P1000100utetrend16

OBIJAN SKYLDER DEG ET OPPSIG

OBijAN, også kjent som Jan Eivind Bertelsen fra «Fjorden Baby!», skrev sin første låt det samme året han røykte sin første pakke med Prince mild. Det året var han 12. Nå, flere tiår senere, er han trebarnsfar og aktuell med ny plate til høsten. Første singelen slippes allerede 16.mars, mens resten slippes ved jevne drypp utover året.

Skribent: Susann Hellesnes
Foto: Erlend Vikene

Jan Eivind Bertelsen (36) er et av mange multitalenter som tar opp plass i kulturbyen Bergen. Når han ikke jobber turnus som fotograf i TV 2 finner du han enten bak trommesettet i Fjorden Baby! eller i Duper studio hvor han spiller inn låter til soloplaten som kommer til høsten. Allerede 16.mars slippes den første singelen, som har med Marie Amdam fra Razika på gjestevers. Låten har fått navnet «Skylder Deg Et Oppsig”.

Låten handler om å påføre noen såpass mye «nedsig” at du til slutt skylder dem et “oppsig”. Samarbeidet kom til fordi jeg ønsket en kvinnelig motpart, og fordi Marie er dyktig, forteller Jan Eivind.

– Hvordan er det å kombinere en jobb hvor man er i fokus, med en jobb hvor man ikke er det?

– Ting faller seg veldig naturlig. Jeg kan trykke på knapper istedenfor å drive å eksperimentere meg frem til ting. Når jeg ikke jobber i TV 2 har jeg plutselig fri en uke på grunn av turnusen, og da kan jeg løpe rett i studio.

Det var ikke nødvendigvis planen hans å gjøre levebrød av sine to største interesser, foto og musikk, men sånn ble det. Han går med på at han ville vært litt stolt, hadde han visst hvordan ting skulle gå.

– Men med en gang man har nådd et mål, begynner man vel å jobbe mot det neste, men hadde jeg snakket til meg selv som ute på lekeplassen, så tror jeg at jeg hadde blitt ganske imponert som liten gutt, ler han.

16.mars slippes den første singelen, som har med Marie Amdam fra Razika på gjestevers. Låten har fått navnet «Skylder Deg Et Oppsig”.

– Jeg og John Olav var de eneste hvite
Jan Eivind er trebarnsfar, noe som har vekket minnene fra hans egen oppvekst i Loddefjord, hvor livet startet i en leilighet på Vestre Vadmyra. Etter en del flytting lokalt, endte han opp i et rekkehus i Hetlevikåsen.

– Der var det plass til både meg og min storebror. Men så fikk jeg en lillebror til, og da var det ikke noe plass lenger, så da flyttet vi opp i Einarkollen, i et stort hus med utsikt over hele Loddefjord. De kaller det bare for korrupsjonshaugen, ler han.

Jeg har hørt om den. Så der oppe bodde du, altså?

– Jepp. På den tiden kjørte min far brødbil, men så jobbet han seg oppover, da. Huset ble kjøpt da boligprisene var på bunn, for 800 000 spenn. Det huset ble et møtepunkt for alle vennene mine.

Det internasjonale miljøet i Loddefjord samlet folk fra hele verden. Jan Eivind fant raskt sine.

På et tidspunkt kalte vi bare gjengen vår for The Global Squad. Meg og min fetter John Olav var de eneste hvite.

– Jeg og noen tvillinger i gaten hadde en fotballklubb som vi kalte Atletico City Copenhagen FC. Der spilte vi cuper mot andre lag. Det var tre mot tre, og vi fikk alle andre til å lage sine egne lag også. Sturle i Fjorden sitt lag het Victoria Winners, for eksempel. Vi gjorde veldig mye kult sammen, mimrer han.

Samme budskap som Bob Marley
Allerede som 12-åring fant Jan Eivind ut at han kunne skrive. Budskapet var enkelt, faktisk det samme som Bob Marley sitt; du skal ikke bekymre deg. Hvorfor i helsikken skal man bruke tankekraft på det, spør Bertelsen.

– Det var i 1994 under Bosnia-krigen at jeg skrev min første låt og skulle redde verden. Den dag i dag er det en dritbra låt, med kjempe fint gitarspill. Det var den som gjorde at jeg innså at jeg kunne skrive. 

Selv om han fikk tilgode å redde verden, kom han seg etterhvert med i et av Bergens største band gjennom tidene.

– Det var faktisk en kompis av meg som skulle arrangere en festival som het Bamboo Jam og ba meg om å starte et band som kunne spille på festivalen. På den tiden drev jeg å jammet mye med Flemmet (Fjorden Baby!) og Sturle Kvilekval, så jeg ringte de og spurte om de var med på å spille en gig i Oslo.

Gutta var med, og da de fikk med Nam (Fjorden Baby!), som på den tiden bodde i Trondheim, ble det til slutt dannet et band som hadde som formål å spille masse reagge med sci-fi synther og ekko. I dag kjenner vi bandet som Fjorden Baby! – Loddefjords store stolthet.

– Ja, så vi samlet oss i studioet til Flemmet i påsken 2005 og hadde vår første øving der. Vi mekket vel tre sanger den dagen.  På låt nummer én sang Sturle om drabantbylivet, den andre låten het Politivold og den tredje het Bondeviksbabylon.

Dette høres ut som noe Sturle kunne navngitt, ja!

– Ja, så bandnavnet stod mellom Fjorden Baby! og The Tribe & The Wild Life, da.

Gjengen landet som kjent på førstnevnte og resten er historie.

Bertelsen var med å dannet et bandet som vi i dag kjenner som Fjorden Baby! – Loddefjords store stolthet.

– Trenger ikke å putte sjanger på alt mulig.
Tilbake i nåtiden jobber Jan Eivind iherdig med soloplaten, som allerede har innslag av reagge, indie, house og pop. Han mener også det er en kardinalfeil å skulle sjangeroperere med alt mulig. Det finnes tross alt en svær sirkel rundt boksen, som kompisen Lars Vaular har nevnt tidligere. 

– Jeg er ikke så veldig glad i sjangre, nei. De låtene gjorde jeg nettopp sånn, fordi sånn var de når jeg lagde de. Sånn opererte de oppi hodet mitt, på en måte. Trenger ikke putte en sjanger på alt mulig.

Han gir utrykk for at han kun hører på sin egen musikk. Ikke fordi den nødvendigvis er bedre enn annen musikk, men fordi han føler selve magien ved å lytte til musikk faller bort når man lager musikk selv.

– Ja, for da vet man liksom hvordan ting gjøres. Ting blir ikke så spesielt lenger. Jeg har jo hørt veldig mye på musikk og vært intenst interessert i det, men etterhvert som årene har gått har jeg fått et mye mer analytisk forhold til det. 

Nå satser Jan Eivind alle kort på at lytterene blir like glad i musikken hans som han selv er, men om ikke det skjer er det ingen krise. Han har tross alt et solid trommesett å gå løs på, forteller han. Han skal også spille den digge, splitter nye, musikken sin på Statsraaden 17.mars! Vi gleder oss og ønsker han masse lykke til!

 

Kommentarer

kommentarer