Hovedbilde

Banksy gjorde drømmen mulig

Marcus Smith Hvidsten driver en smakfull klesbutikk kalt «Lot333». Her finner man høy kvalitet og internasjonal standard i form av blant annet jakker, hatter og sko. Det mange likevel ikke vet er at butikken eksisterer på grunn av den verdensberømte grafittiartisten Banksy.

Av: Maren Myrseth

– Etter mange år i bransjen ville jeg og min samboer starte butikk. Vi ville starte noe som ikke eksisterte i Bergen på den tiden, i  2008. Noe nytt som presenterte og tok inn merker som ikke fantes i byen fra før.

Det har alltid vært klær som har vær hovedinteressen.

– Alt som har med det estetiske å gjøre har jeg ganske stor interesse for. Kunst, mote og arkitektur har gått hånd i hånd for meg. Jeg har kommet i mitt rette felt.

Hvidsten er mye ute å reiser for å fylle butikken sin med unike og vakre plagg.

– Vi kjøper mye i Paris og København. Jeg drar på messer og showrooms, men ser meg også ut noen ting på nettet.

– Jeg har også stor kjærlighet for japanske merker, det er for eksempel et merke som heter FCE som er 100% vanntett, noe som har solgt masse her i Bergen. Det er bare så utrolig god kvalitet og fine detaljer. Japanerne er eksepsjonelle på slike ting.

Hvidsten mener at kvalitet og stoffer er viktigst. Små detaljer som skiller et plagg ut, er det som gjør det unikt.
– Jeg eier ikke et eneste Hennes og Mauritz plagg og har ikke gjort det på 20 år, for å si det slik.

– Jeg er sær på en måte. Jeg følger ikke normen som regel. Liker å skape ting og gjøre ting selv. Jeg er åpen for nye ting. Og så er jeg jævlig sta.

Han blir inspirert av mennesker som tør å gå sine egne veier, skape noe eget ut av egne interesser, og som gjør sin egen greie. Han liker likevel den klassiske stilen.

– Noe som aldri slår feil er en hvit t-skjorte. Det er det jeg går med mest uten tvil.

Hvidsten forteller at det aldri har vært snakk om å tjene seg rik på butikken. De har jobbet beinhardt i ti år og sånn kommer det til å være fremover også.

– Når det er mange som bruker butikken, hvor man kan snakke med folk og få noe tilbake fra stamkundene, så er det en god dag. Å føle at butikken blir brukt setter man utrolig stor pris på.

Det er likevel utfordrende å drive egen butikk.

– Det er utrolig gøy å drive. Det at vi presenterer nye ting og ikke nødvendigvis det som andre butikker har er en utfordring. Man håver ikke akkurat inn med penger, men man får gjøre noe man synes er gøy da.

– Når man starter noe helt selv og er sin egen herre, kan man gjøre det man selv har følt har manglet hos andre. Vi har absolutt oppnådd det jeg hadde håpet på. Vi har likevel enda mer å gå på. Det er fortsatt mange her i Bergen som ikke vet at vi eksisterer.

Hvidsten forteller oss at det viser at menneskene her ikke bruker byen sin også.

– Mange tror at Bergen er Torgallmenningen, men det er ikke der det mest spennende i byen befinner seg. Man må gå litt bort derifra for å finne noe annerledes.

Da vi spør hvorfor de bestemte seg for å åpne butikken i Bergen, sier Hvidsten at det falt veldig naturlig.

– Vi følte også at Bergen trengte noe annet. For at byen skal blomstre, så må selvstendige aktører starte for seg selv med unike ting, som kan heve seg over hvilket som helst shoppingsenter. Jeg håper flere unge starter med det de vil og er med å skaper byen.

Banksy gjorde drømmen mulig

Det hele startet på begynnelsen av 2000-tallet da Hvidsten på den tiden drev en del hip hop-klubber her i Bergen. De fant ut at de ville ha noe kunst på veggene i klubben som i dag er kjent som Klubb Kok.

– Av rene tilfeldigheter fikk vi tak i Banksy. Dette var lenge før han ble ordentlig kjent. Han kom til Bergen og gjorde 8 bilder for oss. Dette var i 2000.

I 2007 skjønte de at ting begynte å skje med disse bildene. Mange tilbød store penger for de, men de solgte de ikke.

– Faren min hadde jobbet ganske mye med kunst og vi hadde en del god kontakter innenfor Sotheby’s i London som er en av de største auksjonshusene. Vi fikk bildene inn og dro dit for å auksjonere bort Banksy-bildene.

De hadde da fått et estimat på rundt 350 000 kroner av auksjonshuset.

– Da vi kom til det lille auksjonslokalet, ikke plass til mer enn ca. 200 stykker, hang bildet vårt sammen med blant andre Keith Haring, Basquiat og Andy Warhol. Da skjønte vi at dette ble vilt.

– Auksjonene på hvert bilde var jo over på noen minutter. Mitt bilde ble solgt for 1,6 millioner. Det finansierte hele butikken. Dette er grunnen til at butikken eksisterer i dag.

Bildet hadde auksjonsnummer «Lot 333» og i det sekundet det ble solgt innså de at butikkdrømmen skulle bli sann. Navnet på butikken ble Lot333.

Hvidsten er en av de få menneskene i verden som har møtt den verdensberømte grafitti artisten Banksy. Da han kom til Bergen hang de sammen i to dager.

– En meget klok og oppegående kar. Vi snakket med han om hva han syntes om at vi solgte noen av bildene. Det syntes han var helt kult, og siden vi var en av de første som støttet han i utlandet så fikk vi gjøre hva vi ville med bildene.

– Jeg kommer aldri til å utlevere han fordi jeg har stor respekt for ham. Jeg synes det er helt utrolig at han har klart å holde identiteten sin hemmelig så lenge egentlig.

Kommentarer

kommentarer