header

ET STED FOR GAMLE KLASSIKERE 


Apollon Startet opp i Bergen i 1976 og har siden det etablert seg og blitt Norges eldste platebutikk. Butikken har vært et knutepunkt for musikere og musikkinteresserte i 40 år. Her finnes det noe for en hver smak i varme og lune omgivelser. Utetrend tok en prat med eier Tor Tessem, som forteller om denne sjeldne byskatten.

Av: Kumba Bonga

Med nesten 60
års kunnskap, eies og drives Apollon av Tor Tessem (høyre på hovedbilder) og Einar Engelstad (venstre). Fra 1980 til tidlig 90-tallet var butikken lokalisert ved hjørnet hvor Garage i dag ligger. Selv om de i fjor feiret 40 års jubileum, har det ikke alltid vært lett å drifte en nisjebutikk.

– Nedlastingsperioden tidlig på 2000-tallet merket vi ikke så mye til. Det var først når streaming begynte
å ta over, noe som resulterte i lavere platesalg. Vi merket at cd-en fikk en kraftig nedgang som selv økningen i vinyl markedet ikke klarte å dekke.

For å holde butikken gående måtte de finne på noe annet.

– Siden det alltid har vært et samlingssted for musikere, søkte vi og fikk skjenkebevilgning. Vi gikk da fra å være butikk til et kultursted.

– Vi har siden 2012 opparbeidet oss og blitt et av de beste p
å øl i Bergen. Vi har en del faste øl, men har også et utvalg som hele tiden roterer.

Tanken som sl
år mange første gang de kommer inn er at platene er til utstilling. Tessem kan med stolthet si at det ikke finnes noen andre steder med bar og platebutikk-kombinasjon.

– Vi har begge deler, ogs
å er vi ekstremt drevne på musikkdelen. Om du kommer inn her på hvilken som helst kveld vil det stort sett sitte en musiker fra et band her.

– Det vi alltid får tilbakemelding på er at dette stedet har atmosfære. I den forstand at atmosfære er sjelden noe du kan kjøpe, heller noe som er der. Det er en kombinasjon av stedet, de ansatte og kunder. Noe vi definitivt har med tanke på publikumet vi ønsker å nå.

Hadde en visst hva atmosfære var, kunne hvem som helst bygget et sted med nettopp dette. På Apollon sitter den i veggene, den er blitt samlet på i 40 år.

Sosialt sted

Platebaren er en sosial plass med b
øttevis av ulike arrangement der quiz og konserter er å finne på listen. Tessem forteller at dersom det er et band som er i byen han har lyst å høre, tar han kontakt og prøver å få til en løsning.

– Alle som spiller her må sende oss lydfiler som vi eventuelt hører på i forkant. Det er fordi det skal i våre ører værer en minstekvalitet.

– Artister har ogs
å mulighet til å kontakte oss dersom de vil spille her.

Tessem har selv sine r
øtter fra Punk og rock, noe som ligger som et fundament. Etter studiene i Oslo flyttet han til Bergen, hvor han i 1997 kjøpte seg inn med den allerede Einar Engeland som selv har vært her side 1980.

– Dette handler ikke om jobb, men om lidenskap og hobby. Det er mye mer enn en jobb, det er en livsstil.

Stort utvalg av musikk

Mye å by på
Platebutikken har mange ulike smaker å tilby. For
å krydre det til finnes det blant annet et utvalg av ost og øl smaking eller øl og sjokolade.

– Vi plukker øl og oster som hører sammen, dette gir en unik opplevelse, forteller Tessem.

– En enorm populær aktivitet vi ha er krankupp. Bryggerier kommer inn og tar over 8-10 kraner med sin øl. Med seg har de representanter som forteller om ølen de serverer, bryggeriet og snakker med folk.

I tillegg til platesalg og bardrift har de et plateselskap på huset; Apollon Records.

– Det vi gjør er å lisensiere ting. For artister som har vært i studio og laget en plate men ikke har peiling på hvor veien videre går. Vi bidrar da med hjelp av trykk, cover, distribusjon og blant annet PR.

– Vi startet med reutgivelse av Bergensklassikere og har utvidet til også å gi ut nye produksjoner.

Bob Dylan, en god klassiker


Apollon er en uavhengig butikk som aldri har vært del av en kjede. På tross av dette har de i alle år hatt et samarbeid med konsertscener i Bergen.

– Før alt ble nettbasert solgte vi fysiske billetter for Hulen, Garage, Landmark og Kvarteret her. Vi har fortsatt dette tilbudet åpent for de som ønsker. 

Tessem forteller at samlingen av plater kommer fra ulike plateselskaper i Norge, med innslag av noe import fra Statene og England.

– Mange av platene vi har i butikken er nye utgivelser, men vi har også reutgivelser av gamle klassikere som Pink Floyd og Led Zeppelin, Bob Dylan og The Beatles.

– Det er en vanvittig skog der ute av plater. Hyllene våre er fulle, så vårt problem er å ha plass til alle vinylene.

For folk som samler på gamle plater er dette et rent skattekammer.

– Vi har haugevis av samlere innom, men også mange faste kunder som er innom 2-3 ganger i uken. Vi har folk som bruker en hel årslønn på å handle vinyl.

Kommentarer

kommentarer