Utetrend – De Presno – Dragana Kulovic_4

BERGENS NYE STJERNE-STEMME

Bergen har igjen satt seg på verdenskartet innenfor musikk. Den nye bergenske stjernen Bjarte De Presno Borthen (18) er et fortsatt ukjent navn for mange – men dette vil snart endre seg. Etter at ”Forever” ble lansert, har flere internasjonale plateselskaper vist stor interesse.

Av: Marielle Eikås
Foto: Dragana Kulovic

Drømmen til Bjarte er å kunne leve av musikken. Hans andre drøm er at han én gang skal få servert røde druer av en fremmed på scenen. Hvorfor? Han elsker røde druer.

BJARTE

I Skostredet treffer jeg Bjarte. Han har rødt hår, fregner og et smittende godt humør. Stemmen er mørk. Han har allerede vært i studio, og øver hardt mot den Elleville Festen.

– Jeg kommer akkurat fra London, og har vært i mange møter. Dette har vært for å promotere den Elleville Festen, og å få både plateselskaper og publishere til og komme og høre på oss. Det ble også litt tid til øl, forteller Bjarte.

Utetrend - De Presno - Dragana Kulovic_13

Bjarte er akkurat ferdig med sine tre år på videregående – nå satser han alt på musikken.

DE PRESNO

Navnet De Presno stammer fra Spania, og betyr ”Fra Presno”. Grunnen til at man ikke kan skimte spesielle spanske trekk hos Bjarte, er fordi han bare er rundt syv prosent spansk.

– Min tipp-tipp-tipp oldefar seilte inn til Bergen med skip, han ble sjøsyk om bord og måtte bli værende mens skipet fortsatte nordover. Mest sannsynlig forliste skipet, for de kom aldri tilbake for å hente ham. Dermed ble han i Bergen, og på den måten ble familien til videre.

Utetrend - De Presno - Dragana Kulovic_9 (1)

Navnet dePresno kommer av Bjartes eget etternavn og stammer fra tipp-tipp-tipp oldefarens emigrering fra Spania til Norge.

STARTEN PÅ EN KARRIERE

Tidligere hadde Bjarte ingen ambisjoner om å bli musiker, derfor ble musikken holdt hemmelig på gutterommet. Med unntak av noen fremførelser på skoleavslutninger. Det hele startet for to år tilbake i Lydriket, hvor Bjarte ble oppdaget.

– For to år siden fikk jeg en julegave av min bror. Gaven var å få spille inn en sang i studio. Det gikk sikkert to måneder før jeg gjennomførte det. I studio møtte jeg Geir Luedy. Han er egentlig ikke produsent lenger, og var litt sur for at han måtte ta på seg oppgaven. Men det hele gikk veldig fint, og han sa vi måtte holde kontakten. Det var veldig skummelt, og jeg trodde ikke helt på det.

Deretter teamet Bjarte seg opp med Askjell Solstrand som er produsent. Sammen komponerer de både tekst og produksjon.

– Vi har veldig ulik musikksmak, men sammen kommer vi til en enighet. Vi kan sitte hver for oss og skrive og produsere, og når vi møtes inkorporerer vi det sammen. Vi skriver gjerne på en gammel måte, mens produksjonen er mer moderne. Det er mange forskjellige elementer i musikken som elektronika, pop, og folk. Jeg er gjerne litt mer folk, mens Askjell kanskje er mer rock.

FOREVER

22. mai slapp dePresno sin første singel ”Forever”. Den forteller en historie, og en oppfordring – gjør det.

-”Forever” jobbet vi med i rundt to måneder. Vi hadde en halvferdig sound, og vi var litt på leting etter hvem vi var. Tilslutt kom vi frem til en ”common ground”. Sangen skal være en oppfordring til at man bare skal gjøre det, og ikke la noen stoppe deg.

HØR FOREVER PÅ SOUNDCLOUD

Utetrend - De Presno - Dragana Kulovic_5

Bjartes sang ”Forever” har snart 16.000 plays på Soundcloud.

TIDEN FREMOVER

I år vant dePresno Eggstock-festivalen blant 24 band som var påmeldt. I tillegg vant han også den Elleville Festen – prisen, samt Phonofestivalen – prisen.

– Det var helt surrealistisk at vi vant. Vi hadde bare øvet i en uke før festivalen, og så vant vi! På nachet fikk vi spille et langt sett, og fikk vise folk hva vi hadde jobbet med. Under konserten fikk vi også ”puppe-flash”, noe som gjorde at jeg måtte le under fremførelsen – men vel verdt det!

Det neste på listen blir den Elleville Festen, og deretter By:Larm.

– Jeg gleder meg til den Elleville Festen – alle kjenner alle. Dette blir min største konsert hittil. Jeg gleder meg spesielt til å høre Megaphonic Thrift og Hester V 75.

EN HELT ELLEVILL FEST NUMMER SYV

Utetrend - De Presno - Dragana Kulovic_11

19. september spiller Bjarte sin største konsert hittil – da spiller han på den Elleville Festen.

Hvor ser du deg selv om et år? 

– Forhåpentligvis fortsetter jeg og lage musikk, øver og spiller inn nye låter. Jeg ønsker og leve av musikken.

Til høsten forteller Bjarte at de mest sannsynlig slipper en ny sang – vi kan ikke gjøre annet enn å glede oss!

Kommentarer

kommentarer