prosjekt-tegning-1

JULEBORDTYPER – MED EN LITEN KLYPE SALT

Da er den her igjen: julebordsesongen! Du har kanskje hørt historiene, eller følt det selv på kroppen. Om du ikke aner hva du har i vente, har vi her prøvd å definere noen av de typiske gjengangerne du kan støte på under årets største kalas.

Av: Victoria Kristiansen
Illustrasjoner: Thea Kristín Halsnes Johannessen

DIN NYE BESTEVENN

Hun har brukt hele dagen foran speilet, og kondomkjolen ser like flott ut på henne som på Pia Haraldsen. Krølltangen og hårsprayen har vært flittig brukt, og hennes 12 Smirnoff ICE forsvinner raskt. Det er nå hun skal bli din beste venn. Historiene om ekser og dårlige venner får du servert ned til den minste detalj. Det er i dette øyeblikket hun blir ekstra engasjert, og litt av håret tar fyr i telysene på bordet. Etter å ha fulgt henne på toalettet, blir dere enige om å møtes dagen etterpå. Men du kommer nok aldri til å snakke med henne igjen.. Før neste julebord, så klart.

JULEBORDVETERANEN

prosjekt-tegning-4
Til daglig er det sjelden du ser ham. I lavsesongene oppholder han seg rundt i gangene eller inne på vaktmesterkontoret sitt. Men når julebordinvitasjonene sendes ut, stiger han frem i lyset. Han har jobbet i bedriften i 50 år, og har i tillegg vært med på 50 julebord. Dette er noe han kan, og han er best i gamet.

FRU RØDVIN

prosjekt-tegning-5
Damen i 40-50 årene er godt etablert og kommer aldri til å forlate denne jobben. Hun er skilt med tre barn som nå har flyttet hjemmefra. Dette er tiden på året hvor hun skal skinne. Kjolen er elegant og utfordrende, men sitter som støpt. Rødvinstennene er kronen på verket, og latteren sitter høyt og løst. Er du en yngre, småkjekk type, er det stor sjanse for at hun har et ekstra godt øye til deg. Hun er veldig glad i å fortelle alle om hennes tidligere mann, og fraråder gjerne folk fra å gå i samme felle.

MR. MIDTLIVSKRISE

prosjekt-tegning-2
Han er for mange kjent som en av sjefene. Han melder seg på Birken hvert år, og sykler til jobb så ofte han kan. Til anledningen har han gått til innkjøp av en svindyr skjorte og dress, og er ikke redd for å vifte med lønnsslippen. Du skal ikke se bort ifra at det kommer en eller to improviserte taler fra denne personen – er du i tillegg uheldig, starter han også allsang 16 ganger i løpet av kvelden. Om du er på toalettet eller ute for å trekke frisk luft, må du ikke være redd for å gå glipp av det han har å si – Mr. Midtlivskrise er alltid den mest høylytte i lokalet.

HISTORIKEREN

Dette er personen du alltid sier hei til i gangene, men som du aldri egentlig snakker med. Under julebordet er dette en du bør holde deg i nærheten av. Han har alltid mange gode historier på lur, og er en kulturell og historisk gave til laget. Mørkt øl og god, gammel pipe er hans to favoritter. Han sitter bakoverlent i stolen med bena i kryss og observerer julebordkaoset som utspiller seg foran ham.

BRUSBRISEN

prosjekt-tegning-3
Denne jenta ønsker ikke å innta en dråpe alkohol. Hun er sta som en geit, vanskelig å få i snakk og alle på kontoret synes egentlig hun er litt skummel. Fulle og brautende mennesker er noe av det mest slitsomme hun vet, men hun føler allikevel en plikt til å stille opp. Så fort maten er spist og årets kåringer er delt ut, henter hun jakken og sniker seg lydløst ut.

DRITARITA

prosjekt-tegning-1
Det finnes en versjon av denne karen(eller jenta) på ethvert julebord. Den ellers kreative og hyggelige kollegaen er et godt bidrag til arbeidsplassen, men på julebordet skjer det noe. Studenten går først målrettet mot baren og bestiller seg fire øl for å bruke minst mulig tid på kø, men kortet blir mest sannsynlig avvist. Derfor ender han opp med å snylte litt alkohol av alle andre, og drikker seg selv under bordet. Utover kvelden mister han mesteparten av sine sosiale antenner og søler alkohol på både seg selv og tre andre kolleger. Etter å ha knust brillene til sjefen, stjålet drikke i baren og tent på en duk, blir han eskortert ut av vaktene. Eller så sovner han inne på toalettet. Dritarita kan gå begge veier.

 


Interessert i mer?

LIK oss på Facebook og bli oppdatert med spennende artikler og annet fra Bergen og omegn.

Kommentarer

kommentarer