Pharma 9

Big Pharma tilstander i Gågaten

I sterile omgivelser, blant puffer med delestreker, vegger med innholdsfortegnelser og et utvalg  av verdens største merkevarer, er det  blitt «big pharma»- tilstander i Strandgaten. Her skal Helge Reyes (31) sørge for at skoavhengige få dosen sin – og litt til. 

Av: Susann Hellesnes
Foto: Kumba Bonga

– Drømmen har alltid vært å starte for seg selv og gjøre noe eget, sier YME Universets tidligere innkjøper.

Han vinker oss inn i butikken, pakker ut en  Nike Bonafide,  og holder den opp med stor begeistring.

– Sko som dette er også en del av grunnen til at jeg ville åpne konseptbutikken, sier Helge og ser  veldig fornøyd ut over å kunne sette en av Nikes toppmodeller opp på skohyllen.

Sykelig fresht

Butikken, som har fått det fengende navnet Pharma, er inspirert av apotek og helseklinikker. Konseptet er gjennomført til fingerspissene, og i tillegg til sko, ligger det et utvalg av sokker, rumpetasker, capser og motelitens favorittmagasiner High Snobiety og Hypebeast linet opp på den splitter nye disken.

– Ingenting er tilfeldig her. Konseptet er delvis inspirert av et verk av Damian Hirts som heter «Pharmacy», ler Helge og lener seg til veggen som har innholdsfortegnelse som veggpryd.

Skoavhengige skal få dosen sin

Helge, som har vært Oslo-borger de siste årene, var skråsikker da han  flyttet hjem til Bergen. Han innså  likevel  raskt slitet som ventet han. Innkjøpsreiser og moteuker  i Paris og Milano ble brått byttet ut med harde planleggingsmåneder i hjembyen Bergen. Nå som åpningsdagen endelig er kommet virker han både lettet og stolt.

– Det har vært hardt, men det skal det være og – hvis ikke hadde alle gjort det, konstaterer han  og opplyser om at han ikke har sovet ordentlig på flere måneder.

Butikkinteriøret er lekent, men enkelt. Helseklinikk-temaet går igjen i hver minste detalj, og den spesiallagde puffen som er plassert i midten av lokalet har delestrek på midten i likhet med pillene man kjøper på apoteket. Men i Strandgatens ferskeste tilskudd kjøper man ikke piller eller henter ut resepter. Her kjøper man sko. Og at man er avhengig blir sett på som en god ting.

– Alle skal få dosen sin, sier Helge spøkefullt.

Hva er tanken bak konseptet?

– Ideen om konseptet kom ganske tidlig. Vi ville ha et konsept som man kunnen leke mye med. Både det visuelle, designet og layouten skal være i tråd med konseptet. Vi har til og med fått kirurgmasker med logoen vår på, sier Helge fornøyd.

Streng policy

Med 14-års erfaring fra butikkbransjen har han nok en viss aning om hva bergenserne ønsker seg. Han både håper og tror at Pharma vil bli en av byens nye stoltheter.

–  Jeg vil at bergensere skal få en butikk de kan være stolte av. En butikk som man kan vise frem til venner og bekjente.

Tror du ikke det blir det da?

– Jo, jeg både  håper og tror at Pharma blir et stopp når man skal vise frem de feteste butikkene i byen.

De strenge kravene han er vant med fra  luksusmkerkene på YME, tenker han å overføre til Pharma.

– De største luksusmerkene i verden  er veldig strenge på hvordan varene deres fremstilles i butikk. Vi vil at leverandørene skal være trygge på at deres feteste produkter vises frem på den beste måten hos oss.

 Og da blir vi nødt til å stille millionspørsmålet: hva skiller Pharma fra andre skobutikker?

– Vi har en variert varepakke med alt fra klassikere til bestselgere og det lille ekstra “krydderet”. Også skal vi tørre å ta inn noen modeller man ikke finner mange steder. Det tror jeg vil sette Bergen på kartet, sier 31-åringen bestemt.

Innen tre måneder håper han at Pharma er blitt et større navn enn det er per dags dato.

– Planen er å la skoene selge seg selv, med stor vekt på konsept, service og varepakke.

Butikken skal feires med en stor åpningsfest på Klubb Kok fredag kveld.

«Support your local dealer»

Nå som Pharma føyer seg inn i rekken av uavhengige butikker, ser Helge viktigheten av å trekke frem gater som Gågaten. Hovedpulsåren mellom sentrum og Nordnes har høyt gjennomtrekk og stort potensiale for verdiskapning. Derfor plasserte Helge butikken sin nettopp her.

– Det føltes naturlig, og veldig riktig.

Men ingenting går automatisk. Der større kjedebutikker har en flytende kontantstrøm fra større konsern, avhenger levetiden til mindre butikker på at nettopp du handler hos dem. Så om man ønsker å holde små butikkperler som Pharma i live, er det viktig å ta de i bruk. Vis din støtte ved å besøke Pharma i Gågaten på Nordnes.

Følg på Instagram: @Pharmabergen.

Kommentarer

kommentarer