Processed with VSCO with f2 preset

VHS-filmene fra barndommen ble til musikkvideo

Camilo Beltran ga nylig ut musikkvideo til sin nyeste singel «I Was», som er skrevet fra farens perspektiv. Videoen viser først politikernes fremmedfrykt på 90-tallet, deretter de kjærlige hjemmevideoene fra oppveksten hans på Karmøy.

Av: Michelle Kleveland

Det er juni måned og regnet pisker mot vinduene. Inne på Kafé Chaos på Høyden sitter norsk-chilenske Camilo Beltran med en kaffekopp foran seg. Han er singer/songwriter og har drevet med musikk i over 15 år.

Ga ut låt på backpacking

Tidligere har 28-åringen spilt i band, men de siste årene har han holdt på med et soloprosjektet under navnet Camilo Beltran.

– Jeg har spilt gitar siden jeg var elleve. Jeg gikk gjennom grunge-perioden og metal-perioden, og endte opp her med akustisk gitar-perioden, smiler han.

Han ga ut sin første låt da han var på backpacking i Sør-Amerika for noen år siden. Med seg på reisen hadde han en akustisk gitar, og det var da dette prosjektet startet.

– Jeg besøkte familien min i Chile, og som bursdagspresang fikk jeg en dag i studio av onkelen min. Jeg spilte inn to låter, og for en eller annen grunn ga jeg bare ut den ene av de låtene jeg lagde. Det var Lullaby For The Forgotten Ones.

– Men jeg følte at jeg var inne på noe der.

Hør Lullaby For The Forgotten Ones.


Melankolsk musikk

De siste årene har Camilo laget musikk, og spilt en del konserter, både i Bergen og utenfor. Han har både spilt på Island og i Praha.

– Kan du beskrive musikken din?

– Jeg kan ikke si at det er pop, men det er en blanding av pop, melankoli og absurd støy, sier han etter en tenkepause.

– Det er veldig vanskelig å forklare! Jeg har jobbet en del med lydbildet nå i studio mens jeg har spilt inn plate.

Han forteller at sangene ofte handler om observasjoner, erfaringer og opplevelser.

– Sangene er vel bare mine observasjoner – av folk rundt meg, folk jeg kjenner, folk jeg kjenner til, bøker, filmer, samtaler… En sang kan ha forskjellige historier i seg. Det ikke alltid det handler om en spesifikk ting.

Fremmedfrykt og hjemmevideoer

I januar slapp Camilo sin andre singel I Was, og i mai ble musikkvideoen gitt ut via Diamond Club

– Hva handler I Was om?

– Historien bak den var at jeg fikk masse VHS-kassetter av min mor, med hjemmevideoer fra jeg var liten, som jeg ikke hadde sett før. Jeg så gjennom alt, så var det en reportasje fra 1991 i starten av den ene videoen, som handlet om fremmedfrykten på Karmøy, der jeg vokste opp, forteller han.

– Retorikken politikerne brukte der var veldig hard mot innvandrere. Det var sånn videoen startet, og så kom alle hjemmevideoene fra jeg var liten. Jeg følte det var en ganske fin kontrast – det harde utenfrablikket fra de som hadde fremmedfrykt, til de personlige hjemmevideoene og kjærligheten som er i familien når man er liten.

Etter å ha klippet sammen videoen, bestemte han seg for å skrive en låt til den.

– Jeg skrev låten mens jeg så på videoen, så sånn kom den låten frem. Jeg har jo en del sanger som kunne funket til den, men jeg vet ikke, det var kanskje bare en utfordring for meg å lage en låt til filmen.

Låten skrev han fra faren sitt perspektiv. Etter noen år i Norge, flyttet faren tilbake til Chile.

– Masse av den videoen har min far i bakgrunnen. Han er alltid gjemt bak en kaffekopp eller så ser du ryggen hans. Så det var det som ga meg en idé til å skrive teksten sånn. Det handler om hans perspektiv. Jeg prøvde å sette meg i hans sko.

– Jeg har fått en del tilbakemeldinger om at sangen treffer, og at den er trist, men fin.

Vil slippe triologi

For tiden holder Camilo på med to EP-er og et album.

– Nå er den første EP-en så og si ferdig og albumet er ferdig innspilt, så nå må jeg bare skrive den tredje. Jeg har alltid hatt en idé om å ha en triologi med EP-er, så jeg må bare finne ut hva jeg vil prioritere å gi ut først. Så det kommer nok snart.

Han har spilt inn ti låter i Broen Studio med produsent Jens Kristian Rimau.

– Vi får se når de blir ferdige. Vi har holdt på i noen uker nå. Det skulle egentlig gå kjapt og gale, men når du er i studio får du jo nye idéer hele tiden – man klarer liksom ikke å sette en grense. Men nå har jeg satt en grense og sagt at vi er ferdig med innspillingen.

Camilo har også planer om å lage flere musikkvideoer, og har et samarbeid med noen kunstnere. Han vil ikke si noe helt sikkert, men han håper å slippe noe til høsten.

– Hva har vært høydepunktet så langt?

– Selvfølgelig det å spille konserter og få tilbakemeldinger fra folk, men også det å bare skrive låter i studio og bli ferdig med et produkt. Å være så fornøyd med det at jeg faktisk vil høre på det selv. Det er høydepunkter i seg selv.

Les også  om Nam fra Fjorden Baby her!

Kommentarer

kommentarer