header alternativ

Røverhistorie fra Skostredet

I et gult bygg i et av Bergens mest sosiale strøk, finner du baren Folk & Røvere. Ideen bak ble født hos en gjeng med kamerater for nesten 9 år siden på et nachspiel. Nachspiel er for de fleste enden på kvelden, mens for disse karene var det begynnelsen på noe stort.

Av:
Kumba Bonga

“Ja vi må starte egen pub, alle drikker jo øl så hva kan slå feil” – typisk nachspiel ide.

Eierne av baren består av en hard kjerne fra nachspielet og venner av dem igjen. Ordet spredte seg til venners venner og et par foreldre. Innskuddet var 10 000 per person.

– Vi er 59 stykker som eier Folk & Røvere. Det er litt spesielt, forteller medeier og daglig leder Kristian Standal til Utetrend.

– I starten fikk vi tilbud om et lokale i Kong Oscars Gate der vi begynte å pusse opp. Planen var å bruke første etasjen til bar og 2.etasjen skulle være oppholdsrom.

Guttene fikk et lite tilbakeslag da de ikke fikk godkjent 2.etasjen på grunn av mangel på rømningsvei. Det gikk lang tid før de endelig fant en løsning.

Daglig leder Kristian Standal

– Plutselig ble vi tipset om at dette lokalet skulle bli ledig, noe som passet oss bra.

I den populære gaten er det vanskelig å ikke få øye på baren som er en stor folkefavoritt. Selv om de helt siden starten har vært en av de beste på priser og tilbud, har det ikke alltid vært så lett.

– Da jeg begynte i jobben var ikke pengekassen full. Det er dyrt å starte opp et sted. Opprinnelig var vi 46 eiere da jeg startet og etter en emisjon økte vi med 13 nye.

– Noe som også hjalp oss var Nattjazz under Festspillene i 2012 som ble holdt rett rundt hjørnet for uteserveringen.

– Da var det mange som fikk øynene opp for Skostredet og Folk & Røvere, noe som økte omsetningen vår en del. Alt sammen klaffet så bra, både med festivalen og ikke minst været.

I startsfasen ble det selvfølgelig en diskusjon om hva de skulle hete. En del stemte på Folkets Pub mens andre ville at de skulle hete Druen.

– Det er vanskelig å si hva han som kom på navnet tenkte, men det kan hende at navnet ble inspirert av Folk og røvere i Kardemomme by.

Standal innrømmer at han var en av de som stemte på Folkets Pub, men ble nedstemt. Folk & Røvere ble et kompromiss for å ikke ekskludere noen.

– Helt siden vi åpnet har vi hatt en god del stamgjester, men det kommer konstant inn nye.

– Folkene som kommer innom kaller vi ikke kunder men gjester som vi inviterer inn til vårt hjem. Det er fint for da kan man be de om å oppføre seg.

På veggen inne i baren har de Kardemomme by loven: «Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og for øvrig kan du gjøre hva du vil».

– Det som er unikt hos oss er at vi har alt fra hipstere til folk på 70 år på besøk. Vi har noen som går her på dagen, mens andre kommer etter jobb og på kvelden. Det er alltid folk her.

– Vi får mange positive reaksjoner, folk synes det er gøy at vi er så mange eiere og ikke en som sitter med fortjenesten.

Baren byr på mye utvalg

En hyggelig arbeidsplass
En av stamgjestene var Trønderen Tobias Aputsiaq Prytz som flyttet til Bergen for rundt 3 år siden. Folk & Røvere var første baren han besøkte og han likte seg så godt at han bestemte seg for å søke om jobb. Den fikk han.

– Det er en veldig folkelig bar med mye forskjellige folk, mange artige og snodige.

– Da jeg kom hit var det en veldig levende gate. Folk bodde overalt og brukte baren som stuen sin. Jeg trives veldig godt her.

Det er ingen tvil om at når folk deler et måltid og drikker sammen blir stemningen noe helt eget. Prytz har brukt mye tid både foran og bak baren hvor han har opplevd mye.

– For 3 måneder siden var det noen som stakk av med en av puffene våre. Han stod inne og danset med den over hodet og jeg ga han beskjed om å legge den ned. Jeg begynte å rydde glass og i det jeg snur meg 2 minutter etterpå, løper han med puffen glad nedover gaten.

– Dette ble oppdaget av en av våre gamle stamgjester som kom springende bak han, ler Prytz.

”Hei Tobias, han stikker av med puffen!”

Tobias Aputsiaq Prytz

SOSIALT STED
– Vi har en god balanse og syns det er flott at studenter kan sitte her å jobbe og drikke kaffe på dagen. Men så kan andre komme å ta noen øl på kvelden, forteller Standal.

«Tirsdagstendenser» er et av konseptene baren har og ble startet det siste året. Som navnet tilsier forgår det hver tirsdag.

– Vi serverer gratis mat, alt fra grilling, chilligryte, pasta til tomatsuppe med kjøttboller. Vi får også besøk av DJ-er som spiller musikk i løpet av kvelden. Tirsdagene hos oss er ganske populære.

Med et eget uteserveringsområde og godt med sitteplasser rundt baren er det plass til mange. Standal forteller midlertid om deres planer for fremtiden.

– Nå skal vi også ta over lokalet ved siden av. Der skal vi slå ned veggen og bygge en større bar med flere typer øl og med mer plass. Jeg har stor tro på at dette blir veldig spennende.

– Vi startet ikke opp Folk & Røvere for å bli rik, dette var aldri målet vårt. De fleste trodde vi kun kom til å vare i 2-3 år, men det har vist seg å være et levedyktig prosjekt.

– Vi har hele veien tatt små steg i riktig retning og skal ikke endre oss. Vi er en plass med god atmosfære der jeg selv trives å gå til. Å drive med dette syns jeg er gøy.

Kommentarer

kommentarer