IMG_E2116

Hip Hop to the bone i Bergen

24. Februar var over 150 mennesker tilstede på HipHop Jam eventet i Fysak satt i regi av dansecrewet Bergen Style Bombers, som jobber aktivt for å gjøre noe av betydning for ungdom i Bergen. Talentfulle artister og dansere i alle størrelser møtte opp for å holde gnisten i Hip Hop miljøet levende. 

Av: Andreas Torres

Hvorfor er det viktig for dere at slike arrangementer blir holdt?
Vi vil ikke at hiphop miljøet innen dans i Bergen skal dø ut. Det blir nemlig mindre og mindre for hvert år som går. Det er derfor Vi i Bergen Style Bombers, BSB, jobber med å arrangere slike eventer, slik at vi får samlet hele hiphop miljøet I Bergen. 

Bergen Style Bombers ønsker å gjøre noe som kan ha betydning for den yngre generasjonen av dansere.

– Vi vil at unge har noe å se frem til eller trene seg opp til. Det er bra for folk i alle aldre å ha mål å strekke seg etter, og vi tror spesielt de yngre danserne har ventet lenge på et slikt arrangement som vi stelte i stand. Hvem sier dette?Hva hadde dere i tankene da dere arrangerte denne JAM´en?

– Vi ville vise den virkelige siden av hiphop. Opp igjennom har vi også fått inntrykk av at folk flest tror at hiphop handler om dop, sex og penger. Tvert imot. Hiphop handler om ¨Peace, love and unity¨. Det handler om å samles, spre kjærlighet og å skape fred eller indre ro gjennom dans, Dj´ing, grafitti eller rapping!

Så “One Love”  er altså budskapet?

– “That´s one way to put it”

Noen av folkene i BSB er også danseinstruktører

Hva var det som fikk dere til å gå fra å danse selv til å begynne å lære vekk?

– Sammenlagt så har vi over 40 års erfaring, så vi mener at når man har så mye erfaring som oss i BSB, så må man lære det fra seg. ¨Each one, teach everyone¨ er et ordtak vi liker å bruke! Det hjelper til med at miljøet ikke dør ut, og vi får masse nye unge hip-hop talenter i Bergen i  fremtiden.

Ettersom BSB er et rent breakdance crew, hvorfor valgte dere å arrangere en allstyle-battle og ikke bare en ren break-battle?

– Vi ville arrangere en allstyle-battle fordi det inkluderer alle dansestiler ikke kun breakdance, slik som vi danser.

Må si meg imponert over åpenheten for alt og alle her, men ja, hva mener dere er den største utfordringen i en allstyle-battle?

– Når man melder seg på en allstyle-battle vet man aldri hva slags musikk man får danse til. Dette er spesielt krevende og man bør ha litt erfaring på forhånd. I en allstyle-battle handler det om å tilpasse seg musikken man får og gjøre sitt beste.

Eventet varte fra 10-21 og fant sted ingen andre steder enn nedi skate-bowlen på Fysak Allaktivitetshus. Det var blant annet workshop´s, loppemarked, rap opptreden av flere forskjellige rappere, og allstyle-battle for barn og for voksne.

Kunsteren Akrie (28) sto hele dagen og donerte til slutt bilde hun hadde laget av vertene i Bergen Style Bombers.

Vi fikk tatt et kjapt ord med vinner av kids dance-battlen, og en noe lengre prat med vinneren av allstyle-battle for voksne.

Ulrik Andre Haugland Høivik (11) gikk seirende ut av kids-battle. Han har nå holdt på med break-dance i 4 år, og begynte å danse fordi han og vennene rett og slett elsker å danse. Mor til Ulrik legger også til at vinterferie planene måtte utsettes grunnet dette eventet, og at Ulrik ikke tar lett på dansingen.

Vert Arman Nezhad og Ulrik Andre Haugland Høivik, vinner av Kids Dance-battle

Vinneren av dance-battle for voksne, Irlin Elixir (28), liker veldig godt hip hop miljøet i Bergen.

Hvor lenge har du drevet med dans?
– Jeg begynte å danse da jeg var rundt 15-16år. Da bodde jeg i ei lita bygd utenfor Kristiansand og hadde ikke mulighet til å gå på noe dansekurs. Så jeg stod på jenterommet og øvde til Youtube – som i den tiden akkurat hadde kommet og var ganske lite. Når jeg ble 18 flyttet jeg til Oslo og da ble mulighetene større.

Hvorfor begynte du å danse?
– Det er jo nesten klisjè, for så mange dansere startet å danse av samme grunn; Jeg så Michael Jackson og ble helt betatt. Jeg ønsket å lære meg det samme. Jeg hadde alltid vært hun der som alltid stod på scenen, men med masse ting jeg ikke kunne, synge, tale eller spille skuespill.

Elixir har elsket å underholde siden hun lærte å gå.

– Da jeg fant dansen så fant jeg meg selv og fikk et nytt verktøy for å underholde andre mennesker. I løpet av noen år ble dansen mye viktigere. Den ble min definisjon på å leve, puste, slappe av, meditere, koble av eller rett og slett bare ha det dødsgøy!

Hva syntes du var spesielt med dette eventet Bergen?
– Først og fremst er jo miljøet i Bergen helt utrolig flott! Kjempefine mennesker med så mye lidenskap og ståpåvilje! Bergen er virkelig heldige som har dette her! Så det gjorde eventet unikt nok i seg selv. Jeg synes også at det var utrolig bra at hele arrangementet var “hip hop to the bone”. Ikke bare dans, men grafitti, DJs og MCs (rap). Veldig kult å holde det i en skatepark også!

Irlin Elixir i aksjon i finalen i dance-battle for voksne.

Hva tenker du med dansingen videre?
– Jeg har nettopp startet å battle. Dette var min sjette battle og hele grunnen til at jeg reiste til Bergen var fordi jeg trengte en battle å øve meg i. For det å battle er en helt annen greie enn å stå på scenen eller ta en koreografi. Det er vanskelig, synes jeg. Jeg har alltid syntes det var veldig skummelt og har jobbet veldig mye med å kunne roe nervene mine.

Elixir driver mest med Waacking, og utvalget av battles i den kategorien er lite.

– Så jeg må derfor reise rundt for å få mer øvelse. Fremover skal jeg altså fortsette å reise rundt. For øyeblikket går alle pengene til ulike utenlandsreiser for å bare danse, øve, battle og utvikle meg. Jeg ønsker også å spre waackingen mer i Norge. Miljøet har vokst mye, men jeg ønsker å se at det vokser enda mer. Ellers så har jeg mange prosjekter med dansecrewet mitt Radix.

Hvordan følte du nivået på utfordrerne dine var i dag?
– Jeg syntes nivået var kjempehøyt i Bergen! Jeg var absolutt ikke forberedt på å verken gå til finale eller vinne, av ren beundring til danserne jeg danset mot. Jeg er rett og slett fan!

Sist men ikke minst, hva er det er det som gjør at du driver med det du driver med?

– Jeg elsker å “gi noe”. Som danseinstruktør har jeg litt over hundre elever i alle aldere som jeg hver uke ser oppleve mestring, glede og et avbrekk fra andre ting som overtar tankene deres. De får nye venner og bygger sterke karakterer. Det gir meg veldig mye å kunne dele min lidenskap med andre. Jeg klarer heller ikke unngå å bevege meg – der det er musikk må jeg reagere.

Kommentarer

kommentarer