IMG_9845

Til deg som ikke liker julemat

Julen er her. En høytid fylt med familiekos, gaver, medmenneskelighet og julemat. Likevel er det ikke alle som gleder seg like mye til julen. Vi snakker nemlig om de som ikke liker julemat. Vi i Utetrend vet at det å ikke like maten som er knyttet opp til denne høytiden kan være vanskelig for mange, derfor vil vi gi en oversikt over hva du kan spise på julaften dersom du tilhører denne minoritetsgruppen.

Av: Trond-Martin Hauge
Foto: Ivar Grøtta

Julematen skal stå klar på bordet til eksakt riktig tid den 24. desember, og alle skal like det de får servert om det er lutefisk, ribbe, pinnekjøtt eller taco. Det er likevel en del av den norske befolkningen som, utrolig nok, ikke liker tradisjonell julemat. Det å ikke like den maten familien din har spist på julaften i mange generasjoner blir ofte ikke godt motatt, det er rett og slett et stort tabu å være kresen når det er jul. Heldigvis har vi funnet noen løsninger på dette problemet.

En god unnskyldning

Dersom man er vegetarianer eller veganer så kan man simpelthen ikke spise den tradisjonelle julematen her i Norge. Det meste av tradisjonsrik norsk julemat består i hovedsak av kjøtt eller fisk, noe som naturlig nok ikke passer helt for en som ikke spiser kjøtt. Mange vegetarianere spiser noe som kalles nøttestek på julaften, som består blant annet av av løk, tørkede røde linser og nøtter av valgfri sort . Dersom du synes dette hørtes diggere ut enn pinnekjøtt kan du jo vurdere å bli vegetarianer, dette anbefales ikke dersom du er allergisk mot nøtter.

Det å si at man er vegetarianer kan virke som en harmløs hvit løgn, men det er det absolutt ikke. Man må nemlig opprettholde fasaden resten av julen også. Dette betyr ikke noe spekkemat og ikke noe kjøttpålegg.En kan ikke kringkaste for hele familien din at du har blitt veggis, for så å gladelig spise kalkun i et familiebesøk i romjulen. Så med mindre du faktisk har planer om å bli vegetarianer på full tid fra julaften av, så er kanskje ikke dette en full så god ide likevel.

Fyll opp før middag

En annet råd kan være å spise litt for store mengder grøt under den årlige mandeljakten. Vil bare legge til at det kan være en fordel at dere har tradisjon for spising av julegrøt på dagen 24. desember, da det ser litt rart ut å lage en stor gryte grøt til seg selv på julaften. Når du senere på kvelden blir servert julemat så forsyner du deg veldig lite og forsiktig, og kommenterer høylytt at du er alt for mett etter å ha spist for mye grøt tidligere på dagen. En pinnekjøtt-pinne klarer du å presse ned kamuflert med litt kålerabistappe og potet. Bare husk på å ikke ødelegge coveret ditt med å forsyne deg grovt med dessert.

Ting som er “innafor” å spise

Dersom du ønsker å være ærlig på at du er ekstremt kresen, og som et resultat av dette må ordne deg egen julemat så bør du være forsiktig med hva du velger. Her er det lett å velge noe TOTALT feil, derfor har vi i Utetrend laget en liten oversikt over hva som er innafor å spise på julaften.

Frossenpizza

Du spør kanskje hvorfor det er innafor å spise frossen pizza på julaften? Selv om du det kan være enkelt å tro det så skyldes det altså ikke den gamle reklamen med Vazelina Bilopphøggers som vises på TV hvert  eneste år. Det at det er greit å spise frossenpizza på julaften er baser vi på den gamle myten om at flere tusener  spiser dette som julemat. Dersom din far kommer med spydige kommentarer rundt matvalget kan du alltids presentere denne myten som fakta.

Kalkun

Dette baserer vi på at det er vanlig å spise kalkun til jul i flere land. I tillegg til at jeg som skriver denne saken selv er ganske glad i å spise denne fuglen. Du er kanskje litt sent ute. Dette er nemlig en rett som er vanskelig å bare lage til en person, her ville jeg foreslått for familien en stund før jul at dere kanskje skulle prøve noe nytt i år. Julen handler om tradisjoner så forbered deg på et nederlag her.

Sushi

Sushi er en rett som er ganske enkel å skaffe for en enkelt person. I tillegg til dette kan du unnskylde deg til din kverulerende far eller onkel at du har hørt et sted at er vanlig å spise det i Japan, ikke nevn noe om julaften for da slipper du å lyve.

Bite tennene sammen

Et siste råd her er vel det enkleste av alle: Eventuelt får du bite tennene sammen å spise julemat denne ene dagen. Det er tross alt bare en gang i året og det ville nok gjort kokkene på kjøkkenet meget glad.

Uansett hva du gjør så ønsker vi i Utetrend deg en god jul.

Kommentarer

kommentarer