Skjermbilde 2017-04-25 kl. 14.33.18

Eventyrlig debutsingel fra nytt Fyllingsdalen-talent

26 april slipper produsentduoen Kjærleik debutsingelen til norsk-chilenske Moira. «Memories» er en låt med et drømmende uttrykk, inspirert av blant annet fantasybøker, anime, og magisk skogsnatur.

Av: Maria Sung Ae Lervik
Foto:Maren Saxe

 Låten er produsert av Kjærleik. Samarbeidet har resultert i et energisk og drømmende elektropop-landskap, med et organisk uttrykk.

Den 19 år gamle jenten fra Fyllingsdalen, har i tillegg til en 10 års erfaring fra Bergen kulturskole, som et av skolens talenter, deltatt på en rekke kurs. Blant disse kunne hun nevne Vestnorsk sangsenter og Bergen rytmiske sangsenter. Gjennom AKKS opptrådte Moira for første gang, som sjuendeklassing på Garage. Hun beskriver førstegangsopplevelsen med ordene «panikk» og «frihetsfølelse».

 Hvordan var det å jobbe med gutta i Kjærleik?

– Det har vært veldig lett og veldig komfortabelt, samtidig som de vet hvordan de skal veilede meg, og sende meg velfortjente strenge blikk innimellom. Jeg har en tendens til å spore av. Det er første gangen jeg har fått lov å jobbe i et profesjonelt studio, noe som fortsatt føles litt uvirkelig og skummelt. Ikke minst, er det rart å høre min egen stemme på opptak.

 Hvor får du inspirasjon fra?

– Jeg synes blant annet at naturen er fascinerende. Da jeg var liten pleide jeg og mamma og ta med en termos ut i skogen, og så satt vi der, mens hun leste for meg. Jeg liker at naturen fremstilles som noe magisk i fantasy-bøker, med kontraster som mørke og lys. Det er en sjanger jeg henter mye inspirasjon fra, selv om jeg var sint på Harry Potter til jeg var elleve, fordi Hermine passet bedre til å være hovedperson, enn han gutten som bare gjorde masse dumt. Jeg henter også mye inspirasjon fra andre kulturer, og digger spesielt uttrykksformen i anime og manga.

Hvilke artister ser du opp til?

– Musikken til islandske Björk har noe dystert og sårt ved seg, som appellerer til meg. Aurora har også et veldig svevende og barnlig preg i musikken sin som jeg liker. Jeg har kanskje et litt mer dystert uttrykk selv.

Hvordan vil du at folk skal tolke musikken din?

– Jeg er opptatt av at folk skal kunne tolke musikken min ulikt, og gjerne basert på egne erfaringer. Jeg mener personlig, at om man skal skrive en sangtekst med direkte tematikk, burde den ha et bestemt formål.

 På Instagram har du en selfie av deg selv som Frida Kahlo. Hva er greien med det?

– Det er fra Halloween, foreldrene mine digger henne! Jeg har en Chilensk far, og en mor som eier flere bøker om henne. Hun er en sterk kvinnelig figur som har brutt mange stigmaer gjennom bildene sine. I tillegg synes jeg det er fascinerende hvordan hun formidler groteske motiver gjennom fargerike malerier. Det hadde vært kult å kunne uttrykke alle de følelsene og fargene gjennom musikk.

Hørte du skal være frivillig på bandleir i sommer?

– Det skal jeg! Leiren heter Loud!-jentenes bandleir. Den arrangeres av JM Norway og AKKS, som jobber for å fremme kvinner i musikkindustrien. Et nytt konsept i år er elektroloud. Hvert år får de besøk fra en innflytelsesrik kvinnelig artist. Jeg har selv deltatt på leiren flere ganger. Et av årene husker jeg Razika var gjest.

– Jeg synes det er utrolig bra at det jobbes for å fremme kvinner i musikken. Jeg vet det er en bransje hvor kvinner er underrepresentert. Mamma sier man aldri vet hvor vanskelig det kan være å være kvinne, før man kommer ut i arbeidslivet. Det tror jeg hun har rett i. Samtidig er jeg klar over at jeg er ung, og mest sannsynlig har levd et veldig skjermet liv, og vil nok kjenne mer på dette når jeg blir eldre.

 Hvordan ser planene ut framover? Noen nye prosjekter på gang?

– I første omgang blir det å se hvordan den første singelen blir mottatt. I tillegg jobber vi med to nye låter, som vi kan røpe at vil bære preg av noe unikt og annerledes.

 Moira kan avsløre at den ene sangen bærer preg av en teatralsk, mørk spenning. Hun forteller også at hun fortsatt er i eksperimenteringsfasen, og at som artist, liker hun å ”sveve” mellom ulike uttrykksformer. Låten er å finne på youtube, soundcloud og spotify 26 april.

 

Kommentarer

kommentarer