, og det er ofte slik du får de beste opplevelsen med lokal mat.
Og forresten, prioriter mat. Lavt blodsukker bidrar til dårlig stemning, sure miner og dårlig motivasjon. Unngå å utsette matpauser. Det blir mange, lange dager på tur og det er viktig å få i seg ordentlig næring. Og dersom det er bare et måltid dere er villig til å sette av ekstra tid/penger på, velg frokostmåltidet. Det setter et godt grunnlag for resten av dagen. We would know.
GENERELLE REISERÅD
– Det er lov å ta pause som turist en dag.
– Flere båtreiser/ferger gir rabatt/avslag dersom man reiser med Interrail-billetten (For eksempel Barcelona-Roma).
– Det er lurt å reise med likesinnede, dersom en vil på Louvre, en vil i skatepark og en vil spare energien til uteliv, kan det fort bli klein stemning på tur hvis det gjentar seg i by etter by.
– Planlegg hvor mye penger du trenger, og så dobler du det.
ANBEFALINGER
Vi i Utetrend-redaksjonen har selvfølgelig samlet våre Interrail-favoritter og her er byene du bør besøke:
– Amsterdam
– Berlin
– Paris
– Barcelona
GOD TUR!