Header

Vil synliggjøre kvinner i musikkbransjen

AKKS Bergen er en musikkorganisasjon lokalisert på USF Verftet. For unge aspirerende musikere kan organisasjonen være et springbrett inn i musikkbransjen. De tilbyr blant annet øvingslokaler og kurs innen rytmisk musikk for kreative sjeler. Vi tok oss en prat med daglig leder, Line Yvonne Eidheim.

Av: Kumba Bonga

Da AKKS i 1995 ble opprettet i Bergen stod navnet for Aktive Kvinners Kultursenter. I dag ,22 år senere, står det egentlige ikke for noe spesifikt på samme måten, men bokstavene kan sies å matche verdiene til organisasjonen: “aktiv, kompetent, kreativ og samlende”.

– Formålet til organisasjonen er å rekruttere, motivere og synliggjøre kvinner i alle ledd av musikkbransjen. Musikklivet har vært og er fremdeles i ubalanse, sier Line til Utetrend.

Tilbudet deres er imidlertid åpne for alle kjønn, men hovedmålgruppen er jenter mellom 14-25 år.

– Det er et mangfold av mennesker som benytter seg av våre tilbud, i alle aldre – og det er også noe vi setter stor pris på.

Organisasjonen ble startet i Oslo for 35 år siden, som et opprør mot den mannsdominerte rocken. I dag har AKKS avdelinger i Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

– Kjernevirksomheten til AKKS er utleie av øvingslokaler, kurs og konserter. De tilbyr utleie av 5 øvingslokaler på USF og kurs innen rytmisk musikk som trommer, gitar, bass, gitar, vokal og bandkurs. Gjennom ulike konsertserier får også band og artister muligheten til å spille på en etablert scene, og mange har sin scenedebut på AKKS sine arrangement.

Øvingslokalene er godt utstyrt. Foto: Akks Bergen


Deres styrke, og det som skiller dem fra kulturskolen og kommersielle aktører er at de fokuserer veldig lite på at man skal være veldig flink, eller teknisk god.

– For oss er det viktigste at du skal ha glede av å drive med musikk. Gjennom fokus på spilleglede, mestring og fellesskap kommer det mye kreativitet og god musikk.

– Det skal være lett å komme til oss og det skal være lett å gå på kurs. Du skal kunne begynne å spille uten å kunne noe ting fra før. Vi har en veldig lav terskel for å begynne med musikk.

Jakten på å få flere jenter inn i musikken ble i 2016 fremmet med konseptet Loud! i Bergen. Loud! Jentenes bandleir i Bergen er en mini-versjon av sommerleiren som har blitt arrangert i samarbeid mellom AKKS og JM Norway siden 2013.

– Loud! er en bandleir kun for jenter mellom alderen 12-16. Her får de prøve seg på alle typer instrumenter med instruktører fra det lokalet musikkmiljøet. De blir satt sammen i band, de skriver og komponerer sin helt egen låt, lager merch og tar band bilder. Det hele avsluttes med en konsert for familie og venner.

– Loud! er helt sykt, jeg fikk frysninger på konserten sist, forteller Line.

I år hadde de med seg blant annet Mira fra gruppen 9 grader nord og Marie Kristin Dale fra MK’s Marvellous Medicine som bandinstruktører.

– Vi vil presentere disse unge jentene for gode kvinnelige forbilder som de kan identifisere seg med, og motiveres av. Det er noe med det å ikke bare se menn bak alle instrumentene på en scene og som utøvende musikere.

Eggstock

Eggstock festivalen, en av mange prosjekter Akks jobber med.

Det er heller ikke noen hemmelighet at mange av Norges mest talentfulle artister kommer fra Bergen. I 2001 tok de over Eggstockfestivalen, en av mange prosjekter Akks jobber med.

– Jeg mener det er Bergens viktigste festival for unge, uetablerte artister og band, sier Line. Veldig mange artister har vært innom Eggstock tidlig i karrieren sin. Depresno, Sondre Lerche, Silja Sol og Razika er noen gode eksempler.

– Eggstockfestivalen er rett og slett et unikt springbrett for de som deltar. Det er et resultat av et godt samarbeid mellom uetablerte artister, oss selv, næringslivet i Bergen og andre profesjonelle bransjeaktører.


Line flyttet til Bergen i 2003 og tok en bachelor i sosialt arbeid, men påpeker at hun alltid har vært glad i kultur

– Jeg var på en konsert på Landmark i 2010 da jeg oppdaget at jeg ville jobbe med musikk og kultur på en eller annen måte. Jeg ble bitt av kulturbasillen når jeg begynte å studere på nytt, denne gangen en bachelor i kulturvitenskap.

– Jeg elsker jobben min i AKKS. Denne organisasjonen har jeg hatt i hjertet mitt lenge og jobben min føles utrolig meningsfull.

For unge, av unge
ULAKKS er et av de nyere prosjektene til AKKS Bergen (5-års jubileum i 2018). Opprettet i 2013 for å få unge engasjert i arrangørfeltet. En av dem som lot seg engasjere er musikeren Vilde Hartveit Kolltveit, som fikk tilbud om å være med å starte opp arrangørserien. 

– Det var utrolig gøy fordi vi fikk oppleve det å arrangere en konsert og alt det innebærer. Alle fikk ulike roller og vi hadde et godt samarbeid, forteller Vilde.

Line mener at unge burde ha de samme konsertopplevelsene som voksne, på en ordentlig scene og ikke i en gymsal.

Vildes musikkdager begynte med bandet Hage hun hadde sammen med en venninne i 2014.

Kjapt svar var et pengefond man kunne søke om til prosjekter man hadde. Jeg løy i min og skrev at jeg spilte i et jenteband på 4 og vi trengte gitar og trommer, ler Kolltveit.

– Noen måneder senere fikk vi mail fra Bergen Kommune med spørsmål om å varme opp for Store P. Vi var kun 2 bandmedlemmer men så på dette som en god mulighet.

Vilde var med å starte opp ULAKKS og er en av de som har plass i AKKS sitt nye produsentprosjekt GAIN.


Ting ballet på seg etter det og jentene har blant annet varmet opp for Sondre Lerche og Sondre Justad. Med opptredener på blant annet Bergenfest, Eggstock og Slottsfjell under beltet, har Kolltveit fått en smakebit av et liv hun ønsker mer av. I år bestemte hun seg for å kjøre solo.

– Planen er å skrive og produsere masse musikk som til slutt blir gitt ut.

Vilde er også en av de som har plass i AKKS sitt nye produsentprosjekt GAIN, i samarbeid med EDDA Music. GAIN har som mål å bidra til å øke andelen kvinnelige musikkprodusenter

  Det som kjennetegner sangene mine er at de skal ha en kick tromme. Den skal være høy og har mye bass i seg, sånn at jeg kjenner det i hjertet.

Line avslutter med å fortelle at AKKS i dag er på et veldig godt sted. De har høy aktivitet og fortsetter arbeidet med å jobbe for en likestilt og mangfoldig musikkbransje, både foran og bak scenen. 

– Selv om formålet er å synliggjøre kvinner i musikkbransjen, så jobber vi for at både unge gutter og jenter skal få ta plass i bransjen. Det er rom for alle.

Kommentarer

kommentarer