OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silja Sol tar et steg mot elektronisk pop

Bergenseren Silja Sol Dyngeland har nylig sluppet albumet «Ni Liv». Platen tar deg med i drømmer, fiksjon og evighet.

Arbeidet med albumet startet da gitaristen i bandet til Silja, Fredrik Vogsborg spurte henne om hun ville høre på noen instrumentale skisser han hadde liggende.

– Det var umiddelbart noe som traff meg, og jeg likte veldig godt det jeg hørte.

Skrivingen begynte med en gang og gitaristen sendte flere skisser. Plutselig hadde hun flere forslag på melodi og tekst, slik at de kunne gjøre låtene ferdige sammen. I studio ute på Verftet (i kjelleren på Lydriket) arbeidet de sammen med albumet.

– Det er en ny måte å jobbe på for meg, jeg har alltid begynt alene med gitar og vokal tidligere. Deretter har jeg gått i studio med produsenten på de to første platene mine, Kato Ådland, og liksom kledd på låtene sammen med han. Nå har Fredrik Vogsborg vært produsent på ”Ni Liv” og så har sounden fått en ny retning. Det er spennende.

Den nye platen er mer elektronisk enn de tidligere. Det er mye av de samme temaene og tankene, bare tatt et steg inn i en ny sjanger.

– Jeg føler ikke at forskjellen er så stor, men det er en annen måte å jobbe på. Litt befriende på en måte, når man har utgangspunkter å jobbe ut ifra.  Jeg syns vi kom godt ut med samarbeidet.

Artisten beskriver sjangeren som elektronisk pop. Hun er ikke så opptatt av at alt skal være glattpolert og fint. Det skal ligge noe der og gnisse litt av og til.

– Vokalen er kanskje ikke så veldig fremtredende på selve produksjonen. Den skal være en del av musikken, og en stemning som gjør at den flyter inn i bølgen av det elektroniske.

Inspirasjon

Silja forteller at hun ofte leter etter rare ord, og at de kan starte noe i henne. Inspirasjon kan hun hente fra en konkret følelse hun ikke helt vet hvordan hun skal beskrive. De gjør til at hun leter etter de riktige ordene, og en historie basert på det.

Hun har alltid vært glad i eventyr og natur. Noe av inspirasjonen hennes er hentet derfra. Artisten synes også det er gøy når andre sier noe rart, eller noe hun ikke kan forstå. Gjerne noe som ikke er basert på samtaleemnet, men som plutselig kommer inn som en innskytning ut av det blå.

– Jeg tar ofte notater på mobilen hvis jeg selv sier noe rart som jeg biter meg fast i. For eksempel tittelen på sangen «Semmenemme». Det er et ord jeg selv har funnet på. Det betyr tull/fjas og sangen handler om kommunikasjon.

Været, mennesker og hennes egne tanker er også på listen av ting Silja inspireres av. Hun ønsker at låtene skal være en viss stemning som setter igang tankeprosessen til lytteren.

– Jeg vil at de som hører på skal føle egne ting. Tekstene mine er kanskje ikke så veldig tydelige, selv om de er veldig muntlige, og kan virke litt enkle i første gjennomlytt. Budskapet kan være litt tvetydig i helheten. Det er fordi jeg vil at folk skal føle og høre, bruke egne erfaringer å basere det på. Jeg er ikke så glad i å alltid fortelle folk hva de skal tenke og føle. Det er gøyere at folk finner sine egne ting og tør å oppleve når de hører på musikk.

Låtene handler mye om tid, det å føle seg litt utenfor, og det å føle seg ensom. Noe kjærlighetstema kan du også finne i låtene, men det er ikke det som er mest tydelig. Mer hverdagslige finurlige observasjoner som inspirerer artisten som hun har lyst til å dele.

– Jeg er opptatt av å ikke lage noe som allerede finnes. Jeg prøver å finne min egen måte å fortelle ting på, og mine egne små historier. Selvfølgelig er det vanskelig å gjøre det i en tid der alt blir gjort, men jeg prøver å finne meg en egen stemme i all lyden.

Fremtiden

 Festivalsommeren er like rundt hjørnet, og Silja skal opptre blant annet på Bergenfest og Øya. Hun er også bandmedlem i Aurora.

 – Jeg skal spille en del konserter, og la platen leve litt dette året. Så skal jeg jobbe med nytt materiale. Det hadde vært gøy å jobbet med en kvinnelig produsent også!

 Hør albumet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer