barfot

Møteplassene vi savner i Bergen

Ute av øyet, er ikke alltid ute av sinn. Slik føler vi det med samtlige møteplasser som har forsvunnet fra bybildet, men som fortsatt har en plass i våre hjerter. Utløpsdatoen på disse stedene vil med andre ord aldri gå ut. 

Av: Susann Hellesnes
Foto: Arkivbilder

Der var de. Alle møteplassene vi hadde glemt med tiden. I julen kom savnet, liksom. Hvorfor akkurat nå, tenker kanskje du? Jo, det skal vi fortelle dere. For hvor skulle man nå gå for å møte gamle kjenninger? Mange av minnene fra fjerne tider ligger helt andre steder enn i en nyoppusset og funky bar i sentrum. Det er dessverre bare fakta, uansett hvor rikholdig den nye baren måtte være. Så derfor, av rene, nostalgiske grunner, har vi tatt en tur ned minnenes sti, for å sette lys på litt av savnet vi mistenker at flere av dere sitter inne med.

Bastant Stølegaten

Førstemann ut er kjære Bastant Stølegaten, hvor Utetrend hadde sin første vinsmaking og anmeldelse tilbake i 2015. Det ble kjærlighet ved første glass, for her fikk man lunsj, middag, kaffe og drinker i ett og samme hus, i tillegg til at man mer enn ofte så blide og kjente fjes i området. Det positive er at det gjør man fortsatt, for etter Bastant slo seg konkurs, har de nå, med nye eiere, reist seg opp fra asken og lever i beste velgående, også  i 2018. For ingenting er så koselig som en solskinnsdag i Bergen, hvor man rusler den lille strekningen fra sentrum, opp gjennom Steinkjellergaten, og lander hos Bastant. Drikkemenyen deres er super, for de serverer kun vin, øl, cider og sprit som de selv elsker. Og det de elsker, elsker som regel kundene deres også.

 

En annen bar vi savner er Barfotsom lå perfekt lokalisert oppe på Engen. Alltid god stemning, alltid gode drinker og alltid et kjent fjes eller 10. Det at de hadde mat, og lå midt i smørøyet, gjorde at Barfot alltid var en naturlig del av en såkalt barrunde. Det skadet heller ikke at de lå så nærme kinoen. Det ble fort noen runder på Barfot både før og etter et kinobesøk, om det ble kinobesøk i det hele tatt, vel og merke. Noen ganger gikk nemlig filmen i glemmeboken, fordi et Barfot-besøk hadde en tendens til å bli litt for gøy.  Barfot var også stedet utelivsbransjen selv la sin elsk på. Mange lokale personligheter møttes, det var kontrollert fri flyt og alltid hektisk. Men alle gode ting har en slutt. Utløpsdatoen på Barfot vil uansett aldri gå ut.

 

Så har vi sagnomsuste Klubb Kosmo. Stedet med en takhøyde vi kunne digge. Her var det et bredt kulturtilbud opp til flere ganger i uken, fordelt på konserter, jams og standup, blant annet. Mange lokale hiphop-helter hadde nok mange av sine første gigs på Kosmo, men heldigvis ikke sine siste, takket være Klubb Kok. Det gjaldt for så vidt for Dj-talenter, skuespillere og komikere, også. Dette var med andre ord en lekeplass for voksne, og spesielt voksne som satte pris på god musikk, alkohol, humor og clubbing. Og de både var det, og er det, fortsatt mange av.

Didrik Thulin på Contra Bar

Vi har heller ikke glemt Cafe Contra Bar, som forsvant fra oss litt for tidlig. En tirsdag var god den, om den inneholdt en time eller to i sittegruppene utenfor Hotel Norge. Og de ansatte som alltid var så blid, og som alltid serverte sol – de savner vi. Veldig. Utetrend hadde egen fotograf på stedet, som foreviget alle de fine øyeblikkene, og det er vi glade for i dag. Ta en titt i arkivet vårt om du også kjenner på savnet.

 

Exodus! Vi har alle vært der, og vi har alle kommet til det punktet hvor vi “ikke var der”. Det var nemlig stor omsetning i den lille kjellerklubben, og folk i alle aldre vanket her, selv om stedet egentlig var tiltenkt 18-åringer (og eventuelle mindreårige). Listepop og noe som kan minne om hiphop ble spilt på full guffe, og når det kom til russearrangementer pleide “Duzen” å levere varene. Helt til de ikke ville levere lenger. Derfor  hører de altså hjemme på listen over møteplasser vi savner i Bergen. Det ligger veldig mye historie i disse veggene her, nemlig.

Kommentarer

kommentarer