skostredet-1050×491

NYTT LIV I SKOSTREDET

Den sjarmerende lille gaten utenfor turistløypen i Bergen utvider seg stadig. Nye butikker popper opp, iskrembutikker åpner og kulturtilbudet i den fargerike gaten øker stadig.  

Av: Victoria Kristiansen
Foto: Victoria Kristiansen og Borys Komander

Skostredet er gaten med musikk, liv og røre. Den er for mange kjent som en av Bergens perler med små sjarmerende nisjebedrifter. I gaten kan du finne blant annet caféer, restauranter og en iskrembutikk. Men gaten har ikke alltid vært den vi kjenner den igjen som i dag.

I følge DinGate, har skostredet fått navnet etter de tyske skomakerne som bodde og arbeidet der. På det meste huset gaten 36 skomakerboder og tidligere har gaten bydd på mange interessante butikker og mennesker. Bant annet sier ryktene at Christian II sin elskerinne hadde bolig i gaten, og bygget som den dag i dag huser Ovenpå, var tidligere lokalene til Bergens første klesbedrift. Men i dag er situasjonen en litt annen.

skostredet2

TAR VARE PÅ HVERANDRE

Linda Herlofsen har hatt bruktbutikk i Skostredet siden 2004 og er en av få butikker som driver med secondhand i byen og trives veldig godt med det.

– Jeg liker meg veldig godt i denne gaten, det er en meget god atmosfære og det er veldig snille naboer. Av og til tar jeg en kopp kaffe med de over gaten, det gjør det hele til en petit og sosial arbeidsplass.

linda-h

En av de som nylig har åpnet i skostredet er Shefah. Hun driver iskrembutikken Hallaisen og beskriver gaten som hyggelig og inkluderende. Hallaisen lager hjemmelaget iskrem basert på vestnorske råvarer.

hallaisen

– Det er kjempespennende å være med på å gi Skostredet liv og videreføre tradisjoner, smiler en blid Sjefah.

Tiljamid er også en av de nyere butikkene i gaten. Butikken som selger barneklær tenker også på å holde arbeidet bærekraftig. Mari Beate Bjørke som jobber i butikken forteller at skostredet er en koselig arbeidsplass.

tiljamid

– Vi samarbeider godt! Spesielt på sommeren, da ser vi om det er noe gøy vi kan finne på sammen ute i gaten, sier Mari.

Men det ikke bare mat og klær du kan finne i Skostredet. King Fisher er et beskjedent lite tattoveringsstudio som er litt gjemt bak barene. Butikken er drevet av amerikanere med god erfaring og lidenskap for kroppskunst. Stedet blir også omtalt av forbipasserende som Bergens beste tatoveringsartister.

tattoo

Om du er småsulten kan Folk og Røvere servere deg god og enkel mat og noe å drikke. Mens Roll & Rock kan friste med store hamburgere på menyen.

Østre Skostredet kan by på et litt mer kulturelt utvalg. Her finner du blant annet Litteraturhuset, som holder foredrag og legger opp til samtaler om forskjellige, interessante tema. Programmet kan du lese her. Like ved siden av Litteraturhuset ligger kulturhuset Østre, huset for lydkunst og musikk, som også gjøres om til et utested i helgene. Hvilke opplegg som skjer i nærmeste fremtid kan du se her.

MYE SPENNENDE I VENTE

Selv om mange av butikkene ser tomme ut i dag, lover de forskjellige butikkeierne at noe nytt og spennende er på vei. Blant annet skal de gamle lokalene til T. Michael pusses opp og bli til en italiensk restaurant. Samtidig som den gastrobaren, Dwell, også får lokaler i nærheten.

skostredet

folk-og-rovere


Interessert i mer?

LIK oss på Facebook og bli oppdatert med spennende artikler og annet fra Bergen og omegn.

Kommentarer

kommentarer