img_4644-kopi

#ATTITUDEBERGENSEREN

Hun synes «fis» er vittig og finner sinnemestring i å dele videoer på nett. Likevel er hun ikke klovnen som sitter og griner på bakrommet når masken går av.

Av: Susann Hellesnes

Maria Stavang (21) har inntatt plassen på videobloggtronen og der trives hun veldig godt.

Så godt at 21-åringen fra Loddefjord ukentlig byr på videosnutter av seg selv, hvor hun snakker rundt dagligdagse tema med humor som virkemiddel. Ofte sniker hun også inn litt samfunnsproblematikk for å imøtekomme behovene til sine unge følgere.

Men det stopper ikke der. I april i år stakk hun av med seieren i «Er du vittig 2016». Hun har stått på scenen på Latter og er allerede en rutinert standupkomiker, i tillegg til å være videobloggdronning og en selvutnevnt klisje.

– Eg e en jævla klisje. Taco er min favoritt. Santa-Maria, du vet..

Hun er kav bergenser, noe hun spiller på i videoene.

– Ja, stilen min er på en måte blitt å øke energinivået og skarre ekstra på «r»-ene. Få på den ekstra bergenske attituden på en måte.

Og så ble Piateed til? Kan du forklare det navnet, he-he?

  Se om du henger med nå! Piatid er et kallenavn fra pappa. Og ja, det staves egentlig med «i», men jeg glemte passordet på Gmailen, så jeg måtte skifte navnet på Facebook. Men ja, Maria rimer på Pia og «tid» er noe min far legger bak alle ord. Er du brisentid? Er du sultentid? Skikkelig dårlig pappahumor.

 Så, hvordan startet du med humor på nett?

– Det hele startet hos en venninne i 2013. Da var YouTube allerede ganske etablert i USA. Jeg satt å så på og bare «euæææe jeg også vil». Jobbet i barnehage egentlig, men etter jeg fikk første lønningen der brukte jeg hele på kamera og MacBook. Så begynte jeg å redigere, men jeg sa ingenting til noen. Holdt kjeft i sånn tre måneder. Det var faktisk en venn som fant det på nettet og bare «er dette deg»? Også ville hun dele det da..

Hadde du andre hobbyer før det?

– Jeg gjør egentlig ikke så mye annet enn dette. Hvis jeg har fritid er det fortsatt dette jeg gjør. Men skriving må vel bli favoritthobbyen min. Skrive sketsjer, tekster og sånn, men jeg har vel egentlig ikke noe kul hobby utenom det. Siktet du til noe annet?

Tenkte på fritidsaktiviteter i barndommen, sånn før du startet med dette?

– Nei, denne kroppen her har vært i veldig lite bevegelse. Jeg gikk på svømming, men så tok jeg på meg en kjole en gang, før jeg skulle på ball. La merke til at jeg hadde fått sykt breie skuldre, egentlig den crossfitkroppen alle er ute etter i dag, men så var jeg full i hormoner den gang og tenkte «i’m gonna stop this, skjer ikkje at jeg forsetter med dette svømmegreiene». Jeg angrer masse på det i dag da.

 Ser den, he-he. Får du mange stygge kommentarer?

 – Jeg har aldri fått en overwhelming kommentar hvor jeg har vondt i meg etterpå. Jeg venter fortsatt på den, vi bor jo i Norge.

Men du, jeg må bare få avkreftet en myte. Bruker du humor for å kompensere for noe?

– Om jeg egentlig er deprimert? He-he.  Svaret er nei, men det er en veldig deilig måte å utrykke seg på, i hvert fall sinnemessig. Jeg reagerer jo på noen bloggere som legger ut ting og tenker på de stakkars, unge jentene som tror det er sånn ting skal være. Da har jeg valget om å være sint inni meg, eller fyre det ut i en video.

Du jo tar opp en del engasjerende og viktige tema?

– Jeg sniker inn litt samfunnsproblematikk i videoene og har nok blitt mer samfunnsengasjert, ja. Synes for eksempel slutshaming ikke er en OK ting å gjøre. Så lager jeg en video av det, og så synes kanskje folk det er en litt morsommere måte å få det med seg budskapet på, da.

 Skulle du ønske vi brukte humor mer aktivt i samfunnet?

– Jeg merker at hvis jeg sier noe vulgært, så tenker folk «jeg kan ikke le av dette, hva tenker de rundt meg?». Folkesykdommen er jo at vi nordmenn er veldig flinke på å ta oss nær på vegne av andre. Dag Sørås hadde blant annet holdt Utøya-vitser for folk som hadde overlevd Utøya – og de elsket det. Men da han gjorde det samme på en annen scene hadde folk reagert kraftig. Sendt han meldinger etterpå og sånn.

 Føler du et press på å alltid være morsom? Er du klovnen i vennegjengen?

–  Når jeg treffer nye folk. Da tenker jeg ofte at nå må jeg gi et godt inntrykk, kanskje jeg skal prøve å være litt morsom nå, he-he.

Finnes det noe du blir flau av å snakke om?

– Jeg blir aldri flau, og det føler jeg er en god egenskap å ha. Men jeg hører ofte den der «jeg skjønner ikke at du tør».

Du har ganske unge følgere?

– Ja, jeg begynner å merke det. Jeg lagde blant annet en video for Topp Magasinet og fikk tildelt målgruppen: Jenter 16 år. Videoen handlet om kroppshår og det er en typisk video jeg ikke ville lagt ut i min egen kanal, men jeg tilpasser ikke min måte å snakke på fordi om, selv om de er ung.

Men disse videoene, er det førsteopptak vi får se eller?

  Jeg har kanskje én setning jeg sier fem ganger, og så klipper jeg det til. Jeg har aldri klart å si en hel video i monologform. En tominutters video er 20 minutters innspillingstid.

Hvilken følelser går igjennom kroppen din når du står på standupscenen og hele salen blir stille fordi ingen ler av vitsen din?

 – Du vet når du klipper ned neglen litt for langt? Verre enn det. Det kalles å bombe. Publikum ler ikke, men de på bakrommet holder på å le seg ihjel.

Hva er ditt favoritttema å vitse om da?

– Jeg synes fis er morsomt. Det er enkel humor. De mest absurde videoene er for eksempel de som er gøyest å lage. Jeg har jo veldig random humor og vil egentlig se hvor langt jeg kan strekke den strikken. Men standupkomikere sier at man kan kødde med alt, så lenge man gjør det bra.

Finnes det dager der du ikke føler deg så morsom?

  Ja herregud! Jeg har stoppet innspillinger midtveis fordi jeg merker at det jeg leverer den dagen blir jævla dårlig, fordi jeg har en dårlig dag.

Og planen videre?

 – Det er å leve av det her.

Kommentarer

kommentarer