LRG_DSC00414

– En skal aldri føle seg alene.

I en kaffebar i Øvregaten hvor aper, instrumenter og actionfigurer henger fra taket finner du den dynamiske duoen May Vik Medås, eier av BarBarista og samboeren hennes Arild Wærness. Deres første hjem, BarBarista, er et sted hvor både 20- og 70-åringer kan kose seg med spill, god musikk og hyggelige samtaler. Her er nemlig alle velkomne.

Av: Maren Myrseth

– Det er en livsstil å drive BarBarista. Vi er mer her enn vi er hjemme i stua, men det er veldig kjekt og vi vil gjøre dette så lenge vi kan, forteller duoen til Utetrend.

May forteller oss at det egentlig ikke var planlagt å åpne «BarBarista». Plutselig kom det en kaffebar med navnet «Barista» til salgs i Stølegaten og det var her veien, som skulle resultere i den populære BarBarista, begynte.

– Jeg holdt faktisk på med en del andre ting. Jeg drev blant annet en klesbutikk i fem år.

Navnet «BarBarista» kommer fra denne kaffebaren i Stølegaten.

– Jeg ville ikke at stamkundene der skulle tro at det var noe helt nytt som skjedde. Jeg beholdt navnet og la til ordet «Bar» fordi dette er kaffebar på dagen og «nabolagspub» på kvelden, forteller May.

– Vi hadde baren i Stølegaten i tre og et halvt år, men så skulle det huset selges og da var spørsmålet om vi skulle kjøpe det eller bevege oss videre.

Lokalet hvor BarBarista i dag befinner seg i ble lagt ut for salg på akkurat samme tid som da huset i Stølegaten skulle selges og da bestemte de seg for å gå for det. Dette var for fem og et halvt år siden.

– Deretter ble det beinhard jobbing med slekt og venner for å få i stand drømmebaren vår, forteller Arild.

En eksplosjon av farger

Det som er veldig unikt med BarBarista er dekoren. Når en går inn dørene blir en møtt av en eksplosjon av fargerike figurer og duppeditter. De har også en platebar midt i lokalet

– Musikken er utrolig viktig her på BarBarista. Folk synes det er kjekt å se at det ikke bare er en datamaskin som spiller, forteller Arild.

De forteller videre at de hadde nesten ingenting i taket når de åpnet, utenom lampene de kjøpte på Fretex.

– Det var mye ledig plass i taket og vi begynte å fylle opp med ulik dekor med en gang. Dekoren som er her i baren er ganske tilfeldig. Mye av dette er noe vi har samlet på gjennom hele livet, mens andre ting har vi fått. Nå begynner det egentlig å bli rimelig fullt, ler Arild.

– Nei, absolutt ikke. Det er mye plass igjen, svarer May.

– Alt her inne i baren er spesielt for oss og jeg blir rasende når noen stjeler noe. Det skjer jo desverre. Noen klarte til og med å stjele min knallrosa steinstatue som veide tolv kilo midt på dagen, forteller May oppgitt.

– Det er alltid noen som skal ødelegge. Vi hadde jo original kunst i kjelleren ved doene, det måtte vi jo bare ta ned med en gang, sukker Arild.

De forteller videre at alt har en sentimental verdi.

– Det meste her har vi fått fra folk og gjester. De rydder loftene sine, kommer ned hit og gir noe av det til oss. Jeg henger det opp med en gang, sier Arild.

– Det er nesten ingenting som er stygt. Har du noe så stygt at du ikke en gang vil levere det på Fretex så vil jeg gjerne ha det her, ler May.

Ingen skal føle seg alene

Stemningen er det ikke noe å si på. En varm og munter følelse sprer seg i kroppen når en setter seg ned og prater med enten besetningen, May og Arild eller stamgjestene. Gjestfriheten er det massevis av.

– Vi vil jo at folk skal føle seg velkomne og at man aldri skal føle seg alene. Uansett om man kommer med en stor gjeng eller helt alene, sier May.

– Ja, det er utrolig viktig! Hvis en person kommer inn og kanskje er litt utrygg på seg selv og omgivelsene sine så kan de komme inn hit å kose seg. Det er veldig mange enslige som sitter her i timesvis og bare slapper av fordi det er et slikt miljø her, fortsetter Arild.

Arild og May forteller at de har mange stamgjester og at alle typer mennesker i alle aldre kommer innom.

  En typisk fredagskveld er det mennesker mellom 20 og 75 som er innom her.

Carl Karlsen er en av stamgjestene til BarBarista.

– Vi har ikke gjort noe spesifikt for å få dette stedet til å passe en bestemt aldersgruppe. Vi vil at det skal være et sted for alle i alle aldre. Det er jo det som gjør det trivelig. Det er også det som gjør at vi nesten aldri har noe uro her i lokalet, forteller May.

– Vi har også litt andre åpningstider enn utestedene her i byen. Vi åpner kl 12 på dagen og stenger  når de som vil på klubb går ut.

Det kan bare være én Bararista

Arild og May forteller at det er mange som har kommet med forslag til dem om å utvide merkevaren «BarBarista». De er veldig bestemte på at det er ikke noe de er interesserte i overhodet.

– Det er mange som kommer med forslag at vi skal bygge på videre og åpne flere barer, men det er viktig for oss at vi ikke bygger dette videre til noe større. Til og med noen fra Amerika ville ha en i Brooklyn som vi skulle drive. Det blir ikke aktuelt. Det er akkurat slik det skal være nå. Det går bare an å ha én BarBarista, sier Arild.

Svein Tore Norum, ansatt ved BarBarista, forteller at han ikke klarer å holde seg unna baren selv når han ikke er på jobb.

Syvende mor og syvende far i huset

– Om fem år sitter vi vel her fremdeles. Syvende mor og syvende far i huset, ler May.

– Vi har hatt mange minneverdige øyeblikk her i baren. Når jeg spiller musikk kan du se at en bølge går gjennom lokalet og plutselig er alle oppe å danser.  Det er kjekt for meg. Det er et «magic moment.», sier Arild.

De forteller at alt mulig kan skje i BarBarista.

– Plutselig kan det komme et band inn her og begynne å spille.

– Jeg har egentlig ingen minneverdige øyeblikk. Jeg synes hver dag er en fest og det skjer alltid noe her, sier May.

Duoen har også noen tips til de som har en drøm om å åpne en egen bar.

– Til de som vil åpne en egen bar så vil jeg si at jeg håper de har pågangsmot og god tid. Ikke tenk på når dere skal ha ferie neste gang hvertfall, sier May.

– De må også ha arbeidsvilje. De må gjøre noe de har tro på og selv føler er viktig for de. Er det ekte fungerer det meste, sier Arild.

Kommentarer

kommentarer