Utetrend-20

Hundrevis av kilometer med rød tråd

Du har kanskje lagt merke til de røde trådene som har florert på sosiale medier den siste tiden? Mange har postet bilder og videoer av dette verket, og det er ikke uten grunn. Dette er nemlig en installasjon av den berømte kunstneren Chiharu Shiota hos KODE. Vi tok turen dit for å sjekke ut utstillingen som har fått navnet «Direction».

Av: Karoline Brekkhus

Chiharu Shiota er en japansk kunstner som er internasjonalt anerkjent for sine kilometerlange trådverk. Her i Bergen, har kunstneren fylt Stenersensalen hos KODE 2 med estetikk fra ende til annen, bokstavelig talt.


Ved første øyekast kan det hele se rotete ut, men ser du nøye etter vil du se at kunstneren på en måte har tegnet i luften. Det store rommet virker plutselig mye mindre på grunn av trådene, og gir publikum en slags underlig følelse av å være på innsiden av kunstverket. Kunstnerens intensjoner er nettopp det å vekke følelser og gamle minner hos publikum, noe hun uten tvil klarer. Disse røde trådene skaper en smakfull og visuell, men samtidig mystisk stemning i rommet. Midt mellom disse røde trådene er det plassert tre robåter, som ifølge kunstneren selv er inspirert fra selve Vestlandet.


Hvorfor båter, tenker man kanskje før man har sett sammenhengen av det hele. Installasjonen har som formål å referere til det å reise, derfor båtene, som en gang var framkomstmidler langs kysten utenfor Bergen. Kunstneren har også et skjult agenda, da hun mener at det å reise kan også handle om reisen vi alle er på, nemlig livet.

I denne installasjonen har jeg konsentrert meg om avstanden vi tilbakelegger i livene våre, reisen vi alle er på hvor målet er ukjent. Vi er på vei i en viss retning men vet ikke helt hvilken.” har Chiharu selv uttalt på KODE sine hjemmesider.

Men, det er ikke bare de røde trådene som gir inntrykk. Chiharu har flere rom til disposisjon i utstillingen sin. I de andre rommene har hun valgt å fokusere på både kropp og sinn gjennom foto, video og malerier. Etter en sykdom har Chiharu brukt seg selv til å formidle følelser og tanker hun har hatt i vonde tider. Dette er tydelig skjørt for kunstneren, og hun viser det frem på en naken og ærlig måte.

KODE er et kunstmuseum som ligger kun et lite steinkast fra Festplassen i Bergen. I utstillingen til Chiharu Shiota kan du finne masse som appellerer til dine egne følelser, eller du kan få både kropp og sinn full i følelser du ikke visste du hadde. Utstillingen holder åpent til 1 april 2018. Vi anbefaler deg å ta turen hit for en estetisk og visuell opplevelse!

 

Kommentarer

kommentarer