Processed with VSCO with f2 preset

– Det kan oppstå magi i tilfeldighetene

En bergenser og en sunnfjording, hjemmesnekrede instrumenter og fire dager i studio har resultert i en EP. Men aller først kommer debutsingelen.

Av: Michelle Kleveland

– Hva er det vi har landet på å kalle musikken vår? spør Alexander Breidvik.

– Vi har vel egentlig landet på å kalle det alternativ indie. Inspirasjonen kommer mye fra Nick Cave, Susanne Sundfør, AURORA, Patti Smith og band som The XX, svarer Ida Knoph-Solholm.

Til sammen utgjør de duoen The Other End, som spiller både gitar, bass, trommer, piano og synger – samtidig.

Tilbake til starten

Før The Other End ble til, satt Ida og Alexander på hver sin kant og jobbet med musikk. Så begynte de å sende lydopptak til hverandre av ting de hadde jobbet med. Det var ikke før et år senere de fant ut at de ville gjøre noe mer ut av det.

– Jeg tror vi kan si at alle opptakene som ble sendt frem og tilbake kun har blitt hørt av hverandre. Det var jo ingen andre som hadde hørt noe av det, verken før eller siden, sier Ida.

– Du viser jo gjerne ikke disse opptakene til hvem som helst med én gang. Når du har fått sendt et opptak, så har du sikkert tenkt på det i noen måneder, om du tør å vise det til noen. Men så gjorde vi det, sier Alexander.

– Så tok det ganske lang tid etter det også, før vi fant ut at vi skulle gjøre noe ut av det. Det var ikke før vi endte opp her faktisk, på Trikken, sier Alexander.

Ida hadde gått forbi Trikken 106 på Nøstet og sett et skilt på døren om at de skulle begynne med åpen scene.

– Det sto at de trengte folk til å spille på åpen scene for å få konsertene i gang. Da var jeg sånn «kanskje vi skulle gjort det» og så gjorde vi det, da, sier Ida.

Ida og Alexander spilte også på TV2s 25-årsjubileum. Foto: Stein Gule

Les også: Trikken har stanset på Nøstetorget 

Lav terskel

Ida og Alexander har spilt på åpen scene på Trikken 106 flere ganger.

– Her kom vi noen ganger i starten. Ida bor rett her oppe, så da kunne vi øve litt og gå ned her og teste det ut. Etter hvert utviklet det seg også. I starten spilte jeg bare bass og Ida spilte gitar, men så begynte vi å bytte litt på det også, sier Alexander.

– På det tidspunktet var det låter vi på en måte hadde laget hver for oss. Da vi begynte å spille de sammen, begynte vi samtidig prosessen med å lage musikk sammen. Nå er det utelukkende det vi gjør, sier Ida.

– Det var da vi merket hvor utrolig viktig det er at noen tar ansvar og arrangerer disse åpne scenene. Det er så trygge rammer og et fint miljø å komme inn i. Det at det er så lav terskel gjorde at vi kun hadde jobbet med én låt den uken og så kunne vi komme ned hit og spille den på en tirsdag da det var åpen scene. Du får umiddelbart respons og trening, sier Ida.

The Other End har ikke gitt ut noen låter ennå, men har likevel spilt på både Chagall, Lille Ole Bull, Madam Felle, Apollon, Logen og Sofar Sounds. De har også spilt i Bergen Fengsel og Kalfarhuset Oppfølgningssenter.

– Det var veldig spennende å komme inn i fengselet med gitarene og rigge opp der. Vi var vår egen lydmann og gjorde alt selv. Det var en veldig fin opplevelse, sier Ida.

Hjemmesnekrede instrumenter

Ved hjelp av en gammel, brukt Samsonite-koffert, og sponplater og sengebjelker fra nøstet til Idas bestefar bygget de sin egen fottromme.

  Vi har på en måte klart å finne en lyd ved hjelp av den hjemmesnekrede trommen. Vi sto med stikksag og sagde hull i kofferten, og vi tredde trommeskinnet på en vaskebalje som vi også fant hos min bestefar, sier Ida og ler.

– Den funker jo veldig bra. Når vi «mikker den opp» på riktig måte får vi bra lyd, altså, legger Alexander til.

– Det er gøy at det funker, at vi har gjort det selv og at den har den funksjonen den har. Det gjør jo at vi kan bruke flere instrumenter samtidig, sier Ida.

Overlater det til tilfeldighetene

Ida og Alexander synes det er veldig fint å jobbe med noe du ikke har kontroll på noen ganger også.

Alexander forteller at de har et veldig åpent lydbilde som de prøver å bevare.

– Vi spiller også mye på klangelementer og harmonier, og ser på hvordan vi kan utnytte det at vi bare er to. Vi vil egentlig kun være to, det er det som er målet, så får vi se hvordan vi skal klare å få det til, sier Alexander.

Av og til spiller de konsert med kun to akustiske gitarer, andre ganger er det både gitar, bass, piano og tromme samtidig.

– Vi har også brukt mye feeding, som er den lyden du får når du nærmer deg forsterkeren med en gitar. Vi har prøvd å harmonisere med den feeden og legge det til i lydbildet vårt. Du har ikke helt kontroll over den feedingen som oppstår, sier Alexander.

– Det er veldig fint å jobbe med noe du ikke har kontroll på. Vanligvis har vi veldig kontroll på alt. Vi er glad i å ha kontroll også, så det å kunne slippe det litt var veldig befriende, både i studio og live, fortsetter han. 

– Vi har funnet ut at vi liker veldig godt det som skjer når du overlater noe til tilfeldighetene. Det kan oppstå noe magi i tilfeldighetene i øyeblikket, sier Ida.

Fire dager i studio

På fire dager spilte de inn sin første EP. De spilte inn låtene live fra begynnelse til slutt. EP-en består av fem låter, og noe av det har kommet ut av opptakene de sendte frem og tilbake for to år siden.

– Vi brukte til og med den trommen, som kanskje ikke ville vært den beste trommelyden, sier Alexander.

Selv samler Ida og Alexander på vinyl, CD-er og kassetter.

– Vi har hatt veldig lyst til å lage noe som reflekterer den måten vi liker å høre på musikk. I 2017 er det veldig singel-basert, men vi har hatt veldig lyst til å lage en helhetlig EP som vi håper folk har lyst å høre fra begynnelse til slutt slik vi har laget den. Jeg setter ikke på en låt, jeg setter på en plate fordi jeg har lyst å høre det verket som artisten har hatt lyst til å presentere, sier Ida.

EP-en kommer i mars, men først skal de slippe debutsingelen «Far from Home», som er en del av EP-en. Det er den nyeste låten de har laget, som er basert på et lydklipp Alexander sendte til Ida. Musikken skal de gi ut på sitt eget plateselskap.

– Vi gjør alle de tingene selv også, og det er veldig spennende, sier Ida.

– Vi liker jo å ha full kontroll på ting, og vi vet hva vi vil, sier Alexander.

– Ting blir sjelden slik du har sett for deg. Så hvis det blir veldig annerledes, har vi i det minste gjort det selv, sier Ida og ler.

Hør et utdrag av den kommende singelen «Far from Home»:

Kommentarer

kommentarer