PastedGraphic-1

Fretex sine skjulte skatter

Å handle brukt blir mer og mer populært, og det er ingen hemmelighet at noen av de kanskje flotteste plaggene finner du i en bruktbutikk. Fretex har noe for en hver smak, hvor det er mye å spare. Vi tok et dypdykk i en av Bergens Fretex-butikker for å finne noen skjulte skatter, se hva vi fant!

Av: Stine Mari Stange

I Bergen vokser det stadig frem flere bruktbutikker (noe vi elsker!), og det skal være mulig å finne noe for en hver, både i forhold til pris og stil. Fretex i Lars Hilles gate i Bergen sentrum tilbyr akkurat dette. De har et enormt utvalgt av blant annet klær, tilbehør, møbler, bøker, kunst og tekstiler. Du vil garantert finne noe du liker i dette skattekammeret.

Fretex

Men hva er egentlig Fretex? I følge deres hjemmesider er deres visjon å få folk til å tro på framtiden. De ønsker å bidra til å få mennesker ut i arbeid og i tillegg til å skape et bedre miljø gjennom blant annet gjenbruk og gjenvinning.

 

Butikksjef Eirik forteller om de mange gode grunnene til å kjøpe brukt

De er en del av Frelsesarmeen i Norge, og selger både klær og annet i hele Norge. Bare her i Bergensområdet er det hele 4 butikker. Det er som nevnt mulig å kjøpe mye forskjellig. Butikksjefen Eirik A. Mork forteller oss at det de selger aller mest av i butikken i Lars Hilles gate er dameklær, da spesielt overdeler til kvinner.

Hvorfor dra på gjenbruksshopping?

Det er mange gode grunner til at flere burde benytte seg av Fretex sitt store utvalgt og ta seg en liten shoppingrunde med allerede brukte ting. Butikksjefen Eirik nevner tre av de.

– For det første er det veldig bra for miljøet, og man får i tillegg muligheten til å skaffe seg noe helt eget, noe unikt som ingen andre har. Du bidrar også til å skaffe flere arbeidsplasser for de som virkelig trenger det, samtidig som du støtter Frelsesarmeens arbeid.

Når på dagen lønner det seg egentlig å dra til Fretex?

– Vi får klær på fredager, flere paller med nye varer. Da begynner vi på morgningen og fyller på utover dagen. De tidspunktene det er absolutt best å besøke butikken er derfor fredag- og lørdag formiddag.

Har du noen tips til de som ønsker å finne seg noen skjulte skatter?

– Ta deg god tid og se nøye gjennom varelageret, flere fine ting kan ligge litt skjult. Også lønner det seg jo å komme på de tidspunktene når vi nettopp har fått inn nye varer.

Vi tok oss en liten tur i butikken for å undersøke hvor lett det er å sette sammen noen kule antrekk. På en times tid fant jeg en hel haug med klær jeg gjerne kunne tatt med meg hjem selv.

Klassisk både dag og natt

Det første antrekket vi satte sammen er et typisk antrekk du kan ha på deg en fin vårdag, men også en kveld på byen med litt rød leppestift. Jakken var av ekte saueull, noe som gjorde den god og varm. Kjolen var tynn, og kan like gjerne brukes om sommeren uten strømpebukser under. Vi fant også flere kule hatter inne i butikken.

Jobbantrekk

Enten du skal en tur på skolen eller til et viktig møte, dette antrekket passer like godt begge steder. I butikken var det en hel del flotte skjørt i alle slags mønstre og fasonger, dette midt-skjørtet satt som et skudd og hadde en prislapp på kun 59kr! Overdelen er en løs skjorte som passer til det meste, og for å friske det opp fant vi en veske i en moteriktig sterk farge.

Pyntet til hverdags

Dette kule antrekket er helt fantastisk, og passer inn nesten overalt. Blazeren er i ull og vil holde deg varm hele dagen. Sammen med et vintage midjebelte og et par boots blir det også løftet fra avslappet til pyntet. I butikken har de mange kule bukser, disse rutete buksene er bare en av flere hundre.

Fin med ull

Det er utrolig mange måter å bruke en ullgenser på. Du kan bruke den til fjells, til en fin bukse eller et høytlivsskjørt slik som vi har gjort. Et behagelig og nydelig antrekk du kan bruke både på hyttetur i påsken eller en bytur.

I butikken er det også mulig å finne flere skatter utenom kule klær, vi fant blant annet de fineste antikke møbler, hyller fulle av bøker og unike malerier.

Kunst

I en Fretex-butikk er det mulig å finne mange forskjellige bilder. Her er det alt fra ekte malerier til rimelige kopier, et godt alternativ om du ønsker å spare penger mens du dekorerer veggene dine.

I følge butikksjefen er det flere som leverer ekte malerier med relativ høy verdi. Selv trodde undertegnede at det måtte være fordi vedkommende som leverer er uvitende av verdien på maleriet, men han sier det faktisk er flere som leverer inn ting med høy verdi kun for å støtte arbeidet til Fretex og Frelsesarmeen. Det er helt fantastisk, og viser at givergleden i landet er stor!

Redesign

Man merker at butikksjefen Eirik trives i jobben sin. For han er det bedre at folk leverer ødelagte ting, enn at de blir kastet feil. Det er nemlig flere ting man kan designe på en nye måte, eller redesign som det heter, av disse ødelagte materialene.

– Spesielt skinn og ull er materialer vi kan bruke til å lage nye ting som vesker, bærenett, notatbøker og lommebøker. Jeg har også hørt om gamle tekstiler fra Fretex som blir brukt på taket til nyere industribygninger som bygges på en grønnere måte.

Det er mange fordeler med redesign. For det første blir det satt sammen av jobbsøkende som trenger å komme ut i arbeid, det blir også laget her i Norge og inntektene fra salget går til Frelsesarmeens sosiale arbeid.

Designerplagg

Jeg spurte videre om det faktisk er mulig å skaffe seg noen designerplagg i en av butikkene.

– Ja egentlig, en liten andel av plaggene vi får inn hver uke er designerplagg. Vi får levert direkte fra et sorteringslager, og hver eneste uke ser jeg ekstra glade mennesker som finner en liten skatt. Det er veldig gøy, vi ønsker at det skal være mulig å finne noe i alle priskategorier.

Bøker

Hvis man ikke er spesielt interessert i klær, pyntegjenstander eller møbler er Fretex fortsatt en gullgruve, nemlig for bøker. I Fretex-butikkene finner du nemlig hyller fulle av både nyere- og eldre utgitte bøker for en hver smak. Alt fra suksessromanen ”Et helt halvt år” til de nyeste krimromanene av Jo Nesbø.

Det beste av alt: prisene ligger på 30-50kr! Selv fikk jeg med meg boken ”Bokhandelen i Kabul” av Åsne Seierstad jeg har lett etter en god stund.

Kommentarer

kommentarer