fringe festival

I AM SOMEBODY: SVENSK TRIO TIL BERGEN

Det finnes mange ulike former for Fringe festival, og med over 200 festivaler i omløp hvert år er det vanskelig å tro at ingen av dem er lik. Nå kommer festivalen til Bergen.

 Av: Kumba Bonga

– NO Fringe Festival Bergen er en fire dagers tverrfaglig kunstfestival, forteller festivalleder Jeanette Magnussen Skjær.

Festivalen, som for første gang holdes i Bergen, pågår fra 11. til 14. september. Målet med festivalen er at den skal skal fungere som en “scene” for lokale og internasjonale artister, slik at de kan presentere deres innovative arbeid. Man kan forvente å se alt fra opptredener og installasjonskunst og alt i mellom.

– Festivalen vil være et møtested for både nye og etablerte kunstnere og står for kunstnerisk frihet. Fokuset vil være på out-of-the-box og alternativt arbeid som kanskje ikke passer inn i det “vanlige” eller utstillingsrom, forteller hun.

Gruppen som skal åpne Fringe festival består av Erik Rosales som er et selvlært multitalent. Han har alltid hatt en brennende interesse og ekspertise i alle slags form for teknologi og hvordan en tar det i bruk på scenen for å involvere publikum. Han er en prisbelønnet artist som for øyeblikket jobber med en unik akt, der han kombinerer robotteknologi og hologrammer. Det skal være en ny måte å koble sammen magi og teknologi på.

Martin Östman er en jazz-bassist som vokste opp med sjonglering og breakdans og pleide å bruke sommerferiene sine på reising med sirkuser. Etter 3 år med musikkstudier valgte Östman å rette fokuset sitt mot Sirqus Alfon.Hvem er Sirqus Alfon?

– Vi vokste opp i Norrköping, en liten by på den svenske østkysten hvor vi dannet en gruppe hvor vi satt sammen våre ferdigheter innen musikk, dans og sirkus. Samtidig som alt dette skjedde drev vi med bygging av våre egne datamaskiner, deltok på kopifester, og startet en egen rave-hackerbevegelse. Da vi var ferdige med skolen, forlot vi vår hjemby og dro til Berlin. Vi lærte kunsten å sjarmere publikum ved opptredener i gatene i Berlin, København og andre Europeiske byer.

Hvordan føles det å ha åpningsnummeret?

– Det føles fantastisk å bli tildelt så stor tillit, da vi også har en spesiell forbindelse til Norge. Vi vet at Ejves mor og hans norske slektninger kommer til å være veldig stolte. Vi har hatt lyst til å gå til Norge i mange år, så å være en del av denne festivalen blir en fantastisk mulighet for å møte det norske publikum.

Publikum kan forvente mye action og mange overraskelser. Showet er en energisk blanding av automatiserte datamaskiner som virker sammen med en trio av ulike og eklektiske tegn. En kan forvente å se eksplosiv underholdning med stor kjærlighet til publikum.

I slutten av januar ble det bestemt at Fringe festival for første gang kommer til Norge og Bergeni, forteller festivalleder Jeanette Magnussen Skjær. Hun mener selv at Bergen er det beste valget og håper at festivalen utvider seg til andre byer i Norge i årene fremover.

– Jeg ser frem til alle artistene, men tenker at åpningsnummeret ”I Am Somebody” av Sirqus Alfon vil bli spektakulært og veldig ”Fringy”.

Mulig comeback

I følge Jeanette skal ikke Nordmenn se bort ifra at NO Fringe Festival returnerer neste år. Håpet er at konseptet blir godt tatt imot av både seerne, men også at etablerte og nyere artister skal se fordelene med plattformen festivalen skaper. Jeanette mener det aller viktigste er at fylket, kommunen og samarbeidspartnere er stolte av å være en del av festivalen, og fortsetter å støtte i fremtiden.

Kommentarer

kommentarer