7AD2F281459B44F3A9DBAC384D735AA7

«Vi søker ikke aktivt ut døden»

Et urbant og ulovlig fenomen har nådd Bergen. Unge, kreative mennesker utsetter seg selv for anmeldelser, bøter og fare gjennom hobbyen Urban Exploring. Dette gjør de for adrenalinkikk og fete bilder. Selv kaller de interessen Urbex og mener Youtube har bidratt til en internasjonal Urbex-boom. Utetrend treffer tre bergensere som har kastet seg på Urbex-bølgen.

Skribent: Christine Hetland
Foto: Anonym

Utetrend har intervjuet tre menn rundt 20-årene som driver jevnlig med det en kan betegne som en subkulturell, kreativ og adrenalingivende interesse. Urbex går ut på å utforske nedlagte, etterlatte, rivningsklare bygg eller underjordiske ganger, huler og tunneler. Mange av stedene er det forbudt og gå inn, derfor er intervjuobjektene anonyme.

Urban exploring er en del av en subkultur, folk har alltid vært nysgjerrig, men i dag ser en at det er økt interesse for aktiviteten. De vi har intervjuet bruker fritiden på å finne locations via lukkede nettforum, lete etter forlatte steder og forberede seg til å utforske og ta inn over seg Bergen gjennom et nytt perspektiv.

̶  Det handler om å se byen på en annen måte. Det vi gjør er å utforske. Noe som gir et helt annet perspektiv på byen.

De tre mennene deler sin første opplevelse med Urbex hvor de hadde en ganske spesiell opplevelse.

̶   Jomfruturen vår. Var i en tunell som leder fra Bergenhus til togstasjonen. Der kom vi ca. litt over halvveis til to bunkere. Vi gikk først inn i den største bunkeren på venstre side og i den var det masse senger og isopor. Den var visstnok brukt av en skyteklubb så det var blinker og brukte kuler der, fra luftvåpen og sånn. Så gikk vi inn i den andre bunkeren som så mye mer creepy ut. Den gav oss en slags arkivfølelse og det var nesten hjemmekoselig, hvis det går an å si. Så gikk jeg inn og det første jeg ser er noe som ser ut som et lik. Jævlig creepy, for å si det mildt. Det viste seg å være en livesize dukke påkledd en slags vernedress.

En annen gang tok de seg inn i den gamle barneklinikken til Haukeland Universitetssykehus før den ble revet. Opplevelsene herfra blir karakterisert som trist, freaky og surrealistisk.

̶   Inne i den gamle barneklinikken var det litt trist egentlig, men jeg tror det var beste plassen vi har vært faktisk. Det var sykt spooky. Det var masse barneleker, et billiardbord og basseng der. Det var mye utstyr som var ganske nytt også, forteller den ene mannen.

̶  Det var ganske freaky, spesielt i autistavdelingen. Det var helt surrealistisk. På det ene rommet ser du et stort speil og i det neste rommet ser du at speilet også er et vindu. Ved et toalett for eksempel var det en haug meg grønn “gugge” som var slept bortover og like ved siden av lå løspatroner og haglepatroner, det så ut som noe fra en “Alien”-film.

̶  Nede i bygget var det et helt nytt billiardbord med både kuler og køer. Det var til og med et piano som fungerte. Der nede virket det ikke nedlagt, men som om noen skulle komme tilbake dagen etter.

̶   Du får et helt nytt perspektiv på ting når man driver med Urbex. Hvis du er på et vanlig sykehus tenker du ikke slik, gjennom Urbex ser du på virkeligheten annerledes. 

De forteller oss at Urbex kan være farlig.

̶  Det kan være veldig farlig. I det siste er det for eksempel flere folk som går inn på t-banene i Oslo»

– Aftenposten har nylig kalt urban exploring en livsfarlig lek i Oslos undergrunn. Fordi i Oslo tar utforskerne seg inn på aktive t-banespor og inn i vannlinjer. De utforsker det, men de gjør det på en idiotisk måte, ved å sette seg selv i fare.

«Vi søker ikke aktivt ut døden liksom»

Det refereres til artikler som er skrevet i kjølevannet av dokumentaren «Oslo Rats» om Urban Exploring i Oslo sine mange undergrunner. Hva gjør dere som er annerledes enn det som skjer i undergrunnene i Oslo?

̶  Tingen med Oslo er at det er mange flere steder å utforske. Jeg tror vi sikkert hadde besøkt flere slike steder i Bergen om det fantes.

Det som står i veien for Urbex i Bergen er aktiv stenging og rivning av forlatte eiendommer. Dette gjør at en må være aktiv for å finne nye steder forteller de til Utetrend.

̶  Staten er et problem, de er altfor effektive, de river ned hus raskt og setter opp sperringer og kameraovervåking. I andre steder i Europa og USA er ikke staten like aktiv. Hus får stå mye lengre. Derfor er det flere ting å se. I Nederland er det for eksempel endel nedlagte militære anlegg og sykehus og i Tyskland er det mye fra andre verdenskrig som er interessant.

Må dere være aktiv for å få tips om steder å utforske?

̶  Ja, og være forsiktig. Sies det for høyt kommer myndighetene og stenger det.

̶  Du må følge med i nettforum, på facebook-grupper og ha et nettverk for å få vite om gode steder. Det er veldig undergrunn, de du ser er kanskje ikke dem som er mest seriøs for å si det sånn.

De understreker at det er viktig å ha fokus på sikkerhet og planlegging.

– Vi planlegger godt det vi gjør og har med oss ordentlig utstyr, vi har også med oss førstehjelpsutstyr.

«Det er ikke slik at vi bare vandrer inn på steder, med bare telefonen i hånden».

̶  En gang gikk vi på et tak i en nedlagt bygning. Det var en margin på noen centimeter før vi kunne falle ned tre etasjer. Da ville ikke alle klatre opp og det er greit at folk har sine begrensninger.  Vi gikk ganske raskt ned derfra og brukte cirka tre kvarter på å ta bilder fordi det ikke var et problem å være der over lengre tid. Det stod at det var alarm der, men vi så ikke noe fysisk tegn til et alarmsystem.

Hva tenker dere om at Urbex er på kant med loven?

̶  Det kriminelle aspektet plager ikke meg. Hvis du ser at politiet er på vei så prøver du først å komme deg unna, blir du tatt er det snakk om en bortvisning mest sannsynlig, eller i verste fall en bot. Det er ikke gravalvorlig.

̶  Jeg forstår at det ikke er lov, men nå er det på en måte noe de kaller en Urbex boom, der mange flere vil komme inn på slike steder. Folk må være forsiktig og tenke seg om.

Hva mener dere med Urbex boom?

̶ Det er en del youtubere som er spesialisert på Urbex, men nå er det er også en del andre, hvordan skal jeg si det … Andre «blogger`s» som vil ha view`s på videoene sine, så da begynner de med Urbex. De har mange yngre seere som kan bli inspirert og det kan være farlig.

En del av Urbex er kreativt. Hvor mye er fotointeresse og hvor mye er utforskning?

̶ Du kan ikke bare gå inn der å ta bilder, du må også like å utforske. Du får begrenset tid fordi det er ulovlig. For eksempel gir du deg selv to timer til å utforske og ta bilder. Da gjelder det å være kreativ. Vi pleier å ta bilder helt på slutten, når vi er ferdig med å utforske.

Tenker dere å fortsette med Urbex?

̶ Hell yeah! Vi tenker å ta det opp et nivå. Så ja, absolutt. Neste er også å drive mer med «roofing». Roofing er en undersjanger av Urbex, i stedet for å være under bakken er du så langt over som mulig. På tak. Hadde det vært skyskrapere i Bergen hadde vi vært der. Det hadde vært kult.

Har dere noe framtidige drømmesteder dere vil utforske? Enstemmig svarer de nedover i Europa. Spesielt interessant er Tyskland og Nederland.

Kommentarer

kommentarer