img_9562

Jyb – din vei til drømmejobben!

«Jobbmarkedet styres av en generasjon som fremdeles kaller CV for curriculum vitae. Ingen har gjort noe innovativt der enda og det har inspirert oss. Bare se på Uber og Airbnb, som snudde sine bransjer på hodet. Det er her Jyb kommer inn.»

//annonsørinnhold: Susann Hellesnes/ SKOG

Det var på denne tiden i fjor at tobarnsfaren, Dan Mario Røian (27) fikk en idé som kan vise seg å revolusjonere jobbmarkedet. Ideen var gratisappen «Jyb». En markedsplass for passive og aktive jobbsøkere. 

– Som nysingel ble jeg anbefalt å prøve Tinder. Med teknologien i appen koblet jeg raskt ideen om at personer kunne sveipe mellom bedrifter og stillinger. Jeg sendte så melding til en av partnerne og salgsdirektør i Grønn Jobb, Joachim, for å høre hva han tenkte. Det tok ikke lange stunden før det var ti stykker med oss på workshop for å undersøke hele verdensmarkedet, forteller Dan Mario.

Med sin «sveip og match»-teknologi med integrert chattefunksjon kan relasjons-appen minne om semi-romantiske «Tinder». Der du tidligere investerte unødvendig tid på matcher med en «halvgod femmer», kan du nå «speeddate» drømmebedriften. Sett at interessen er gjensidig.

  Vi har et marked som ikke eksiterer enda. Vi gir også personer som er i jobb muligheten til å se hvilken bedrifter som er interessert i deres kvaliteter. I tillegg gir vi bedrifter muligheten til å finne personer de tidligere ikke har sett, fordi de ikke har vært på jobbjakt eller er arbeidsledige, mener Dan Mario.

«23-ÅRIG SMÅBARNSPAPPA MED MILLIONBEDRIFT»?

For Dan Mario og hans partner, Joachim Gustavsen (24) var interessen gjensidig, men i motsetning til dagens situasjon, satt de den  gang på hver sin side av bordet. I 2013 fikk nemlig Joachim øye på en lokal stillingsannonse på Facebook. Det var Dan Marios HMS-bedrift, Grønn Jobb som etterlyste nye selgere.

– Jeg jobbet på Rema 1000, men fikk ikke jobbe der etter sommeren og trengte dermed en ny jobb. Det var tilfeldig at jeg så en stillingsannonse på Facebook fra Grønn Jobb. Da jeg søkte de opp på Google og så en artikkel som het «23-årig småbarnspappa med millionbedrift» tenkte jeg at dette var vanvittig kult. Så ble jeg ansatt av han karen her, da. På intervjuet, sier Joachim og ser bort på partneren.

– Også ansatte jeg deg der og da, ler Dan Mario.

Gasellebedriften, som driver med utvikling og salg av HMS-systemer, startet Dan Mario bare 19 år gammel.

– Jeg startet faktisk på kokkeskole, men droppet ut, for det var ikke så kult å bli kokk likevel. Videre startet jeg som selger og lyktes veldig med det. Det motiverte meg til  å starte min første bedrift, som var Grønn Jobb, i 2009. Folk synes BI er dyrt, men prøv å bli grunder. Det er dyr skole det!

Grønn Jobb har i dag fire avdelinger på Østlandet, over 60 ansatte og omsatte i fjor for 25 millioner. Per dags dato er duoen ansatt i både Jyb og Grønn Jobb. Sistnevnte gir en flytende kontantstrøm som Jyb-appen livnærer seg på.

SLIK TENKER ARBEIDSGIVER

Selve appen, som lastes ned gratis på smarttelefon, har allerede fungert godt i tråd med målet; å gjøre rekrutteringsprosessen og kontakten enklere og mer kostnadseffektiv for bedriftene, men særskilt å gjøre det enklere for personer å oppnå kontakt med arbeidsgivere.

Jyb i et nøtteskall er at en match ikke nødvendigvis gir en ansettelse, men til gjengjeld får du en relasjon. Man får muligheten til å starte en dialog, som kan lede til muligheter nå og i fremtiden.

– Donald Trump er et levende eksempel på at du kan søke på den jobben du trodde du ikke var kapabel til å få. Nettopp det kan du gjøre med Jyb, ler Dan-Mario.

 Det er lagt inn kun essensiell, men nøye overveid informasjon i appen. Den intensive workshopen gikk nettopp ut på å kartlegge hva en arbeidsgiver ser etter i den moderne kandidaten.

– Arbeidsgiver vil jo vite mer om hva du kan gjøre for ham i fremtiden, enn hva du har gjort for andre i fortiden. Hvis du ikke kan være i nærheten av å leve opp til tidligere meritter, så er du jo ubrukelig for den nye arbeidsgiveren også, legger Dan Mario til.

Det er tydelig at Dan Mario har utviklet appen han selv skulle ønske han hadde i en rekrutteringsprosess.

– Vi har ikke noe faglig eller teknisk erfaring utenom at han gutten som sitter ved siden av meg her, har ansatt over 200-300 selgere oppigjennom sin tid. Derfor er tilbakemeldinger viktig for oss. Vi har tatt ordrett det folk har ønsket seg og puttet inn i appen. Derfor tror jeg vi vil bli en app som revolusjonerer jobbmarkedet. Dessuten sitter Dan Mario med et hode som selv rekrutterer og vil ha det enkelt, forklarer Joachim.

– Man kan jo si det på den måten, ja, ler Dan Mario.

img_9582– BLIR SØKT OPP I SOSIALE MEDIER UANSETT

Guttene selv har vært forsiktige med å kommunisere at de er Tinder for jobbmarkedet.

– Det er jo ikke stuerent å snakke om Tinder i jobbsammenheng, men konseptet med Tinder er jo at det fjerner barrierer for å få kontakt med personer du ellers ikke ville fått.

Hva kan «Jyb» gi bergenserne?

– Vi vil tro at i et studentmiljø som i Bergen, er Jyb veldig proaktivt. Vi la planen litt mot studenter, fordi vi kan se for oss at det er en genial løsning for folk som har mye å gjøre. Om man ikke ser etter jobb her og nå, så vet vi jo at de sikkert har et ønske om å få en god jobb når de først står med vitnemålet i hånden. Derfor tenker vi at å skaffe kontakter i næringslivet kan være veldig smart, sier guttene samstemt.

– Og som arbeidsgiver har du et bilde av personen, men det har vi faktisk blitt litt slaktet på, avslører Joachim.

– Verden blir sånn, så det er bedre å bare tilpasse seg utviklingen. Hvis du ikke har bilde på CV-en blir du søkt opp på sosiale medier uansett, så litt av tanken er å lære å bruke bilder og tilpasse dem inn i riktige formater. Man klarer ikke endre hvordan verden blir, kontrer Dan Mario.

SVEIP DEG TIL DIN NESTE JOBB

 Sjansen er stor for at du sender 50 søknader eller mer i en intensiv søknadsperiode. Og selvtilliten? Den synker trolig i takt med hvert avslag du får. Da å dra på jobbjakt, med hodet hevet og selvtilliten i behold kan vise seg å være vanskelig. Denne problemstillingen har duoen hatt i tankene fra de begynte å utvikle appen.

– Du rekker å sveipe over veldig mange, og henger deg ikke opp i de du ikke får, men matchene du faktisk får. Det krever minimalt med innsats å bruke appen, sier Joachim.

-Dessuten er passive jobbsøkere vel så interessante for bedrifter. Det er Finn.no som har 90 prosent av stillingsmarkedet, men igjen utgjør stillingsmarkedet kun 10 prosent av det totale markedet, mener Jyb.

Jyb ønsker å nå ut til de resterende 90.

– De som søker på en stillingsannonse er de som står uten jobb eller er misfornøyd med der de jobber. Disse utgjør en liten del av markedet, mens jeg for min del er ute etter de som er dyktige i de jobbene de allerede har. Jyb- idéen bygger på dette, å kunne gå inn på en app og begynne å sveipe og skape kontakt med de du har lyst til.

img_9575

Jyb har et samarbeid med Studentunionen for Høyskolen Krisitania. Her delte guttene ut hotellopphold og flybiletter til ivrige bergensstudenter.

– DE ER UNGE OG INNOVATIVE

 Dennis Stokseth, styreleder i det skandinaviske renholdsfirmaet, Freska, ser mange fordeler med å ha tatt appen i bruk.

– Vi er et rasktvoksende selskap og vi er begge unge og innovative. Det å få krefter til salg og markedsføring er veldig viktig for oss. Man må finne sultne folk og de riktige folkene. Med Jyb får man en uformell prat. Min erfaring er nemlig at man alltid ser etter mer enn det man har utlyst i annonsen.

Tid er penger og om man klarer å kutte ned på 50 prosent av intervjuene, men fortsatt får fanget gullfuglen har man spart nettopp tid – og penger.

– Man vil slippe å bruke tid på folk som egentlig ikke burde vært på et jobbintervju. Det vil gjøre at ting blir effektivisert, spesielt om vi klarer å kutte ned på både antall intervju og kostnader. Det opplever vi at vi gjør ved å bruke Jyb!

______________________________________________________________

Så, hvor var denne appen da vi søkte jobb, egentlig? Den var ikke laget enda. Nå er den det. Last ned appen du også! 

img_9565

Kommentarer

kommentarer